Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το «χαράτσι» της ΔΕΗ


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το «χαράτσι» της ΔΕΗΣτο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα προσφύγουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας, όπως και ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το «χαράτσι».
'Εκρινε ωστόσο ότι η επιβολή του τέλους είναι συνταγματική καθώς το «χαράτσι» δεν θα εισπράττεται σε μόνιμη βάση, αλλά έχει παροδικό χαρακτήρα (δύο χρόνια).

Να σημειωθεί ότι ο κ. Αργυρός, πλέον του ότι εκπροσώπησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Καλαμάτας (τον ΔΣΑ τον εκπροσώπησαν ακόμη οι Θ. Σχοινάς, Στάθ. Μπακάλης και Δέσποινα Στειροπούλου) έχει καταθέσει ατομική αγωγή κατά της επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται, του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.

Ο κ. Αργυρός, σε δήλωσή του εκφράζει «την ικανοποίησή του που το ΣτΕ προέβη σε μια μεγάλη τομή, καθώς: α) έκρινε μνημονιακό νόμο αντισυνταγματικό, β) έκρινε μια για πάντα ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόβει το ρεύμα στον κοσμάκη που δεν μπορεί να πληρώνει το "χαράτσι" αφού το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και γ) έκρινε ότι το "χαράτσι" είναι νόμος περιορισμένης χρονικής ισχύος, με τεράστιες συνέπειες για το μέλλον».

Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Καλαμάτας αναμένουν μέσα στους επόμενους μήνες τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να προσφύγουν στο Στρασβούργο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το «χαράτσι» που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.
Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι η επιβολή του χαρατσιού είναι συνταγματική και νόμιμη. Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος. Συγκεκριμένα, το «χαράτσι» έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.
πηγη

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το περίφημο χαράτσι όπως λέγεται πιά, υποτίθεται ότι είναι προσωρινός φόρος.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το επιβάλλουν για πάντα. Αυτό γιατί υπόχρεοι είναι σχεδόν όλοι οι Ελληνες, και γιατί είναι κατά 500% αυξημένο σε σχέση με το ΕΤΑΚ. Που σημαίνει λεφτά.
Γιατί άραγε εντάχθηκαν 4500 περιοχές στις αντικειμενικές αξίες?
Γιατί άραγε θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες φέτος?
Οπως έχετε ήδη δημοσιεύσει, το χαράτσι θα φύγει από την "σκέπη" της ΔΕΗ, και θα εισπράτεται από τις εφορίες.
Από εφορίες on-line όπου ή πληρώνεις ή το χρέος θα βεβαιώνεται και θα προσαυξάνεται.
Γι αυτό διαλύουν τις εφορίες και αποστρατεύουν τόσους ανθρώπους.
Το σύστημα δεν μπορεί να δουλέψει με ανθρώπους, γιατί μέσα μπαίνει ο παράγοντας ανθρωπιά, φιλότιμο, και συμπόνοια.
Θέλουν με ένα αππλό εκτυπωτή να στέλνουν τα ραβασάκια κατάσχεσης των σπιτιών μας.
Αφυπνήστε τους φίλους, τους συγγενείς, τους γείτονες σας.

Modestus είπε...

Καταλάβατε γιατί πρέπει πρώτα να κρεμάσουμε τους δικαστές, πριν τους πολιτικούς; Έχουν γίνει δεκανίκια τους, και κάτι που δεν λέει το άρθρο μια και κρίθηκε συνταγματικό θα στα παίρνουν από μέσω εφορίας με κατάσχεση.

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά τα ανθρωπάρια που έχουν μαζευτεί στο ΣΤΕ, δεν θέλουν κρέμασμα, θέλουν λιθοβολισμό. Εδώ έβγαλαν το μνημόνιο συνταγματικό, στο χαράτσι θα κολήσουν τα σιχάματα;

Ανώνυμος είπε...

Αν κανενας Ελληνας δεν πληρωνε τιποτα,ουτε Δεη ουτε εφορεια,τραπεζα,τωρα τα πραγματα θα ηταν διαφορετικα.Βλεπω ουρες στη Δεη για να πληρωσουν το χαρατσι.Τι περιμενουν να μην το βγαλουν συνταγματικο?Στα αλλα κρατη οταν κανουν μια μικρη αυξηση στο γαλα η καπου αλλου κανουν αποχη απο το προιον και αμεσως τα λαμογια τους συμμορφώνονται.Ολα τα αλλα ειναι για να λεμε....Ειμαστε προβατα και το ξερουν.