Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Κ. ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ (ηχητικό)


altΟ καθηγητής Οικονομικών στο School of Oriental and African Studies (SOAS) του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας υποστηρίζει ότι το ευρώ αποτελεί μια παγίδα από την οποία πρέπει να απελευθερωθεί η ελληνική οικονομία. Μας μίλησε για την περίοδο αναταραχής που θα ακολουθήσει μια χρεοκοπία και αλλαγή νομίσματος, αλλά τόνισε ότι «ποτέ μια περίοδος σύντομης αναταραχής δεν δικαιολογεί παραμονή σε μία κατάσταση η οποία οδηγεί .....
σχεδόν μετά βεβαιότητας σε αργό θάνατο». Χαρακτήρισειδεολογήματα που προέρχονται από τραπεζικούς κύκλους τα ζοφερά σενάρια που κυκλοφορούν για τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών και ισχυρίστηκε ότι μετά από τη «σύντομη περίοδο αναταραχής» η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης με τη βοήθεια ενός υποτιμημένου νομίσματος.
Στο ίδιο το σύστημα του ευρώ εντοπίζει το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας ο κ. Λαπαβίτσας. Υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το πρόβλημα του σπάταλου και αναποτελεσματικού δημοσίου, το πρόβλημα έχει να κάνει με τον τρόπο που εντάχτηκε στην ευρωζώνη και με τα αποτελέσματα τα οποία είχε αυτή η ένταξη».
Όπως μας είπε, το ΔΝΤ υπό κανονικές συνθήκες θα είχε επιβάλει και υποτίμηση του νομίσματος, αλλά δεν μπορεί να το κάνει, οπότε αναγκάζεται να συντρίψει το εργατικό κόστος. «Όμως δεν κερδίζουμε γιατί το εργατικό κόστος μειώνεται και αλλού στην ευρωζώνη», επισήμανε.
Η χώρα αυτή τη στιγμή είναι πιασμένη σε μια νομισματική παγίδα, λέει χαρακτηριστικά. «Η έξοδος από το ευρώ από μόνη της δεν συνιστά τη λύση όλων των προβλημάτων της χώρας, απελευθερώνει όμως την Ελλάδα από την παγίδα».
Τόνισε επίσης ότι οι απαραίτητες αλλαγές δεν θα έρθουν «μέσω της επιβολής μέτρων από τους ξένους, οι αλλαγές πρέπει να προκύψουν από μέσα από την ίδια τη χώρα».
Ο κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε ακόμα ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι μια ευκαιρία για εκ βάθρων πολιτικά αλλαγή, καθώς «αυτοί που θα χάσουν ισχύ από την έξοδο είναι αυτοί που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση».
«Δεν υπάρχει βέβαια καμία εγγύηση, αλλά τουλάχιστον δίνεται η δυνατότητα για να γίνει η Ελλάδα κοινωνικά πιο δίκαιη και να μπει σε διαδικασία ανάπτυξης, δυνατότητα η οποία δεν υπάρχει μέσα στο ευρώ», τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι για να υπάρξει νέο ξεκίνημα θα πρέπει «τα λαϊκά και εργατικά στρώματα να παίξουν πιο καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας της χώρας».


ΑΚΟΥΣΤΕ TH ΣΥΝΕΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ