Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Τι συνέβη στον φάρο στην βραχονησίδα Ζουράφα;



Την πτώση του φάρου που βρίσκεται επί της στρατηγικής σημασίας βραχονησίδα Ζουράφα ανατολικά της Σαμοθράκης, αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα από την Αλεξανδρούπολη www.faros24.gr, προκαλώντας αίσθηση και πολλά ερωτηματικά. Πως συνέβη αυτό, υπάρχει ενδεχόμενος δόλος και αν ναι από ποιάν πλευρά του Αιγαίου; Πριν από δύο ημέρες ένας Έλληνας ψαράς που...
προσέγγισε την βραχονησίδα Ζουράφα (ή Λαδοξέρα λόγω της ανάβλυσης πετρελαίου…) διαπίστωσε ότι ο φάρος δεν βρισκόταν στην θέση του, αλλά είχε πέσει γεγονός που δημιούργησε υποψίες για το πώς συνέβη αυτό.
Στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 10 και κατά τόπους 11 μποφόρ, γεγονός που σημαίνει υψηλότατο κυματισμό και πρακτικά «ναυτικό βομβαρδισμό» του ερημικού φάρου. Όπως αναφέρουν οι γνώστες, η συγκεκριμένη περιοχή συχνότατα δοκιμάζεται από τα στοιχεία της φύσης και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους που πνέουν αλλά χωρίς να έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν αναφορικά με τον φάρο.
Ωστόσο όπως αναφέρει η ακριτική ιστοσελίδα faros24 : «Πριν από 2-3 ημέρες ένα μότορσιπ με κατεύθυνση προς την Αλεξανδρούπολη, κοντά στην Ίμβρο πλευρίσθηκε από τουρκική Ακταιωρό και του έγιναν συστάσεις για την πορεία που ακολουθούσε. Κάποιοι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις μας είπαν ότι ουδέποτε στο παρελθόν συνέβη κάτι αντίστοιχο. Όπως βέβαια λένε, ότι δεκαετίες στην Ζουράφα έπιανε 10 και 11 μποφόρ αλλά ποτέ δεν έπαθε κάτι ο Φάρος. Πολλές οι συμπτώσεις….».
Όπως είναι γνωστό το ΠΝ (Υπηρεσία Φάρων – ΥΦ) έχει την ευθύνη τοποθέτησης, φύλαξης και συντήρησης των διαφόρων φανών ανά την επικράτεια. Το defence-point.gr επικοινώνησε με το ΓΕΝ για να πληροφορηθεί τι συμβαίνει. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν καθησυχαστικές, καθώς όντως ο φάρος είχε πάψει να εκπέμπει και δεν βρισκόταν στην θέση του, αλλά αυτό οφειλόταν στην πρωτοφανή για τα δεδομένα θαλασσοταραχή. Όπως μας επισημάνθηκε εύστοχα εάν κάποιος ήθελε να προκαλέσει εσκεμμένη πτώση του φάρου σαφώς και δεν θα πλησίαζε με 11 μποφόρ. Άλλωστε το ΠΝ έχει ήδη δρομολογήσει ταχύτατες ενέργειες για την αποκατάσταση της λειτουργίας του στρατηγικής σημασίας φανού.
Από την άλλη πλευρά η «ευαισθησία» των Τούρκων για ό,τι συμβαίνει στην Ζουράφα, είναι δεδομένη, όπως και η εμμονή τους στο να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, η οποία θα μπορούσε να τους δώσει λαβή για «θερμές δράσεις». Όμως εφόσον η πτώση του φάρου οφείλεται στη συνδυασμένη δράση Αίολου και Ποσειδώνα, τότε για λόγους εθνικών ΨΕΠ θα ήταν φρόνιμο να μην μεγαλοποιούνται οι δυνατότητες των τουρκικών βατραχανθρώπων…
Υπενθυμίζεται, ότι στο κεντρικό θέμα του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ του περασμένου μήνα, η βραχονησίαδα Ζουράφα συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα σημεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο εκτεταμένο αφιέρωμα έγινε ανάλυση της στρατηγικής της σημασίας, καθώς επίσης και αυτή άλλων δύο επίμαχων νησίδων στο Αιγαίο.
defence-point

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΙΣΩΣ Ο ΦΑΡΟΣ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΑΕΡΟΣ- ΕΔΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΗΠΑ.
ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ.
ΠΗΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ Η ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ?????