Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Τουρκία: Ο Γκιουλ στην τουρκική άσκηση «Χειμώνας 2012»


Ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας με την ιδιότητά του, ως αρχηγός του κράτους, παραβρέθηκε στην στρατιωτική άσκηση.

Ο Γκιουλ, με τον αρχηγό του Επιτελείου, στρατηγό Νετσνέτ Όεζελ παρακολούθησαν την άσκηση ‘Χειμώνας 2012’/ Kış 2012, στο Σαρίκαμις του Καρς.


Και ήταν η πρώτη φορά που...
παρακολουθούσε ο Γκιουλ μια στρατιωτική άσκηση.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στους πρόποδες του όρους Άκμπαμπα Ντάγ, του Καρς, όπου παραβρέθηκαν αρκετοί επίσημοι, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίνς, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Ισμέτ Γιλμά, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Νετζντέτ Όεζελ καθώς και διοικητές του Στρατού και της Χωροφυλακής.

Ο Γκιουλ συμμετείχε στην άσκηση ντυμένος με φόρμα -καμουφλάζ και με στρατιωτικές μπότες.

Ο πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας, στη συνέχεια, με ιδιωτικό αυτοκίνητο επισκέφθηκε όλα τα σημεία του στρατού, πήγε στις στρατιωτικές σκηνές που είχαν στηθεί δημιουργώντας ένα στοιχείο ασφαλείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των παιδιών, σε ενδεχόμενο σεισμό.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε», είπε ο Γκιουλ αναφερόμενος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Γκιουλ επισκέφθηκε στη συνέχεια τη θέση των μαχητικών ελικοπτέρων πριν αρχίσει η εικονική αερογέφυρα για τη μεταφορά τραυματιών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας γευμάτισε με ξηρά τροφή στο πεδίο των ασκήσεων, μαζί με τους διοικητές και το απόγευμα παρακολούθησε με τα κιάλια ασκήσεις του στρατού ξηράς.


Στη «χειμερινή άσκηση 2012» έλαβαν μέρος τμήμα του πεζικού, της αεροπορίας και ειδικές δυνάμεις, ένα σύνολο 2.177 άτομα. Η άσκηση αυτή είναι εξαμηνιαία και γίνεται με πραγματικά πυρά.

Στόχος της είναι η άσκηση των στρατιωτών και η αύξηση των δυνατοτήτων τους σε περιπτώσεις χιονιού και πολύ ψυχρών συνθηκών.

Η τριήμερη άσκηση έδωσε την ευκαιρία στους διοικητές να κατευθύνουν και να διαχειριστούν τα στρατεύματα σε χειμερινές συνθήκες και να εξασκηθούν από κοινού τα χερσαία στρατεύματα με τις αεροπορικές δυνάμεις, με στόχο την επιτυχία μιας συντονισμένης λειτουργίας.

--

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος