Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ


Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με ανακοίνωση της στις 9-11-2011 είχε γνωστοποιήσει στη Φυσική της Ηγεσία την ύπαρξη πολλών και καθημερινών καταγγελιών από υπηρετούντες για συστηματική καταστρατήγηση του ωραρίου απασχόλησης, ζητούσε να.... παύσει η παραβίαση αυτή και μάλιστα όπως είχε τονίσει στο τέλος του εγγράφου της σε διαφορετική περίπτωση καθήκον τους είναι
η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, για την προστασία των Αστυνομικών.
Με αφορμή αυτό το έγγραφο (δείτε το εδώ) ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Σ. Αναστασιάδης στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου κατέθεσε σχετική αναφορά στη Βουλή (683/ 17-11-2011).

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντά στην Αναφορά του Βουλευτή :
"Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει επισημανθεί τόσο με εγκύκλιο διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και με επιμέρους διαταγές προς τις Υπηρεσίες, ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η υπέρμετρη απασχόληση του προσωπικού, όταν δεν συντρέχουν σοβαροί ή ειδικοί λόγοι, δεδομένου ότι αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του προσωπικού, την ελάττωση του επαγγελματικού του ζήλου, ενδεχομένως την αντίδρασή του και κατ΄ επέκταση τη μείωση της υπηρεσιακής του απόδοσης. Δεδομένου ότι το αστυνομικό προσωπικό γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, σε κάθε περίπτωση και όταν χρειάζεται μπορεί να απευθύνεται εγγράφως στην προϊσταμένη του Αρχή, αναφέροντας τα πραγματικά περιστατικά, ζητώντας τόσο την τήρηση των κανονισμών, όσο και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, εάν υπερέβησαν αδικαιολόγητα το συγκεκριμένο κανονισμό."
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του Υπουργού αναφορικά με το νέο ωράριο εργασίας στις Επιτελικές Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ που τροποποιήθηκε με το άρθρο 41 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ Α-138/16.06.2011) , για το οποίο αναφέρει ότι:
"Όσον αφορά στην παροχή εργασίας πέραν του πενθημέρου, αυτή, δεν μεταβλήθηκε με την 72175/11/1039100 από 08-10-2011 διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ΄΄χρόνος εργασίας αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού-Καθορισμός ωρών εβδομαδιαίας προσέλευσης και αποχώρησης΄΄ από την αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας και δεν αποτελεί εξ’ αιτίας αυτής υπερωριακή ή άλλης μορφής πρόσθετη εργασία, καθόσον στην πρακτική, όταν μεταβάλλονται οι προσθετέοι, εν προκειμένω από 7 και ½ ώρες σε 8, συν 4 και ½ ώρες (πενθήμερο), δεν μπορεί να παραμένει σταθερό το σύνολο του εβδομαδιαίου χρόνου."

Διαβάστε τα πλήρη κείμενα στη συνέχεια...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή σε αναφορά Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σχετικά με Αναφερόμενη καταστρατήγηση εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας αστυνομικού προσωπικού.

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει επισημανθεί τόσο με εγκύκλιο διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και με επιμέρους διαταγές προς τις Υπηρεσίες, ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η υπέρμετρη απασχόληση του προσωπικού, όταν δεν συντρέχουν σοβαροί ή ειδικοί λόγοι, δεδομένου ότι αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του προσωπικού, την ελάττωση του επαγγελματικού του ζήλου, ενδεχομένως την αντίδρασή του και κατ΄ επέκταση τη μείωση της υπηρεσιακής του απόδοσης. Δεδομένου ότι το αστυνομικό προσωπικό γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, σε κάθε περίπτωση και όταν χρειάζεται μπορεί να απευθύνεται εγγράφως στην προϊσταμένη του Αρχή, αναφέροντας τα πραγματικά περιστατικά, ζητώντας τόσο την τήρηση των κανονισμών, όσο και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, εάν υπερέβησαν αδικαιολόγητα το συγκεκριμένο κανονισμό.

H επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τις Υπηρεσίες και το προσωπικό τους, αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου μας και γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις του προσωπικού, για την ικανοποίηση των προβαλλόμενων δίκαιων αιτημάτων» επισημάνθηκε σε απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, σε αναφορά που κατέθεσε στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Σ. Αναστασιάδης.

Αναλυτικά δείτε την απάντηση εδώ ή στη συνέχεια....
http://www.minocp.gov.gr


Η Αναφορά Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Σ. Αναστασιάδηεδώ.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 


ΠΡΟΣ:ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΟΙΝ.:
1. Βουλευτή κ. Σ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
2. ΑΡΧΗΓΕIO ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ


ΘΕΜΑ : Αναφερόμενη καταστρατήγηση εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας αστυνομικού προσωπι-κού.

ΣΧΕΤ. : Π.Α.Β. 683/ 17-11-2011.

Σε απάντηση της ανωτέρω αναφοράς, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι, με τη θεσμική παρέμβαση που έγινε στο π.δ. 394/2001, με τις διατάξεις του οποίου καθορίστηκε ο χρόνος εργασίας, διασφαλίστηκαν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών, βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα ζωής τους και επετεύχθη ο άριστος συγκερασμός δικαιωμάτων και εξυπηρέτησης του υπηρεσιακού και ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος, δεδομένου ότι οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν καθ’ όλο το 24ωρο. Ακόμη, για την περαιτέρω προάσπιση των δικαιωμάτων των αστυνομικών έχουν προβλεφθεί δικλίδες ασφαλείας για την πιστή τήρηση των ρυθμίσεων, που από τη φύση τους αποτελούν κανόνες δημοσίας τάξεως-υποχρεωτικούς για τη διοίκηση. Η τήρηση του ως άνω π.δ. αποτελεί υπηρεσιακό καθήκον για τους αρμοδίους αστυνομικούς, η δε υπαίτια παράβαση του πλαισίου αυτού αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Αυτονόητο είναι ότι, όταν οι ανάγκες αστυνόμευσης και τήρησης της τάξης είναι επιτακτικές, το ωράριο των αστυνομικών μπορεί να διαμορφώνεται αναλόγως, χωρίς όμως, και στις εξαιρετικές αυτές περιπτώσεις, να θίγονται τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων, καθόσον προβλέπεται η εργασιακή απαλλαγή τους για τον επιπλέον χρόνο εργασίας. Σε περιπτώσεις που απαιτείται η απασχόληση του προσωπικού πέραν του ωραρίου, ο επιπλέον χρόνος απασχόλησης προσμετράται στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του π.δ. 394/2001.

Πέραν αυτών, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει επισημανθεί τόσο με την υπ’ αριθ. 7010/5/138-κα από 28-12-2001 εγκύκλιο διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και με επιμέρους διαταγές προς τις Υπηρεσίες, ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η υπέρμετρη απασχόληση του προσωπικού, όταν δεν συντρέχουν σοβαροί ή ειδικοί λόγοι, δεδομένου ότι αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του προσωπικού, την ελάττωση του επαγγελματικού του ζήλου, ενδεχομένως την αντίδρασή του, συνακόλουθα δε, τη μείωση της υπηρεσιακής του απόδοσης.

Δεδομένου ότι το αστυνομικό προσωπικό γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, περιπτώσεως συντρεχούσης, μπορεί να απευθύνεται εγγράφως στην προϊσταμένη του Αρχή, αναφέροντας τα πραγματικά περιστατικά, ζητώντας αφενός την τήρηση των κανονισμών, αφετέρου και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, εάν υπερέβησαν αδικαιολόγητα τον εν λόγω κανονισμό.

Όσον αφορά στην παροχή εργασίας πέραν του πενθημέρου, αυτή, δεν μεταβλήθηκε με την 72175/11/1039100 από 08-10-2011 διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ΄΄χρόνος εργασίας αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού-Καθορισμός ωρών εβδομαδιαίας προσέλευσης και αποχώρησης΄΄ από την αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας και δεν αποτελεί εξ’ αιτίας αυτής υπερωριακή ή άλλης μορφής πρόσθετη εργασία, καθόσον στην πρακτική, όταν μεταβάλλονται οι προσθετέοι, εν προκειμένω από 7 και ½ ώρες σε 8, συν 4 και ½ ώρες (πενθήμερο), δεν μπορεί να παραμένει σταθερό το σύνολο του εβδομαδιαίου χρόνου.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τις Υπηρεσίες και το προσωπικό τους, αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου μας και γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις του προσωπικού, για την ικανοποίηση των προβαλλόμενων δίκαιων αιτημάτων.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
πηγή: http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/2011/07122011-5.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eγω λέω οι μπάτσοι, και ιδικά τα ΜΑΤ να πάνε να βρούνε καμιά δουλεία

Ανώνυμος είπε...

Ναι σκοτώνονται στην δουλειά. Δεν έχουν αφήσει μπουγατσατζίδικο και καφετέρια που να μην έχουν επισκεφθεί. Πόσοι από εμάς που δουλεύουμε έξω δεν είχαμε χρόνο ούτε για κατούρημα; Όπως λέει και ο φίλος παραπάνω όποιος είχε έστω και λίγη αξιοπρέπεια δεν θα γινόταν αστυνομικός σε αυτήν την αστυνομία που έχουμε σήμερα. Σκύβουν το κεφάλι για τον μισθουλάκο και να βαράνε προσοχές σε @@ σαν τον Παπουτσή, μηδέν αξιοπρέπεια.