Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Τα "Μνημόνια" τελείωσαν, αρχίζει ο Αρμαγεδώνας


Ένα από τα… προσφιλή θέματα συζήτησης, έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ήταν το ενδεχόμενο μιας πιθανής πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ των δυο υπερ-δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.
Θεωρίες επί θεωριών και σενάρια επί σεναρίων.
Χιλιάδες βιβλίων γράφτηκαν για το θέμα.
Δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για την έρευνα που δήθεν θα...

απέτρεπε τις συνέπειες μιας τέτοιας σύγκρουσης (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την «Αμυντική Στρατηγική Πρωτοβουλία» του Προέδρου Ρήγκαν που έμεινε γνωστή και ως «Πόλεμος των Αστρων»).
Τελικά, η σύγκρουση δεν αποτολμήθηκε επειδή και οι δυο πλευρές ήξεραν προκαταβολικά και πολύ καλά μάλιστα, το μέγεθος της καταστροφής που θα προκαλούσε.
Συζητώντας το αδιανόητο, απετράπη η επέλευσης του επειδή όλοι έκαναν πίσω αναλογιζόμενοι τις συνέπειες.
Μήνες τώρα, καθημερινό θέμα συζητήσεων είναι το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης και επιστροφής ορισμένων κρατών στα εθνικά τους νομίσματα.
Με την Ελλάδα πρώτη – πρώτη.
Πρόκειται για έναν οικονομικό και όχι μόνο Αρμαγεδδώνα.
Ουδείς μπορεί , έστω και κατά προσέγγιση, να προσδιορίσει τις συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος.
Όχι μόνον για τη χώρα μας, αλλά και για το σύνολον της Ευρωζώνης.
Πέραν του οικονομικού κόστους, που είναι απροσδιόριστο, ειδικότερα οι χώρες του Νότου θα υποστούν μια τόσο βίαιη και δραματική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου που μοιραία θα προκαλέσει οξύτατες κοινωνικές αναταράξεις, ενώ θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί η ισορροπία και πολύ περισσότερα για να αποκτήσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών.
Και αποτελεί αφέλεια πρώτου μεγέθους να ελπίζουν κάποιοι ότι το πρόβλημα θα λυθεί, αν αποχωρήσει μόνη η Ελλάδα.
Η επέκταση της κρίσης χρέους στον πυρήνα της Ευρωζώνης, επιβεβαιώνει ότι όλες οι χώρες της βρίσκονται στην ίδια βάρκα.
Για να διασωθούν πρέπει να το πάρουν απόφαση να κωπηλατούν συντονισμένα προς την ίδια κατεύθυνση.
Συζητώντας, λοιπόν, το έως λίαν προσφάτως, αδιανόητο σενάριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν μια ευκαιρία να σκεφθούν λύσεις που θα το αποτρέψουν. Γιατί λύσεις υπάρχουν.

Κ.Ρ.

Υ.Γ. 1 O επικήδειος του μνημονίου: «Παρά την καταιγίδα μέτρων, το έλλειμμα ξεπέρασε το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα το 2012. Συγκεκριμένα, το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στα 23,1 δισ. ευρώ ή στο 10,6% του ΑΕΠ.»
ΥΓ 2 Τα ψέματα της κας Μέρκελ: «Ο βρετανικός Guardian δημοσιεύει μια έρευνα που δείχνει ότι οι έλληνες εργαζόμενοι εργάζονται πιο σκληρά από κάθε άλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού «γράφουν» 42,7 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή οι γερμανοί εργαζόμενοι εργάζονται 35,6 ώρες την εβδομάδα.»
ΥΓ 3 Πτώση των Γερμανικών εξαγωγών:
«Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα μισού έτους εμφάνισαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Οκτώβριο, περιορίζοντας σημαντικά το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Απρίλιο.»

http://kostasxan.blogspot.com

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://lnfaw.blogspot.com/2011/12/blog-post_6530.html

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεται να δοθεί από την Ελλάδα ένα ηχηρό χαστούκι στο παγκόσμιο σαθρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να καταρρεύσει το σάπιο οικοδόμημα. Ανάκτηση της εξουσίας ΤΩΡΑ (με ΕΚΛΟΓΕΣ) από τους πολίτες και μετά...
α) Μονομερής διαγραφή του χρέους (που το πληρώνουμε από το 1881) .
β) Νέο Σύνταγμα με ασφαλιστικές δικλίδες (για να μην ξαναγίνουν τα ίδια).
γ) Δήμευση και κρατικοποίηση της ΤτΕ και 8 ακόμη μεγάλων τραπεζών (το κράτος τους έχει δώσει μέχρι τώρα 120 δις ευρώ-σαν στήριξη) που είναι υπόχρεες στο κράτος.
δ)Τύπωμα ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ με παράλληλες πολιτικές προστασίας του, χωρίς να γίνει έρμαιο των διεθνών χρηματαγορών (και επενδύσεις σε αναπτυξιακά έργα, μείωση ανεργίας, εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας κτλ).
ε)Παραδειγματική τιμωρία και δήμευση περιουσιών όλων αυτών που πρωταγωνίστησαν τα τελευταία 30 χρόνια και αποδεδειγμένα μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
στ)Δημοκρατία με συνεχή έλεγχο των διοικούντων και δυνατότητα αλλαγής και κρίσης τους σε περίπτωση παρέκκλισης από το ΝΕΟ σύνταγμα...
Μόνο έτσι θα ανορθώσουμε τη χώρα...
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΔΕΡΦΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΙΟΥΣ
http://lnfaw.blogspot.com/2011/12/blog-post_6530.html