Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Απόστρατοι "στα όπλα".Πάνε για κατάργηση τα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων!


Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί από σήμερα οι απόστρατοι. ΑΚΙΣ και ΑΝΕΑΕΔ με σκληρές ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για σχέδια “καθολικής περικοπής του μερίσματος”,ή δραματικής μείωσής του. Η ανακοίνωση της ΑΚΙΣ αφορά στο ΜΤΣ και της ΑΝΕΑΕΔ στο.... ΜΤΝ. Όπως όλα δειχνουν η σύγκρουση αποστράτων και ηγεσίας του ΥΕΘΑ θα είναι μετωπική.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών (ΑΚΙΣ) υπάρχουν “έγκυρες πληροφορίες σχετικά με επεξεργαζόμενες από το ΜΤΣ προτάσεις για παραπέρα δραστική έως και καθολική περικοπή του μερίσματος έτους 2012”

Η ΑΚΙΣ “ανακοινώνει με τον πλέον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο τα παρακάτω:
Απορρίπτει ως απαράδεκτη, ανάλγητη και καταστροφική για τους οικονομικά εξαθλιωμένους απόστρατους συναδέλφους του Στρατού Ξηράς και τις οικογένειές τους, οποιαδήποτε σκέψη για παραπέρα μείωση του ήδη μειωμένου στα όρια της πείνας μερίσματος.
Συνιστά στον πρόεδρο του ΜΤΣ αντί να επεξεργάζεται προτάσεις μείωσης των εξόδων του ταμείου με δραστική περικοπή ή και πλήρη κατάργηση του μερίσματος, να κινηθεί προς τη λύση υλοποίησης θεσμικών ,διαχειριστικών και οργανωτικών μέτρων για αύξηση των εσόδωντου , τηρώντας τις δεσμεύσειςπου ανέλαβε και προωθώντας τα μέτρα εξυγίανσης που ανακοίνωσεκατά την ενημέρωση των αποστράτων στο Πολεμικό Μουσείο την 30 Μαρτίου 2011 ενώπιον του Αρχηγού ΓΕΣ.
Προτρέπει τον πρόεδρο της ΕΑΑΣ, ως εκπροσωπούντα τον πολυπληθέστερο εκ των θεσμικών φορέων των αποστράτων του ΣΞ, να κοινοποιήσει μέσω διαδικτύου τις εισηγήσεις του ΜΤΣκαι αναλογιζόμενος τις τεράστιες και ιστορικές ευθύνες που έχει τις ιδιαίτερα δύσκολες αυτές στιγμές, να συγκαλέσει ΑΜΕΣΩΣστο Πολεμικό Μουσείο συγκέντρωση των μελών όπου μετά από οργανωμένη ενημέρωση-συζήτηση, να διαμορφωθεί από κοινού η τελική του προς το ΜΤΣ πρόταση.


Εισηγείται στον κ. Αρχηγό ΓΕΣ όπως συναισθανόμενος πλήρως την ευθύνη του για την υπεράσπιση και εξασφάλιση των μελλοντικών οικονομικών συμφερόντων των εν ενεργεία στελεχών του Στρατού και αναλογιζόμενος την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που σήμερα βιώνουν, να ενσκήψειστο θέμα και να ενημερωθεί σε βάθοςγια τις προτάσεις του ΜΤΣ και τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν για τα στελέχη. Υπό αυτό το πρίσμα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση τόσο του κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ όσο και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς την κατεύθυνση λήψης ουσιαστικών μέτρων για την οριστική επίλυση του θέματος.
Οι προτάσεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικώνγια την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος του ΜΤΣ, οι οποίες εκφράζουν και την συντριπτική πλειοψηφία των Στελεχών του ΣΞ, είναι:

1ον. Διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε στο ΜΤΣ εξαιτίας των αποφάσεων που διαχρονικά ελάμβανε η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία και οι οποίες υλοποιούντο από τις Διοικήσεις του. Μετά τη διαγραφή, ευνοϊκή κατά το δυνατόν ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους προς το Δημόσιο σε βάθος 35 ετίας ώστε το ΜΤΣ να «ανασάνει» πραγματικά.


2ον Άμεση εφαρμογή του ψηφισθέντος από την Βουλή νόμου 1911/1990,   άρθρο 27, περί διαχωρισμού του Μ.Τ.Σ. σε δύο ταμεία, το ένα υπό το Υ.ΕΘ.Α και το άλλο υπό το σημερινό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Υ.ΠΡ.ΠΟ.) με έκδοση του προβλεφθέντος τότε για την υλοποίηση του νόμου προεδρικού διατάγματος το οποίο, παραδόξως για τα ισχύοντα στη νεώτερη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, καθυστερεί επί 20ετία και πλέον.


3ον Εναλλακτικά και εφόσον η παραπάνω διαδικασία κρίνεται ατελέσφορη ή χρονοβόρα, προτείνεται να δημιουργηθούν ΑΜΕΣΑ στο ΜΤΣ δύο τελείως ξεχωριστοί λογαριασμοί, ένας για τους μερισματούχους του Στρατού Ξηράς και ένας για τους μερισματούχους της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου το μέρισμα να κατανέμεται στους δικαιούχους αναλογικά κατά κατηγορία – φορέα (Σ. Ξ – ΕΛ.ΑΣ.) με βάση τα έσοδα και τις εισφορές του κάθε φορέα αντίστοιχα (αρχή της ανταποδοτικότητας).


4ον. Ενίσχυση του ΜΤΣ με το συνολικό ποσό της καταβαλλόμενης από τους μερισματούχους «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)» και για όσο διάστημα επιβάλλεται η έκτακτη αυτή εισφορά. Αποτελεί σχήμα οξύμωρο οι μερισματούχοι του ΜΤΣ από το ένα μέρος να μην παίρνουν μέρισμα και από το άλλο να καταβάλλουν εισφορές για ενίσχυση μερίσματος άλλων κατηγοριών συνταξιούχων.


5ον. Δημιουργία στο επίπεδο του Υ.ΕΘ.Α κοινού λογαριασμού, ώστε οι πάσης φύσεως κοινωνικοί πόροι που διοχετεύονται στα Μετοχικά Ταμεία να διανέμονται σ’ αυτά ανάλογα με τον αριθμό μερισματούχων κάθε ταμείου .


6ον Άμεσο άνοιγμα στο ΜΤΣ ξεχωριστού ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά του Βοηθήματος Επαγγελματικής Αποκατάστασης (ΒΟΕΑ) και έναρξη ΑΜΕΣΗΣ καταβολής του.


7ο Μεταφορά των υπηρεσιών του ΜΤΣ σε αναξιοποίητο κενό στρατόπεδο εντός της Αττικής και αξιοποίηση του μεγάρου του ΜΤΣ


8ον Ανάληψη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της δαπάνης του συνταξιοδοτούμενου από το ΜΤΣ προσωπικού καθώς και της μισθοδοσίας του σημερινού πολιτικού προσωπικού όπως συμβαίνει στα περισσότερα Ταμεία του Δημόσιου Τομέα.


9ον. Ενοποίηση υπό το Υ.ΕΘ.Α και των τριών ταμείων των ΕΔ (ΜΤΣ-ΜΤΑ-ΜΤΝ) σε ένα καθ’ οιονδήποτε τρόπο .
Η επιλογή από το Υ.ΕΘ.Α. της συνέχισης των μέχρι τώρα διακρίσεων μεταξύ των μερισματούχων των Κλάδων των Ε.Δ. για οποιονδήποτε λόγο, αποτελεί «προσβολή» του Στρατού Ξηράς, των οικογενειών των εκλιπόντων συναδέλφων καθώς και των αναπήρων σε σύγκριση με το Πολεμικό Ναυτικό, το Λιμενικό και την Πολεμική Αεροπορία. Και μόνη η σκέψη ότι αυτοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το μέρισμά τους –και μάλιστα αρκετά ικανοποιητικό- ενώ κινδυνεύει να ανασταλεί πλήρως η χορήγησή του από το Μ.Τ.Σ., πέραν της κατάφορης αδικίας εκθέτει ανεπανόρθωτα την πολιτική ηγεσία του Υ.ΕΘ.Α”.

Συνάντηση ΑΝΕΑΕΔ με πρόεδρο ΜΤΝ

Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΜΤΝ κ. Μιλτιάδη Κανάρη, έγινε συνάντηση εκπροσώπων των φορέων ΠΟΕΠΛΣ, ΕΑΑΛΣ, ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ., ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, ΣΑ/ΣΜΥΝ, με τον πρόεδρο και το Γενικό Διευθυντή του ΜΤΝ, στα γραφεία του ΜΤΝ.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν για τη κατάσταση του Ταμείου είναι τραγικά:

 Η τρέχουσα χρήση του 2011, προβλέπεται να κλείσει με ζημία της τάξης των 10 έως 13 εκατομμυρίων ευρώ, εις βάρος του αποθεματικού, παρά τη μείωση 8% που επιβλήθηκε τον περασμένο χρόνο στα διανεμόμενα μερίσματα. Η εν λόγω ζημία αιτιολογήθηκε από την συνιστάμενη δράση των παρακάτω παραγόντων:
o Αύξηση των μερισματούχων κατά 1.000 άτομα, σε συνδυασμό με την κατ’ αναλογία μείωση των μετόχων.
o Αύξηση της απαίτησης καταβολής του ΒΟΕΑ, σε μικρότερες των 25 ετών ηλικίες.
o Μείωση των εσόδων από τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους».
o Μείωση των εσόδων από εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, λόγω της αναγκαστικής μείωσης των ενοικίων και της μη ύπαρξης ενδιαφέροντος για ενοικίαση των κενών κτιρίων.




Τα παραπάνω δεδομένα δημιουργούν μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση για το μέλλον του Ταμείου, που περιορίζουν τη βιωσιμότητα του, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε 4 χρόνια.
 Μετά την απόφαση για απόδοση στα Μετοχικά Ταμεία της εισφοράς 1% που επιβλήθηκε και στους στρατιωτικούς και με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ζημίας για τον επόμενο χρόνο, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του Ταμείου, θα γίνει πρόταση για περαιτέρω μείωση των καταβαλλομένων μερισμάτων στο 14%, από 1-1-2012 (καταβολή Δεκεμβρίου 2011).

 Το ΜΤΝ έχει στην κατοχή του ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 Καταβάλλεται προσπάθεια για την εξαίρεση των μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων από την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (άρθρο 44 παρ. 13 του Ν. 3986/11).
 Αναφορικά με το ΕΚΟΕΜΝ, καταγράφεται επίσης σοβαρή επιδείνωση στα έσοδα, με αποτέλεσμα να υφίσταται επίσης αναγκαιότητα για μείωση του χορηγουμένου μερίσματος, λαμβανομένου υπόψη ότι τα διανεμόμενα μερίσματα του ΕΚΟΕΜΝ προκύπτουν από τη διαφορά των εσόδων αφαιρουμένων του 10% αυτών, ως αποθεματικού και των λειτουργικών εξόδων και. Για να αποφευχθεί η περαιτέρω συνολική μείωση των μερισματικών εισοδημάτων των αποστράτων, δεδομένης της επικείμενης μείωσης του μερίσματος ΜΤΝ, θα προταθεί οριακή μείωση του μερίσματος ΕΚΟΕΜΝ, του 4% για το 2012. Η κάλυψη της διαφοράς θα προταθεί να γίνει μέσω του αποθεματικού που έχει δημιουργηθεί τις προηγούμενες χρήσεις.
 Με σκοπό τη σχετική ελάφρυνση όσων μετόχων και μερισματούχων έχουν λάβει δάνεια από το ΜΤΝ, προωθείται ρύθμιση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των εν λόγω δανείων, που θα επιφέρει μείωση των μηνιαίως καταβαλλόμενων δόσεων.
 Έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία μελετών το έργο για την μετατροπή – μετάπτωση του ΒΟΕΑ σε αυτόνομο λογαριασμό, με παρακολούθηση του κάθε δικαιούχου ως ξεχωριστή μερίδα, όπου η τελική απόδοση του δικαιούμενου ποσού θα είναι ευθέως ανάλογη με τις εισφορές που έχουν κατατεθεί υπέρ αυτής.
 Με αφορμή την ανησυχία που έχει προκύψει από το επικείμενο «κούρεμα» των κατόχων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, το ΜΤΝ έχει κάνει έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλάδος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να επηρεασθεί η ρευστότητα και η διαθεσιμότητα των αποθεματικών του που τηρούνται σε αυτήν, στην περίπτωση που η Τ.τ.Ε. έχει τοποθετήσει τα αποθεματικά σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Η ΑΝΕΑΕΔ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι “παρότι αντιλαμβάνεται το μονόδρομο των μειώσεων των μερισματικών εισοδημάτων των αποστράτων και των συνεπαγομένων από αυτά λοιπών παροχών, με βάση τα ασφυκτικά τεχνοκρατικά δεδομένα που διαμορφώνει η Πολιτεία, εν τούτοις οφείλει να καταδείξει για ακόμη μία φορά τα παρακάτω:
 Οι στρατιωτικοί, ως εργαζόμενοι δεν διέπονται ούτε από την εργατική νομοθεσία, ούτε από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ενώ παράλληλα ουδέποτε έχαιραν Επικουρικής Ασφάλισης και της συνεπαγόμενης από αυτήν εργοδοτικής εισφοράς, όπως οι λοιποί εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.
 Τα Μετοχικά Ταμεία ουδέποτε χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και παρέχουν μερισματικά εισοδήματα στους απόστρατους και όχι επικουρικές συντάξεις.
 Είναι παράδοξο και ίσως αντισυνταγματικό, να επιβάλλονται σε αυτούς, κρατήσεις οι οποίες δεν τους αφορούν, όπως αυτή της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.
 Τα καταβαλλόμενα μερίσματα στους συνταξιούχους στρατιωτικούς, είναι, κατ’ αναλογία επιπέδου εργαζομένων, χαμηλότερα σε σύγκριση με τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις στους λοιπούς συνταξιούχους.
 Ενώ μέχρι πρότινος, ουδεμία μείωση είχε επέλθει στις επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα των στρατιωτικών έχουν ήδη μειωθεί σε ποσοστά από 10% έως και 25%, ενώ επίκειται άμεσα ο διπλασιασμός αυτών των μειώσεων.
 Ενώ ήδη το Μετοχικό Ταμείο Στρατού βρίσκεται σε περιδίνηση κατάρρευσης και αυτά του Ναυτικού και της Αεροπορίας ακολουθούν κατά πόδας, η Πολιτεία, που είναι απολύτως υπεύθυνη διαχρονικά για όλα τα αίτια που διαμόρφωσαν αυτή την κατάσταση, αντί να εκπονήσει σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης, μέσα στα πλαίσια των υπαρχόντων και δίκαιων δυνατοτήτων:

o Συνεχίζει να φορτώνει στις πλάτες των στρατιωτικών τις δικές της ευθύνες, μειώνοντας τραγικά τα εισοδήματά τους.

o Τους επιβαρύνει επιπρόσθετα με κρατήσεις υπέρ Ταμείων άλλων εργαζομένων, ενώ τα δικά τους Ταμεία έχουν αφεθεί στη διάλυση.

o Κατάσχει τα έσοδα του ΜΤΣ και αποστερεί γενικά πόρους από όλα τα Μετοχικά Ταμεία, οδηγώντας τα σε οικονομική ασφυξία.


Καλούμε για άλλη μία φορά τον κ. Υπουργό να μας δεχθεί και να είναι έτοιμος να συζητήσει μαζί μας, αντιμετωπίζοντάς μας ως κοινωνικούς εταίρους και όχι ως κοινωνικούς επαίτες”.


Διαβάστε περισσότερα: http://trikalagr.blogspot.com/2011/12/blog-post_09.html#ixzz1g0e0u0DD