Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Η ΝΕΑ Ε.Ε. ΩΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΑΙΩΝΙΑΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ !


ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η Ε.Ε. ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ, ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ''ΜΠΟΤΑ'' ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΚΤΟΣ ΝΑ ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΕΙ!
Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ Ε.Ε.!
Με διαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο ιμπεριαλιστικούς πόλους -Βρετανία και γερμανογαλλικό άξονα (Γερμανία με ''κανίς'' τη Γαλλία)-, ένα ρευστό σκηνικό με αβέβαιες συνέπειες για την επόμενη ημέρα, και μία Συνθήκη εντός Συνθήκης με σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία και υπερεξουσίες στην Κομισιόν που...
έρχεται να επισφραγίσει την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, εκείνων που αποφασίζουν με οδηγό Παρίσι και Βερολίνο και εκείνων που εκτελούν, έληξε η δραματική Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.
Η διαμόρφωση δημοσιονομικής φυλακής προς διάσωση του ευρωνομίσματος που φέρει την υπογραφή της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, μετατρέπει την ΕΕ σε ανοικτή, σχεδόν, δικτατορία του ευρώ, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να ρισκάρει την πολιτική απομόνωση της Βρετανίας με το βέτο που προέβαλε στην αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Το ρήγμα ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς πόλους Βρετανίας και Γαλλίας-Γερμανίας οδηγεί σε βαθιά αντιδημοκρατική Διακυβερνητική Συμφωνία ερήμην των πολιτών, που περιλαμβάνει ολοκληρωτική, σχεδόν, εκχώρηση εξουσιών εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων, και υποστηρίζεται από τα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και, όπως τελικώς διεφάνη, όλα τα υπόλοιπα εννέα κράτη-μέλη, πλην Βρετανίας.
Η Ουγγαρία, που αρχικώς είχε συνταχθεί με τη Βρετανία, μαζί με Σουηδία, Τσεχία, Δανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρομανία και Βουλγαρία παραπέμπουν το ζήτημα της ένταξης στη δημοσιονομική ένωση στα εθνικά Κοινοβούλια. Η Ιρλανδία -σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βρετανίας- ενδεχομένως θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την προσχώρηση.
Συνεπώς η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει, μέσα από μύριες όσες αντιθέσεις, σε μία αμφίβολης κατάληξης Διακυβερνητική Συμφωνία των «26» με τη Βρετανία απέναντί της, συμφωνία που προγραμματίζεται (;) να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο.
ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ
Για νέα Ευρώπη, ιστορική ρήξη, γέννηση της Ευρώπης δύο ή τριών ταχυτήτων και μία Βρετανία που κινδυνεύει με πολιτική απομόνωση, κάνουν λόγο οι τίτλοι στα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Η στρατηγική ''εξόδου'' της Ευρωζώνης από την κρίση, το νέο ''Δημοσιονομικό Συμβόλαιο'' (στην ουσία ''κάτεργο''), περιλαμβάνει σιδερένιους, παραλυτικούς και ανόητους δημοσιονομικούς κανόνες -ισοσκελισμό (!) των εθνικών προϋπολογισμών με αυτόματες κυρώσεις όταν τα ελλείμματα ξεπερνούν το 3%- με ορίζοντα επικύρωσης το Μάρτιο του 2012.
Η Κομισιόν αποκτά απολυταρχικές εξουσίες, καθώς θα μπορεί να επιβάλει ακόμη και νέο, διορθωτικό προϋπολογισμό σε χώρες που αποκλίνουν συστηματικά από τους στόχους, ενώ παράλληλα επισπεύδεται η ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) από τα μέσα του 2012.
Σε επείγουσες περιπτώσεις, για την παροχή βοήθειας από τον ESM θα αρκεί η σύμφωνη γνώμη των χωρών που προσφέρουν το 85% των κεφαλαίων του μηχανισμού (και όχι του 100% όπως σήμερα), αρκεί η Κομισιόν και η ΕΚΤ να συμφωνούν ότι απειλείται η οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες -Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία- που έχουν περίπου το 85% στη διάθεση κεφαλαίων θα αποφασίζουν για την οικονομική πολιτική σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.
«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΚΑΜΕΡΟΝ - ΣΑΡΚΟΖΙ
Στους επικριτές του που μιλούν για κίνηση πολιτικής απομόνωσης ο Ντέιβιντ Κάμερον απάντησε κάνοντας λόγο για «μία δύσκολη, αλλά καλή απόφαση» για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Βρετανίας, τονίζοντας ότι «αν δεν μπορείς να έχει κανείς μία ασπίδα προστασίας εντός της συνθήκης είναι προτιμότερο να μείνεις απ' έξω».
Ντέιβιντ Κάμερον και Νικολά Σαρκοζί έδωσαν την τελική τους μάχη στις Βρυξέλλες με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει ότι ήταν «απαράδεκτες» οι εγγυήσεις που ζήτησε το Λονδίνο για την προστασία του χρηματοοικονομικού του κλάδου.
Η αδυναμία συμφωνίας στο επίπεδο των «27» οφείλεται στην απαίτηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας να τεθεί το Σίτι του Λονδίνου εκτός του πεδίου ελέγχου των εποπτικών αρχών και των άλλων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υποβαθμίζοντας τον πιθανό αντίκτυπο του βρετανικού βέτο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ επέμεινε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ότι η όποια νέα συνθήκη δεν θα επηρεάσει τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Καμία συνθήκη δεν μπορεί να υπονομεύσει ή να υπερισχύσει των συνθηκών της ΕΕ» τόνισε και με τη μορφή προειδοποίησης.
Το βήμα, σύμφωνα με γερμανο-γαλλικούς κύκλους, είναι μία κίνηση-ματ για τον Κάμερον, ο οποίος κατ' εκτίμηση του Spiegel, δεν θα αποτρέψει τον κίνδυνο να παραμεριστεί, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική θα καθορίζεται στο μέλλον σε επίπεδο Ευρωζώνης και των εταίρων της.
Ούτε θεωρείται -από τους ίδιους κύκους- πως η κίνηση αυτή του Κάμερον θα έχει γεωπολιτικό όφελος• πιθανός είναι ο αντίκτυπος στη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς στα μάτια των πολιτικών στην Ουάσινγκτον η Βρετανία ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για τη δυνατότητα άσκησης επιρροής στις Βρυξέλλες.
Ικανοποίηση για την εξέλιξη της Συνόδου εξέφρασε, εν τω μεταξύ, ο γαλλογερμανικός άξονας, τις θέσεις του οποίου αποδέχθηκαν δουλοπρεπείς οι εταίροι της Ευρωζώνης, πρώτα απ' όλα η παραδομένη κυβέρνηση Παπαδήμου, και μη, με μόνη εξαίρεση τη Βρετανία. Ο Νικολά Σαρκοζί επισήμανε πως θα προτιμούσε συμφωνία σε επίπεδο των «27», αλλά τελικά είπε πως «θα σώσουμε το ευρώ μόνοι μας» (Εδώ γελάνε !)

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Η ΜΕΡΚΕΛ ΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΥΡΩ
Ικανοποίηση για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «έγινε τοαποφασιστικό βήμα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ», αλλά σημειώνοντας για πολλοστή φορά πως θα διαρκέσει χρόνια η πορεία σε ένα μονοπάτι ισχυροποίησης της ευρωζώνης και του ευρώ!
Μίλησε για ήρεμη και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, λέγοντας ότι η μόνη αρνητική εξέλιξη που την λύπησε ήταν «η απόφαση της Βρετανίας να μην μας ακολουθήσει».
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι όλοι οι ηγέτες της ΕΕ, ανεξαρτήτως των διαφωνιών του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, συνεδρίασαν σε «ατμόσφαιρα ήρεμη και εποικοδομητική».
Η Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής έγινε «το αποφασιστικό βήμα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ», επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη «ξεκίνησε μια πορεία σε ένα μονοπάτι ισχυροποίησης της ευρωζώνης και του ευρώ που θα διαρκέσει χρόνια».
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι «με τους νέους αυστηρότερους κανόνες για τα ελλείμματασυγκριτικά με αυτούς που προβλέπει το παλαιό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και με τηδημοσιονομική και οικονομική σύγκλιση που θα πετύχουμε σε λίγα χρόνια, η ΕΕ δημιουργεί μια νέα βάση εμπιστοσύνης για το ευρώ». Στην ουσία η Μέρκελ αναγνώρισε ότι επεβλήθη μια ανοικτή ''δικτατορία'' στην ευρωζώνη, στο όνομα της διάσωσης του ευρώ!
Το φλέγον ζήτημα του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Μέρκελ είπε ότι δεν συζητήθηκε. Η καγκελάριος είπε μόνο ότι είναι χαρούμενη που η ΕΚΤ μεταλαμπαδεύει την εμπειρία της στο προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Η Μέρκελ ξεπέρασε με συνοπτικές διαδικασίες το ζήτημα αποκλεισμού του ιδιωτικού τομέα στα σχέδια διάσωσης των κρατών-μελών (η καγκελάριος επανέλαβε ότι το ελληνικό PSI είναι μοναδικό). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ''υποχώρηση'' που έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κόστος διάσωσης μιας χώρας αποτελούσε πάγια και αμετακίνητη, έως σήμερα, θέση του Βερολίνου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε την προοπτική ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ το 2013 και προσέθεσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας ένταξης αποδεικνύει ότι η Ένωση παραμένει ελκυστική (!). Τέλος, ευχήθηκε καλές γιορτές, καθώς διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει άλλη Σύνοδος Κορυφής έως τα Χριστούγεννα.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΕΡΓΟ
Σε ένα νέο «Δημοσιονομικό Συμβόλαιο» - κάτεργο (fiscal compact) με αυστηρή πειθαρχία και αυτόματες κυρώσεις για τους παραβάτες, συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Αντίθετα, δεν επετεύχθη ομοφωνία στο θέμα της αλλαγής των Συνθηκών της ΕΕ, αφού η Βρετανία και η Ουγγαρία διαφώνησαν, ενώ Σουηδοί και Τσέχοι επέλεξαν τη μέθοδο της κοινοβουλευτικής διαβούλευσης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος επεδίωκαν τη συμφωνία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ για αλλαγή της Συνθήκης. Η Βρετανία αρνήθηκε, ωστόσο, να στηρίξει την κίνηση, λέγοντας ότι θέλει εγγυήσεις που θα προστατεύουν τον χρηματοοικονομικό της κλάδο. Ο κ. Σαρκοζί χαρακτήρισε απαράδεκτο το αίτημα αυτό του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον.
Σαρκοζί και Μέρκελ δήλωσαν επομένως ότι η νέα διακυβερνητική συμφωνία θα υπογραφεί από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς και από οποιοδήποτε άλλο κράτος που θέλει να συμμετάσχει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπογραφεί από 25 χώρες, εκτός Βρετανίας και πιθανότατα και της Ουγγαρίας.
H κυρία Μέρκελ είπε ότι η Σύνοδος κατέληξε σε «καλό αποτέλεσμα» που θα επιτρέψει στο ευρώ να ανακτήσει την αξιοπιστία του.
«Καταλήξαμε, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, σε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε νωρίς την Παρασκευή «θα οικοδομήσουμε μια δημοσιονομική ένωση για το ευρώ που θα είναι ταυτόχρονα και μια ένωση σταθερότητας», πρόσθεσε.
Καλυμμένη αισιοδοξία υπάρχει σε σχέση με τη συμπεριφορά από δω και στο εξής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της οποίας ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση των «17 συν 6» να κατοχυρώσουν την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, μέσω της διακυβερνητικής μεθόδου.
Η νέα διακυβερνητική συμφωνία θα υπογραφεί μέχρι τον Μάρτιο. Στόχος παραμένει να ενσωματωθούν οι διατάξεις αυτές στις Συνθήκες της ΕΕ όσο το δυνατόν συντομότερα.
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις, οι ευρωπαϊκές χώρες (μέσω διμερών δανείων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες) θα διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια έως 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ (150 από την Ευρωζώνη και 50 από άλλες ευρωπαϊκές χώρες), ενώ αποφασίστηκε η επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης (ESM) από τον Ιούλιο του 2012 με «προίκα» 500 δισ. ευρώ.
Επίσης, αποφασίστηκε ότι «κατά περίπτωση», σύμφωνα δηλαδή με τους κανόνες του ΔΝΤ, θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών, ενώ επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η ασυμφωνία για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων.
Σε ό,τι αφορά την υπαναχώρηση για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών, το οποίο έχει επιδεινώσει την κρίση χρέους τα δύο τελευταία χρόνια, πρόκειται σαφώς για μία πολιτική ήττα της κυβέρνησης Μέρκελ.
«(Η απόφαση) θα αποτελέσει τη βάση για ένα καλό δημοσιονομικό σύμφωνο και μεγαλύτερη πειθαρχία στη οικονομική πολιτική των κρατών μελών της ευρωζώνης», είπε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, εξερχόμενος της Συνόδου.
1) ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Η απόφαση ορίζει ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί, κανόνας που δεν θα παραβιάζεται όσο το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα (το έλλειμμα χωρίς τις θετικές ή αρνητικές κυκλικές επιπτωσεις της οικονομίας) δεν ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.
Αυτός ο «χρυσός κανόνας» θα ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία σε συνταγματικό ή ισοδύναμο νομικά επίπεδο. Ο κανόνας θα εμπεριέχει ένα αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα ορίζεται από κάθε κράτος-μέλος στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα επαληθεύει τη μεταφορά αυτού του κανόνα στο εθνικό δίκαιο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ακόμη ότι θα εγκρίνουν με τάχιστες διαδικασίες τους νέους κανόνες που πρότεινε η Επιτροπή στις 23 Νοεμβρίου 2011 σχετικά με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των προσχεδίων προϋπολογισμού και τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά την δημοσιονομική τους σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.
Οι ηγέτες κάλεσαν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκδώσουν γρήγορα τους κανονισμούς αυτούς, ώστε να τεθούν σε ισχύ για τον προσεχή δημοσιονομικό κύκλο (2014-2020).
Τα κράτη-μέλη που είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να υποβάλλουν στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση, ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα περιέχει λεπτομερώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν στη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η εφαρμογή του προγράμματος και τα ετήσια σχέδια προϋπολογισμού που θα στοχεύουν σε αυτό θα επιτηρείται από την Κομισιόν και το Συμβούλιο.
Επίσης, θα συσταθεί ένας μηχανισμός, όπου τα κράτη-μέλη θα αναφέρουν εκ των προτέρων (ex ante) τα σχέδια τους για την έκδοση ομολόγων.
Σε όποιο κράτος το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, θα επιβάλλονται αυτόματες κυρώσεις, εκτός και αν αυτές μπλοκαριστούν από την πλειοψηφία.
Για το δημόσιο χρέος, συμφωνήθηκε ότι στις νέες ρυθμίσες που προωθούνται θα πρέπει να κατοχυρωθεί ο κανόνας για την ετήσια μείωση κατά 5% σε όποια κράτη ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ.
Η Κομισιόν θα εξετάζει τις βασικές παραμέτρους σε κάθε σχέδιο προϋπολογισμού και αν χρειασθεί θα εκφράζει γνώμη. Εάν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, τότε θα απαιτεί ένα αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού.
Οι πρόεδροι του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Eurogroυp θα έχουν έτοιμες τις προτάσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοσιονομικής ένωσης (και για τις σχέσεις Ευρωζώνης - ΕΕ) τον Μάρτιο του 2012.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύονται να εργαστούν στην κατεύθυνση μίας κοινής οικονομικής πολιτικής και στο πλαίσιο αυτό θα υιοθετηθεί διαδικασία, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλες οι σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται από τα κράτη-μέλη του ευρώ, θα συζητώνται και θα συντονίζονται στο επίπεδο της Ευρωζώνης.
Ακόμα, συμφωνήθηκε να πραγματοποιούνται Σύνοδοι Κορυφής της Ευρωζώνης τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
2) ΤΟ 2012 ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ESM, «ΠΡΟΙΚΑ» 200 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΝΤ
Για τον προσωρινό μηχανισμό ευρωστήριξης (EFSF) αποφασίσθηκε ότι η μόχλευση των κεφαλαίων του θα γίνει με τους δύο τρόπους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου.
Ο μηχανισμός θα παραμείνει ενεργός στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων που θα δρομολογηθούν έως τα μέσα του 2013, όπως προβλέπεται στη συμφωνία-πλαίσιο και θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη χρηματοδότηση των εν εξελίξει προγραμμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες.
Η ΕΚΤ θα επιβλέπει τη λειτουργία του EFSF. Ο Γάλλος πρόεδρς Νικολά Σαρκοζί είπε ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει τη διαχείριση και του ESM.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης (ESM) από τα μέσα του 2012. Αυτό θα γίνει μόλις συμφωνήσουν οι χώρες που προσφέρουν το 90% των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.
Το ανώτερο «ταβάνι» για τον ESM ορίσθηκε στα 500 δισ. ευρώ και τον Μάρτιο το «ταβάνι» αυτό θα επαναξεταστεί. Τα 500 δισ. ευρώ είναι η συνδυασμένη δανειοδοτική ικανότητα του μηχανισμού (15% σε κεφάλαια και τα υπόλοιπα σε εγγυήσεις).
Κατά το σταδιακό σχηματισμό του καταβεβλημένου κεφαλαίου, η Ευρωζώνη δήλωσε έτοιμη να επιταχύνει τις πληρωμές κεφαλαίου, ώστε να διατηρηθεί ελάχιστη αναλογία 15% μεταξύ του καταβεβλημένου κεφαλαίου και του οφειλόμενου ποσού των τίτλων του ΕSM και να διασφαλιστεί συνδυασμένη πραγματική δανειοδοτική ικανότητα 500 δισ. ευρώ.
Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι είπε ότι ο ESM δεν θα έχει τραπεζική άδεια, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών.
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες τα κράτη-μέλη θα εξετάσουν και θα επιβεβαιώσουν τη διάθεση επιπλέον κεφαλαίων έως 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, (με τη μορφή διμερών δανείων), ώστε να διασφαλισθεί ότι το Ταμείο έχει επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, θα αναζητηθούν και άλλοι επενδυτές, όπως κρατικά ή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Η συμμετοχή ιδιωτών στα πακέτα στήριξης, θα γίνεται σύμφωνα «με τις αρχές και τους κανόνες του ΔΝΤ». Σε όλα τα νέα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της Ευρωζώνης θα υπάρξουν ρήτρες συλλογικής δράσης (collective action clauses), ενώ επαναλαμβάνεται ότι η περίπτωση της Ελλάδας (του «κουρέματος» δηλαδή στα ομόλογα των ιδιωτών) είναι «μοναδική».
Σε επείγουσες περιπτώσεις, για την παροχή βοήθειας θα αρκεί η σύμφωνη γνώμη του 85% (και όχι του 100% όπως σήμερα), αρκεί η Κομισιόν και η ΕΚΤ να συμφωνούν ότι απειλείται η οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθιερότητα στην Ευρωζώνη.
Τέλος, οι ηγέτες της Ευρωζώνης καλωσορίζουν τα μέτρα που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση, τη δέσμευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, «που στηρίζεται απ' όλα τα κόμματα», όπως αναφέρεται στο κείμενο, για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης και την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχουν σημειώσει Ιρλανδία και Πορτογαλία στην εφαρμογή των οικονομικών τους προγραμμάτων.
http://www.iskra.gr/index.php