Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Υγροποίηση του φυσικού αερίου της Κύπρου προκρίνει το Ισραήλ


Μεταφορά του φυσικού αερίου με πλοία στην Ελλάδα για διοχέτευσή του μέσω αγωγού στην Ευρώπη
Ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν (αριστερά), είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε επαφές με τη νέα κυβέρνηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Της Δώρας Αντωνίου
Χαρακτηριστικά σταθερότητας και ...
εμβάθυνσης προσδίδει στη σχέση Ελλάδας – Ισραήλ το μήνυμα που εισέπραξε από την Αθήνα ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε τη χώρα και είχε επαφές με τη νέα ελληνική κυβέρνηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η ισραηλινή πλευρά κατέστησε σαφή την επιθυμία της η κυβερνητική αλλαγή στην Αθήνα να μην επηρεάσει τον άξονα συνεργασίας που διαμορφώνεται μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, με επίκεντρο τον τομέα της ενέργειας και την άμυνα, συνεργασία που θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη νέα κυβέρνηση θορύβησε το Ισραήλ. Ωστόσο, στις συναντήσεις που είχε ο κ. Αγιαλόν στην Αθήνα με τους υπουργούς Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα, Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη, κατέστη σαφές ότι η διάθεση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση και θα έχει συνέχεια.
Ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών συζήτησε για την ενέργεια και την προοπτική να καταστεί η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης. Το Ισραήλ εξετάζει τη λύση υγροποίησης στην πηγή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει. Κορεατική εταιρεία, η οποία βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ, διαθέτει τεχνολογία που επιτρέπει την εγκατάσταση μονάδας υγροποίησης στο σημείο ακριβώς που γίνεται η άντληση του φυσικού αερίου στη θάλασσα. Το σαφώς χαμηλότερο κόστος, σε σχέση με την κατασκευή αγωγού και η ελευθερία που δίνει η λύση αυτή, σε σχέση με τις δεσμεύσεις με μακροχρόνια συμβόλαια που συνοδεύουν τη μεταφορά ενέργειας μέσω αγωγών, στρέφουν προς μια τέτοια λύση. Η μεταφορά του φυσικού αερίου, εφόσον επιλεγεί η υγροποίηση στην πηγή, θα γίνεται με πλοία προς κάποιο λιμάνι στην Ελλάδα και από εκεί, μέσω αγωγού, θα τροφοδοτείται η ευρωπαϊκή αγορά. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου.

Μόνη αγορά
Στο Ισραήλ, όπου εντείνουν τις έρευνες για να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή τους, θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο σε ένα κοινό σχέδιο αξιοποίησης και μεταφοράς του ενεργειακού πλούτου. Η Ευρώπη είναι ουσιαστικά η μόνη αγορά στην οποία μπορεί να πωληθεί το ισραηλινό φυσικό αέριο. Οι γειτονικές στο Ισραήλ αραβικές χώρες αποκλείονται και η εναλλακτική θα ήταν αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου, όμως, το κόστος μεταφοράς είναι πολύ μεγαλύτερο. Η επιλογή της Ευρώπης για το Ισραήλ έχει και χαρακτήρα διασφάλισης των συμφερόντων του. Όπως αναφέρουν πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης, εφόσον αρχίσει η προμήθειά τους με φυσικό αέριο, οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι οι πρώτες που θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι η προμήθεια θα συνεχίζεται με ομαλούς ρυθμούς, ότι θα υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό θα λειτουργήσει ως ασπίδα έναντι της ομαλής άντλησης των αποθεμάτων από Ισραήλ αλλά και Κύπρο, ως ισχυρή άμυνα έναντι οιασδήποτε απειλής. «Η Ευρώπη ξέρει και μπορεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντά της, την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση οποιαδήποτε διαμάχης ενδεχομένως προκύψει και στην μετρίαση τυχόν εντάσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά Ισραηλινός αξιωματούχος.
Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις αραβικές χώρες της βορείου Αφρικής καθιστούν την Ελλάδα περισσότερο από ποτέ έναν αξιόπιστο ενδιάμεσο για το Ισραήλ, που ανησυχεί ιδιαίτερα για τη ρευστότητα που επικρατεί και, κυρίως, για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στη σχέση «ψυχρής ειρήνης», όπως περιγράφεται από τους Ισραηλινούς, με την Αίγυπτο.
www.kathimerini.com.cy