Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΩΝΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΝΙΑ



klimatia_bizantino_parko-1Αν τα χρήματα που δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού, εδώ και δεκαετίες βέβαια, σε διάφορες «προοδευτικές» εκδηλώσεις, δίνονταν για την αποκάλυψη του ελληνικού πολιτιστικού θησαυρού, θα είχε άλλη όψη η χώρα μας. Το πρώτο έργο αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Ήπειρο μεγάλο ενδιαφέρον, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Κληματιά του δήμου Ζίτσας.
Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες το έργο της ...
αποκατάστασης του αρχαιολογικού πάρκου μεταβυζαντινών μνημείων, όπως ονομάζεται το σύνολο των πέντε μνημείων στην ευρύτερη περιοχή, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα της υπηρεσίας, μέσα από την ολοκλήρωση του οποίου, θα προκύψουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορική, κοινωνική και οικονομική ζωή της μεταβυζαντινής Ελλάδας.
Στα τρία από τα πέντε μνημεία του προγράμματος έχουν βρεθεί σημαντικές τοιχογραφίες και στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στην Κληματιά γίνεται ουσιαστικά ένα πιλοτικό βήμα, για να διαπιστωθεί τι μπορεί να προκύψει ως πληροφορία και γνώση για την περίοδο κατασκευής των μνημείων.
Επίκεντρο των εργασιών τους πρώτους μήνες υλοποίησης του έργου είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της Κληματιάς, στο οποίο από τις αρχές Απριλίου εξελίσσονται εργασίες καθαρισμού των σπάνιων τοιχογραφιών του.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο για τζαμιά υπάρχει χρήμα.............Για τις εκκλησίες μας όχι.........