Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Financial Times: Πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας σε D


Ενδεχόμενη εθελοντική παράταση του προγράμματος αποπληρωμών των ελληνικών ομολόγων μπορεί να θεωρηθεί χρεοστάσιο από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, αναφέρουν οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η εθελοντική παράταση του προγράμματος αποπληρωμών θα θεωρηθεί ως στάση πληρωμών  από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, με την Standard & Poor's να έχει προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε D (χρεοστάσιο), καθώς θα υπάρξει πυροδότηση του πιστωτικού γεγονότος (Triggering Event).
Οι επενδυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα, θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει στάση πληρωμών εξαιτίας της επικίνδυνης δημοσιονομικής της κατάστασης, καθώς τα προβλήματα της Αθήνας μοιάζουν ανυπέρβλητα και οι διαφορές μεταξύ των ρυθμιστών για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, δεν βοηθούν. Ειδικά για τις εξεταζόμενες ευρωπαϊκές παρεμβάσεις οι Financial Times σημειώνουν πως το νέο «επισφαλές» -σύμφωνα με τους αναλυτές- σχέδιο περιλαμβάνει άμεση παρέμβαση στην οικονομία της χώρας, αύξηση των δανείων από την διεθνή κοινότητα και εθελοντική παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών της Ελλάδας από τους ιδιώτες πιστωτές.
Πηγη 

3 σχόλια:

Τουλκίδης Δήμος είπε...

δε πα να ξεφτιλιστουν και οι "μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης" ;
αυτοι είναι τα μεγαλύτερα λαμόγια του πλανήτη!

Κουκουλοφόρος είπε...

Εντυπωσιακό το ότι ολόκληρα κράτη σέρνονται πίσω από ιδιωτικές εταιρείες "αξιολόγησης" και πως η ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων επηρεάζονται από αυτό. Μήπως είναι ώρα τα κράτη να υποβαθμίσουν τον δείκτη αξιοπιστίας των "οίκων" σε D (χρεοστάσιο) ?

manos2626 είπε...

αυτες τις εταιρειες αξιολογησης ποιος τις εχρισε νταβατζη των κρατων? και ποιος τις αξιολογει αν ειναι ικανες να κανουν αξιολογησεις?