Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ


ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ συνέπειες για τις τράπεζες, και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία, είχε η ακατανόητη, σχεδόν «εγκληματική» δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα αποθέματα στα κρατικά ταμεία τελειώνουν στις 15 Ιουλίου και αναπόφευκτα θα υπάρξει στάση πληρωμών.

Πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η δήλωση προκάλεσε πανικό και ειδικά την Τετάρτη ξεκίνησε μια μαζική εκροή καταθέσεων και μεταφορά τεράστιων ποσών στο εξωτερικό. Μόνο στην Κύπρο λέγεται ότι μεταφέρθηκαν 4 δισ. ευρώ! Απόσυρση μεγάλων ποσών έγιναν ακόμη και από μικροκαταθέτες από τα ΑΤΜ, μέχρι και 1.000 ευρώ.

Το φαινόμενο υποχώρησε ελαφρώς την επόμενη ημέρα (Πέμπτη), ωστόσο η εκροή συνεχίσθηκε, προκαλώντας τις έντονες ανησυχίες του τραπεζικού κόσμου για τις επιπτώσεις, αλλά και τις απορίες του για τη σκοπιμότητα της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα ....
σημείωναν ότι τέτοιου είδους δημόσιες τοποθετήσεις αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των κερδοσκόπων που σπεύδουν να επωφεληθούν από την αναστάτωση που προκαλείται.

Τη συγκρίνουν μάλιστα με την περιβόητη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού» στα τέλη του 2009. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προκαλούν μεγάλη ζημιά και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές θα επιχειρήσουν να συμπιέσουν το κόστος προς τα κάτω, γνωρίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει οξυμμένα και πιεστικά ταμειακά προβλήματα.
Το αρνητικό κλίμα ήρθε να επιδεινώσει η δήλωση της Μαρίας Δαμανάκη για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή στην περίπτωση που η χώρα μας δεν εφαρμόσει κατά γράμμα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την «τρόικα». Με την παρέμβασή της η Επίτροπος εξυπηρέτησε τα σχέδια τόσο των Βρυξελλών όσο και της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα είχε για την εθνική οικονομία. Οικονομικοί παράγοντες μιλούσαν για «καταστροφική δήλωση», ενώ σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο Αλ. Τσίπρας, που εμμέσως ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα εναντίον της κ. Δαμανάκη, υπενθυμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είχε παρέμβει μετά το e-mail του τορναδόρου από την Κρήτη που μιλούσε για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας.

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα ζήτησε με ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ Τραπεζών, κατηγορώντας την κ. Δαμανάκη ότι οι δηλώσεις της φέρνουν πανικό και πλήττουν την τραπεζική αγορά σε μια περίοδο ευαίσθητη και άκρως πρόσφορη για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Η ΔΑΚΕ κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση να κινηθεί με την ίδια ταχύτητα, όπως όταν στο πρόσφατο παρελθόν είχε ανακοινώσει ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον ανυπόστατων δημοσιευμάτων.
πηγη