Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ Διακοπή Εξυπηρέτησης του Χρέους! Ελλάδα 1936...


Το δημόσιο χρέος δεν είναι καν χρέος αφού σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο της τάξης του 60% είναι ομόλογα εξ’ αρχής πληρωμένα από "επενδυτές" που αγόραζαν ομόλογα και περίμεναν κέρδη. Δεν δάνειζαν στην Ελλάδα με τόκο αλλά περίμεναν αποδόσεις μεγάλων κερδών και ρίσκαραν. Τα ομόλογα αυτά προσομοιάζουν με τις μετοχές μιας εταιρείας γιατί αποδίδουν κέρδη ανάλογα με το ύψος της επένδυσης. Αν πάει καλά η "εταιρεία-χώρα", θα αποδώσει αν όχι δεν θα αποδώσει και ακόμα χειρότερα δεν έχουν καν τις ιδιότητες των μετοχών, γιατί οι "επενδυτές" δεν έχουν κανένα δικαίωμα απέναντι στο κράτος που τα εξέδωσε. Δεν υπάρχει η παραμικρή σύμβαση και άρα δεν έχει μερίδιο από την περιουσία του.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, τα ομόλογα μοιάζουν με την απόδειξη που παίρνει κάποιος όταν παίζει στοίχημα ή τζογαρει. Διεκδικεί κέρδη εφόσον υπάρχουν κέρδη γιατί ειδάλλως είναι άχρηστα χαρτιά. Οι τοκογλύφοι λοιπόν έχουν τέτοια ομόλογα-χαρτιά και κανένα άλλο δικαίωμα. Έπαιξαν και έχασαν. Γι' αυτόν τον λόγο είχαν ανάγκη το ΔΝΤ για να "υποθηκεύσουν" τη χώρα, μετατρέποντας τα άχρηστα ομόλογα των τοκογλύφων σε δάνεια. Τόσο απλά τόσο κατανοητά…
Για ποιον λόγο μπήκαμε αναγκαστικά σ' αυτόν τον μηχανισμό; Εξαιτίας της τεχνητής αδυναμίας δανεισμού μας εφόσον η κατάσταση της Ελλάδας δεν ήταν πολύ χειρότερη από χώρες, οι οποίες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να δανείζονται με 1% και 2% και να δανείζουν εμάς με 6%.
Οι διεθνείς τοκογλύφοι επιθυμούσαν λοιπόν να μπει ένας εισπρακτικός μηχανισμός στην Ελλάδα, για να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους.
Ποιος έβαλε έναν τέτοιο μηχανισμό μέσα στη χώρα και την οδηγησε σε αυτήν την "αυτοκτονική" συμπεριφορά για να δώσει τα "κέρδη" στους τοκογλύφους? Ποιοι συνηγόρησαν και συνηγορούν σε αυτή την πολιτική? Ας μας απαντήσει τουλάχιστον σε αυτό αφού δεν απαντάει σε όλα τα άλλα ο κος «οι ομολογιούχοι σου φταίνε» Αδωνις…

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ