Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μυστικοπάθεια για το χρυσό της Χαλκιδικής


Με ερωτήματα και μυστήριο συνεχίζεται το κυνήγι χρυσού στη Χαλικιδική … Άλλωστε μόνο ερωτήματα , μπορεί να προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης μέσω του αρμόδιου υπουργείου περιβάλλοντος , να αποφασίσει να μεταφερθεί στην Αθήνα ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”, στην Αθήνα. 
Και η Κυβέρνηση "ψάχνει" χρυσό στις Σέρρες
«Δεν υπάρχει καμία.... αλλαγή στις προθέσεις μας» δηλώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και υπό ποιους όρους θα δοθεί το πράσινο φως στην εταιρεία , να επενδύσει. 
Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας στην πλούσια σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, Χαλκιδική έχει διχάσει την τοπική κοινωνία. Οι υπέρμαχοί της επένδυσης εκτιμούν ότι θα προσφέρει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ενώ υπάρχει και η άλλη πλευρά που ανησυχεί για τις συνέπειες στο περιβάλλον. 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι ενώ έχει δεσμευτεί για εξαντλητική ανοιχτή διαβούλευση, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη μεταφορά των συζητήσεων στην Αθήνα σε χρόνο που θα προσδιοριστεί. 
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, σε απαντητικό έγγραφο δήλωσε ότι η απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αλλάξει τη διαδικασία διαβουλεύσεων, "δε συνιστά καμία απολύτως υπαναχώρηση, σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις του υπουργείου". 
Υποστήριξε ότι το Υπουργείο θα διασφαλίσει τον ουσιαστικό ανοιχτό διάλογο με τους φορείς και την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής, ώστε οι τελικές αποφάσεις που θα λάβει να “εγγυώνται μια πραγματική αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή, η οποία δεν θα αντιστρατεύεται την προστασία του περιβάλλοντος και θα εγγυάται νέες θέσεις εργασίας και σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη”. 

http://greeknation.blogspot.com/2011/02/blog-post_16.html