Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Θα ανοιχτεί ποτέ ο μυστικός τάφος του πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας;


Θαμμένος βαθιά κάτω από ένα λόφο στην κεντρική Κίνα, που περιβάλλεται από μια υπόγεια τάφρο δηλητηριώδη υδραργύρου, κρύβεται ένας ενταφιασμένος αυτοκράτορας που παραμένει ανενόχλητος για περισσότερο από δύο χιλιετίες...


Ο τάφος κατέχει τα μυστικά του πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας, Qin Shi Huang, ο οποίος πέθανε στις 10 Σεπτεμβρίου, το 210 π.Χ., μετά την κατάκτηση έξι αντιμαχόμενων κρατών, που συνένωσε προκειμένου να δημιουργήσει το πρώτο ενιαίο έθνος της Κίνας.

Οι απαντήσεις σε μια σειρά από ιστορικά μυστήρια μπορεί να βρίσκονται θαμμένα μέσα σε αυτό το τάφο, αλλά το αν οι σύγχρονοι άνθρωποι θα καταφέρουν να δουν τι υπάρχει μέσα σε αυτό το μαυσωλείο, δεν εξαρτάται μόνο από την κινεζική κυβέρνηση, αλλά και από την επιστήμη.

«Ο μεγάλος λόφος, όπου ο αυτοκράτορας είναι θαμμένος - κανείς δεν έχει βρεθεί εκεί», δήλωσε ο αρχαιολόγος Kristin Romey, επιμελητής και σύμβουλος για την έκθεση «Terracotta Warrior» που θα πραγματοποιηθεί στο Discovery Times Square της Νέας Υόρκης. «Εν μέρει αυτό είναι από σεβαστό από τους υπερήλικες, αλλά πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς στον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν έχει την τεχνολογία για να πάει στο σωστό μέρος και να το ανασκάψει.»

Η έκθεση «Terracotta Warrior», με έργα τέχνης από την δυναστεία των Qin και εννέα αγάλματα φυσικού μεγέθους από το εκτεταμένο ταφικό συγκρότημα του Qin Shi Huang, θα είναι στη διάθεση του κοινού από τις 26 Αυγούστου.

Τα εμπόλεμα βασίλεια της Κίνας

Ο Qin Shi Huang γεννήθηκε το 259 π.Χ., και είναι ο πρώτος γιος του βασιλιά Qin, ηγέτης σε ένα από τα έξι ανεξάρτητα βασίλεια της σύγχρονης Κίνας. Τα βασίλεια αυτά ήταν αντιμαχόμενα για περισσότερα από 200 χρόνια, αλλά μέσα από ένα συνδυασμό στρατιωτικής δύναμης, στρατηγικής και φυσικών καταστροφών, ο Qin Shi Huang τα κατέκτησε όλα, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του όχι απλά βασιλιά, αλλά επίσης Αυτοκράτορα - τον πρώτο της Κίνας.

Οι μελετητές συζητούν ακόμη τις λεπτομέρειες για το πώς συνέβη αυτό, και ποια μοναδική τακτική επέτρεψε στον αυτοκράτορα Qin να επιτύχει αυτό που κανείς άλλος δεν είχε καταφέρει πριν.

Όταν πέθανε, ο Qin Shi Huang θάφτηκε στο πιο πολυτελές ταφικό συγκρότημα που κατασκευάστηκε ποτέ στην Κίνα, ένα εκτεταμένο, σε μέγεθος πόλης δίκτυο υπόγειων σπηλαίων που περιείχαν τα πάντα που θα χρειαζόταν ο Αυτοκράτορας για τη μετά θάνατον ζωή. Ο αρχαίος κινεζικός πολιτισμός, μαζί με πολλούς πολιτισμούς όπως αυτός των αρχαίων Αιγυπτίων, πίστευαν ότι τα αντικείμενα, ακόμη και οι άνθρωποι που θάβονται μαζί με τον νεκρό, θα τον συνοδεύουν για πάντα στην μεταθανάτια ζωή.

Αλλά αντί να θάψει τον στρατό του, τις παλλακίδες του, τους αξιωματικούς του και τους σκλάβους του, ο αυτοκράτορας Qin είχε μια εναλλακτική λύση: την αναπαραγωγή τους με πηλό.

Συγκλονιστική ανακάλυψη

Το 1974, όταν μια ομάδα αγροτών έσκαβε για πηγάδια στην περιοχή Xi’an, η Κίνα ήρθε αντιμέτωπη με ένα από τα πιο συγκλονιστικά αρχαιολογικά ευρήματα όλων των εποχών. Ο πήλινος στρατιώτης, φυσικού μεγέθους, που βγήκε από το έδαφος αποδείχθηκε ότι ήταν ο πρώτος από μια στρατιά από χιλιάδες, καθένας τους εντελώς μοναδικός, με ατομικά ρούχα, διαφορετικά μαλλιά και χαρακτηριστικά του προσώπου.

Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, οι αρχαιολόγοι διενεργούν ανασκαφές στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, έχουν αποκαλυφθεί περίπου 2.000 στρατιώτες από πηλό, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 8.000 συνολικά.

«Θα σκάβουμε εκεί για αιώνες», προβλέπει ο Romey.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αγγίξει το κεντρικό τάφο, ο οποίος κρύβει ένα παλάτι που περιέχει το σώμα του Qin Shi Huang.

«Είναι πραγματικά έξυπνο αυτό που κάνει η κινεζική κυβέρνηση», δηλώνει ο Romey. «Όταν πήγαμε στον τάφο του Αιγύπτιου βασιλιά Tut, σκεφτείτε όλες τις πληροφορίες που χάσαμε μόνο, καθώς βασιστήκαμε στις τεχνικές ανασκαφής της δεκαετίας του 1930. Υπήρχαν τόσα πολλά επιπλέον που θα μπορούσαμε να είχαμε μάθει, αλλά οι τεχνικές που είχαμε τότε δεν ήταν αυτές που έχουμε τώρα».

«Ακόμα κι αν μπορούμε να σκεφτούμε ότι κατέχουμε ανεπτυγμένες αρχαιολογικές τεχνικές ανασκαφής αυτή τη στιγμή», είπε, «ποιος ξέρει, έναν αιώνα μετά, αν ανοίξουμε αυτό τον τάφο τώρα, τι πρόκειται να πουν τότε;»


Θα ανοιχτεί ποτέ ο μυστικός τάφος του πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας;
Ένας στρατός από πήλινους πολεμιστές
φρουρεί τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας,
 Qin Shi Huang, ο οποίος πέθανε το 210 π.Χ..
 Ο τάφος βρίσκεται ακόμα υπό ανασκαφή
κοντά στο Xi'an, της Κίνας.
Να ανοιχτεί ο τάφος;

Η απόφαση για το αν θα εξερευνήσει τον τάφο σύντομα, ή ποτέ, εναπόκειται μέχρι στιγμής στην κυβέρνηση της Κίνας. Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να επηρεάζεται σημαντικά και από το ρυθμό της τεχνολογικής προόδου.

«Στον τομέα της αρχαιολογικής διατήρησης, σημειώνεται κάθε χρόνο σημαντικές νέες εξελίξεις», δήλωσε ο Romey. «Όταν ξεκινήσαμε εκσκαφή [στους στρατιώτες] τη δεκαετία του '70, το λεπτό που εκτέθηκαν στον αέρα και στο φως του ήλιου, η χρωστική ουσία μόλις είχε εξαφανιστεί. Τώρα υπάρχει μια νέα τεχνική, όπου μπορεί να διατηρήσει πραγματικά το χρώμα όπως υπήρχε την στιγμή της εκσκαφής».

Ίσως, αν η επιστήμη προοδεύσει αρκετά, αυτή η ανασκαφή δεν θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο χώρο ταφής, και ο τάφος επιτέλους θα ανοίξει.

«Δεν θα ήμουν έκπληκτος αν υπάρξει κάποιο είδος ρομποτικής οπτικής επαφής στον χώρο της εκσκαφής», είπε ο Romey.

Και παρά την επιθυμία τους να προστατεύσουν τους θησαυρούς της αρχαιότητας, οι αρχαιολόγοι έχουν μεγάλη περιέργεια να μάθουν τι βρίσκεται μέσα στον κεντρικό τάφο του Qin Shi Huang.
  
Ποτάμια υδραργύρου

Τα αρχαία κείμενα αναφέρουν ότι ο Αυτοκράτορας δημιούργησε ένα ολόκληρο υπόγειο βασίλειο ενώ το πλήρες παλάτι του, έχει ταβάνι που μιμείται το νυχτερινό ουρανό, διακοσμημένο με μαργαριτάρια και αστέρια. Λάκκοι γεμάτοι από πήλινες παλλακίδες δεν έχουν ποτέ ανακαλυφθεί, αν και οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι υπάρχουν κάπου στο συγκρότημα.

Επίσης ο τάφος του Qin Shi Huang πιστεύεται ότι είναι περικυκλωμένος από ποτάμια υγρού υδραργύρου, που οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι μπορούσε να χαρίσει την αθανασία.

«Είναι κάπως ειρωνικό», δήλωσε ο Romey. «Η πρόσληψη υδραργύρου είναι πιθανότατα ο λόγος θανάτου του. Έπαιρνε όλα αυτά τα χάπια υδραργύρου, επειδή ήθελε να ζήσει για πάντα και τον σκότωσαν στην ηλικία των 39 ετών!»

Η τάφρος υδραργύρου αποτελεί επίσης έναν άλλο σημαντικό λόγο για τον οποίο οι αρχαιολόγοι είναι απρόθυμοι να εξερευνήσουν ακόμα τον τάφο – κάτι που θα είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς τα δείγματα του εδάφους γύρω από τον τάφο, δείχνουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μόλυνσης υδραργύρου.

Στο τέλος, οι επιστήμονες και οι ιστορικοί πρέπει πάντα να ζυγίζουν την επιθυμία τους να μάθουν περισσότερα με τη ζημία που μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να προκαλέσει.

«Η αρχαιολογία, τελικά, είναι μια καταστροφική επιστήμη», είπε ο Romey. «Θα πρέπει να καταστρέψει το αντικείμενο μελέτης της, προκειμένου να μάθει γι 'αυτό».

Live Science