Στον οικισμό Κοντοχώρι, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο των Φηρών, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης όπου λειτουργεί συνεχώς μέχρι σήμερα, από το 1973.
Εκεί όπου ένας άνθρωπος με μεράκι, αγάπη και σεβασμό στην λαογραφική παράδοση του τόπου του, αποφάσισε να δημιουργήσει αυτόν τον χώρο που σκοπό έχει τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της....
Σαντορίνης. Ο Εμμανουήλ Λιγνός, δικηγόρος, δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα», δημιούργησε αυτήν την τεράστια πηγή γνώσης, πραγματικό στολίδι για την Σαντορίνη. Η ποικιλία αλλά και ο πλούτος των εκθεμάτων, πραγματικά εκπλήσσει τον επισκέπτη.
Το μουσείο ξεκίνησε αρχικά από ένα πολύ παλιό κτίσμα, όπου έμεινε ανέπαφο από το σεισμό του 1956. Συντηρήθηκε αρχικά το 1973 και από τότε τοποθετήθηκαν σε αυτό τα παλιά έπιπλα και σκεύη, οικογενειακά κειμήλια, στη θέση που χρηστικά ανήκουν. Το 1993 οικοδομήθηκε στο Μουσείο πτέρυγα για τη στέγαση της Πινακοθήκης και των Εργαστηρίων καθώς επίσης και το Εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης, παρεκκλήσι, με έντονο το στοιχείο της λαϊκής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Το εκκλησάκι αυτό κτίστηκε στη μνήμη του τελευταίου ιδιοκτήτη του σπιτιού Κωνσταντή Λιγνού. Το σπίτι είναι χαρακτηριστικό δίχωρο θολωτό υπόσκαφο, που κατασκευάστηκε το 1861 και αποτελείται από τη σάλα, τη σωτοκάμαρη (κρεβατοκάμαρα), τη μικρή κάμαρη την τραπεζαρία, το κελαρικό και το μαγεργιό με το φουρνί.
Όλα εκθέματα του Μουσείου είναι πριν του 1950.
- Ιστορικό Αρχείο που περιλαμβάνει χειρόγραφα, λιθογραφίες, βιβλία και φακέλους με υλικό σχετικό με τη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.
- Πινακοθήκη με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από τη Σαντορίνη (Ν. Χατζηκυριακου – Γκίκα, Πάρι Πρέκα, Α.Ταρσούλη, Γ. Συρίγου, Δ.Δαρζέντα, Π. Γράββαλου, Ο. Ζούνη, Ντ. Αντωνακάτου, Μ. Βενιού, Β. Κύρκου, Ζ. Σκιαδαρέση, Σ. Καλογεροπούλου, Μ. Πρέκα κ.α.)
- Εργαστήρια: Ξυλουργείο του Μιχαήλ Ρούσσου - Υποδηματοποιείο του Σπύρου Ρούσσου - Καλαϊτζίδικο – Φαναρτζίδικο του Ανδρέα Παπανδρεόπουλου - Βαρελοποιείο - Τυπογραφείο - Οινοποιείο (υπόσκαφη κάναβα) του 1861
- Μεγάλη & εντυπωσιακή σπηλιά, που δημιουργήθηκε από εξόρυξη ελαφρόπετρας και θηραϊκής γης.
Στο χώρο του μουσείου οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με διάφορους φορείς και σχολεία, έτσι ώστε οι νέοι Σαντορινιοί και όχι μόνο, να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική παράδοση του τόπου τους. Στο χώρο επίσης λειτουργεί κατάστημα, στο οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορα αντικείμενα λαϊκής τέχνης, ενώ στην αυλή του μουσείου πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις.
Το Μουσείο είναι ανοιχτό από 15 Απριλίου – 15 Οκτωβρίου και ώρες 10.00 – 14.00, ενώ την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, είναι ανοικτό και το απόγευμα, τις ώρες 18.00 – 20.00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22860 22.792
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου