Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Το "όνειρο" της επιστροφής των νέων στην επαρχία ...και η ωμή πραγματικότητα


Kαλό το όνειρο και οι αγαθές προθέσεις αλλά αν δεν θέλουμε να κοροιδευόμαστε πρέπει να αντιληφθούμε πως πολλοί απ'τους εν δυνάμει επιστρέφοντες νέους θα βρουν μπροστά τους δουλειές με μισθούς Βουλγαρίας ή Αλβανίας...

και απλώς θα ισχυρίζονται αυταπατώμενοι ότι πλέον είναι ικανοποιημένοι που ζουν κοντά στη φύση έχοντας "φύγει από τα καυσαέρια" του λεκανοπεδίου,της Θεσσαλονίκης ή της Πάτρας ..και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Το θέμα της επιστροφής των νέων στην επαρχία, που καλλιεργείται εντέχνως το τελευταίο διάστημα, ίσως αποδειχθεί ένας νέος ελληνικός μύθος.
Επιφανειακά το θέμα είναι ωραίο και ελκυστικό, θυμίζει χίπις της δεκαετίας του '60 και.... ισραηλινά κιμπούτς.

«Επιστροφή» σημαίνει ότι κάποιος νέος από μια μεγάλη πόλη αποφασίζει να γυρίσει «πίσω» (μα αφού ποτέ δεν ήταν εκεί, αλλά τέλος πάντων) και να ασχοληθεί με δραστηριότητες της παλαιάς καλής επαρχίας, δηλαδή αγροτιά και τα συναφή.
Αλλά για να γυρίσει ένας νέος, χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις.
Πρώτον, γη για να καλλιεργήσει.
Αν δεν την έχει, πρέπει να τη νοικιάσει, άρα χρειάζονται κάποια «κεφάλαια».


Δεύτερον, χρειάζεται σπίτι για να μείνει.
Επισκευάζει το πατρικό ή αγοράζει ή νοικιάζει; Και πάλι «κεφάλαια».


Τρίτον, απαιτούνται εργαλεία, μηχανήματα, λιπάσματα, ζωοτροφές, άρα και πάλι «κεφάλαια».

Και πιθανόν, τελευταίο, σχολείο για τα παιδιά και παιδικούς σταθμούς, αφού ο νέος είναι μαθημένος από τη μεγάλη πόλη και αφού αναμένεται ότι και οι δύο σύζυγοι θα εργάζονται, άρα και πάλι «κεφάλαια»...


Με λίγα λόγια είναι σαφές ότι το πιο απαραίτητο στοιχείο στην απόφαση επιστροφής δεν είναι η πρόθεση, αλλά ένα σημαντικό κεφάλαιο μόνο για την εκκίνηση επιστροφής. Εκτός αν ο επιστρέφων νέος αναμένεται και προορίζεται να δουλεύει όπως οι αλλοδαποί ήδη εργαζόμενοι στα χωράφια των ήδη αγροτών-επαρχιωτών που ήδη έχουν πιάσει τα πόστα.
Και έτσι οι νέοι αυτοί δεν θα καταγράφονται ως άνεργοι, αφού θα δουλεύουν για 3 μήνες, λ.χ. στην περίοδο της πατάτας.


Προφανώς επίσης οι εν λόγω επιστρέφοντες νέοι θα έχουν μισθούς Βουλγαρίας ή Αλβανίας, αλλά θα ισχυρίζονται αυταπατώμενοι ότι ζουν κοντά στη φύση έχοντας φύγει από τα καυσαέρια του λεκανοπεδίου (άντε και από τη Θεσσαλονίκη ή την Πάτρα) και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Θα ζήσουν λοιπόν τουλάχιστον μία δεκαετία με το όνειρο να γίνουν αγροτοεπιχειρηματίες, να αποκτήσουν πολλά στρέμματα γης, στα οποία θα καλλιεργούν... σαλιγκάρια που θα χρυσοπουλιούνται στη Γαλλία!
Αλλά όταν ξυπνήσουν από το όνειρο που δεν θα βγει αληθινό, θα ξαναγυρίσουν στην πόλη –40 χρόνων τότε–, να βρουν καμιά καλύτερη δουλειά και να θυμηθούν τα παλιά, δηλαδή το καυσαέριο, το μποτιλιάρισμα και ίσως κάποιο θέατρο.
Αυτή τη λύση σχεδιάζουν όσοι την προτείνουν;

Τους θυμίζουμε πως μέχρι και πολύ πρόσφατα το εισόδημα των αγροτών το έσωζαν οι επιδοτήσεις.
Για τα επόμενα χρόνια τι θα γίνει;
Ποιος θα εξασφαλίσει το εισόδημα των αγροτών σε μια ταλαιπωρημένη και υποαπασχολούμενη ελληνική ύπαιθρο;

Και το τελικό ερώτημα: Πού ακριβώς υπάρχει χώρος για 1,5 εκατομμύριο νέους, οι οποίοι σύμφωνα με τις έρευνες μπορούν να εισρεύσουν στην επαρχία;


Βέβαια τα παραπάνω θα αποτελέσουν τον κανόνα ..όλοι όμως έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν πως "εγώ θα είμαι η εξαίρεση".

σ/α
πηγη

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

OLA DYSKOLA TA BLEPEIS RE MEGALE.THA KANOUME THEATRO KAI STO XORIO AMA AYTO EINAI TO PROBLIMA SOU. A EXOUME KAI INTERNET OPOTE DEN XREIAZETAI NA TREXEIS STHN POLH GIA TIS SYNALAGES SOU.POIA H DIAFORA ENOS KOLHMENOU ME TO INTERNET POU EINAI STHN PERIFEREIA ME AUTOU POU BRISKETAI STHN POLH: KAMIA KAI OI DUO EINAI KLEISMENOI MESA STO SPITI

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορείς ν αρνηθείς όμως αγαπητέ μου πως εκεί στην επαρχία θα γνωρίσουν ένα αληθινό μέρος του εαυτού τους χωρίς τα νοηματικά αδιέξοδα της πόλης. Θα ήτανε πιο ισορροπημένο να έβαζες περισσότερη αισιοδοξία στο τέλος.

Ανώνυμος είπε...

Η πραγματικότητα είναι πως οι νέοι αγρότες ακόμα περιμένουν την επιδότηση του 2005.
Οι νέοι αγρότες που βγαίνουν στην τηλεόραση δεν είπαν ότι τους έδωσε το κράτος επιδότηση ή χωράφι!
Δεν υπάρχουν χωράφια να μοιραστούν στους νέους και δεν υπάρχουν κεφάλαια- επιδοτήσεις-δάνεια.

Φυσικά στην επαρχία έχεις περισσότερες πιθανότητες να ζήσεις όταν θα πεθαίνουν οι Αθηναίοι στα πεζοδρόμια.
150.000 στρέμματα σιτάρι μπορούν να δώσουν ψωμί για 1 χρόνο σε 1.500.000 ανθρώπους, χρήματα όμως δεν θα δώσουν.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΜΗΝ ΠΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΤΣΕ ΑΘΗΝΑ..

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, τσαπίστε κανα στρέμμα πρώτα και μετά τα ξαναλέμε.. Και μερικές μικρές αλήθειες ακόμη.. Η αγροτική παραγωγή ΔΕΝ θυμίζει farmville, οι τιμές διάθεσης είναι χαμηλές, δάνεια δεν δίνονται ή δίνονται με επιτόκια καταστροφικά, και τα μεροκάματα είναι όντως αλβανικά. Τώρα για παιδικους σταθμούς και Μ%$#^ς δεν θέλω να ακούω, αυτά μόνο στις πόλεις υπάρχουν, άντε και σε κανα δυό-τρείς ψαγμένους δήμους. Τέλος, Κορίτσια, η γεωργία δεν είναι παιχνίδι, τέλος τα πεντικιούρ και τα spa. Αγόρια το χωράφι δεν ειναι γυμναστήριο και pilates. Γκέκε; Άντε να μαθαίνετε την γλώσσα σιγά σιγά, και μετά..πάτε και για τ'άλλα.. Hellel

Ανώνυμος είπε...

Για ποιο λόγο ρε μάστορα θεωρείς επαρχία μόνο τα μέρη με γεωργική παραγωγή? Δηλαδή τα νησιά που ακόμα τιγκάρουν στους τουρίστες τι είναι? Ακόμα στα νησιά οι άνθρωποι με 3 μήνες δουλειά ζουν αξιοπρεπώς όλο τον χρόνο. Είναι ανάγκη να γίνεις αγρότης με το ζόρι?
Και σταμάτα να συκρίνεις τις που...ς με τις βούρτσες. Στην Αθήνα με 600ευρώ είναι αδύνατο να ζήσεις, στην επαρχεία ζεις μια χαρά χωρίς να σου λείπει τίποτα.
Στο νησί που ζω τους τελευταίους μήνες υπάρχουν παιδιά που δουλεύουν γκαρσόνια και νοικιάζουν σπίτι, έχουν αμάξι και κάνουν πολύ φυσιολογική ζωή.
Αν εσύ έχεις σαπήσει στην πόλη η είσαι δούλος σε κάνα χωράφι στη μέση του πουθενά δε χρειάζεται να απογοητεύσεις τον κόσμο που θέλει να κάνει το βήμα και να ξεκολήσει από τα μπουρδέλα τις πόλεις που δημιουργήσαμε!

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο καθένας απο εμάς καταλάβει πως δεν δύναται πλέον να τα βγάλει πέρα απο μόνος του,αλλά μόνον δια της ομόνοιας και συνεργασίας μπορεί να επιτύχει πρώτα την επιβίωση και έπειτα την επαγγελματική καταξίωση,τότε θα έχει μπεί και φώς στο σκοτεινό δωμάτιο του κάθε μυαλού.Για την επαρχία και με απώτερο σκοπό την μοιρασιά της πιθανής επιτυχίας όσο και ζημίας του επιχειρείν, μοναδική προυπόθεση αποτελεί ο συναιτερισμός και το πάντρεμα συμβατικής και τεχνολογικής γεωργίας.Το παραπάνω άρθρο μόνο ζήλεια και φθόνο παρουσιάζει και όχι λύσεις.Κι αν λύση για σένα είναι μόνο το κεφάλαιο τότε δεν διαφέρεις και πολύ απο τους άλλους.Είσαι απλά ένας συνιθισμένος αντιστασιακός

ΟΡΟΣΕΙΒΙΟΣ είπε...

ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΥ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΕ, ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΟ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ; ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ; ΤΟΤΕ ΚΑΤΣΕ ΣΤΗΝ ΝΙΡΒΑΝΑ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ. ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ,ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ,ΑΝ ΜΠΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ,ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ,ΤΟ ΚΡΑΣΙ,ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΣΑΝ ΑΡΧΟΝΤΑΣ.ΑΜΑ ΕΓΩ ΕΛΘΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ,ΘΑ ΣΕ ΦΕΡΩ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑΤΙ; ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΗΣ ΠΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΟΙΧΙΖΕΙ.ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ,ΤΟΤΕ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΓΕΩΡΓΙΑ.
1.ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ,ΚΡΕΑΣ,ΑΥΓΑ ΤΥΡΙΑ,ΒΟΥΤΥΡΑ,ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ,ΦΡΟΥΤΑ,
ΨΩΜΙ,ΖΥΜΑΡΙΚΑ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΨΑΡΙΑ.
2.ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.
3.ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΓΧΟΣ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ,ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ,ΜΕ ΤΕΧΝΙΤΕΣ,ΑΓΡΟΤΕΣ,ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ,ΓΝΩΡΗΜΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΟΥ.
4.ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ,ΘΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΜΟΣΧΟΒΟΛΙΣΜΕΝΟ ΑΕΡΑ,ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ Η ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΥΣΑΕΡΙΟ,ΘΑ ΞΕΡΙΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΣΤΕΡΙΑ.
5.Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ.
6.ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΩΡΙΟ,ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΣ,ΑΛΛΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΤΑ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΣΙΧΑΘΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ.
7.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΟΥ.
ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ,ΜΑΘΕ ΟΤΙ ΕΞ ΑΝΓΚΗΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΑ ΧΕΡΙΑ,ΓΙΑΥΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.ΕΣΕΝΑ ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙΣ.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ Η ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

Eνα μεγαλο παραμυθι η ελληνικη επαρχια και το αρθρο εχει πολυ μεγαλη δοση αληθειας στα λεγομενα του τα οποια διαπιστωσε ιδιοι σωμασι και ο γραφων. Αξιζει να το κανεις αλλα να εχεις την 'υποδομη' ετοιμη..ποια ειναι αυτη? ΤΟ σπιτι που θα μεινεις γνωστους η συγγενεις να σε 'προωθησουν" κλπ...μονος και αγνωστος δεν κανεις τιποτα!!τα παντα στην επαρχια ειναι πιο ακριβα ακομα και τα ειδη πρωτης αναγκης οπως τροφιμα κλπ. στην αθηνα αγοραζα αυγα 0,20 το ενα στην επαρχια 0,50 ταχαμου βιολογικα (το πιασανε το παραμυθακι και οι βλαχοι) το ιδιο και τα υπολοιπα τροφιμα ολα ακριβοτερα αν ξερεις να παραγεις δικα σου εχει καλως και παλι θα περιμενεις πολυ καιρο μεχρι να τα φας κσι τυο κοστος παραγωγης ειναι σεβαστο ποσο, για οτι και αν κανεις χρειαζοσουν αυτροκινητο οι αποστασεις μεγαλες και η βενζινη στα υψη,δημοσιες δημ.συγκοινωνιες=μηδεν,(ενα λεωφ.κτελ στη χαση και στη φεξη)υγεια=μηδεν,(ενα αγροτο-ιατρειο για ολο το χωριο και ενα κεντρο υγειας της κακιας ωρας 30 χλμ μακρια) αγορα αλλων προιοντων 60 χλμ μακρια στη πολη, μια μπαταρια ηθελα να αλλαξω στο ρολοι μου και εκαν 80 χλμ δρομο και εκαψα 15 ευρω βενζινα γαι κατι που στοιχιζει 1,50...και το κυριοτερο τοπικη κοινωνια επισης μηδεν, ποτε δεν θα σε δεχτουν ως ισοτιμο μελος τους ουτε θα σου δωσει κανενας την οποιαδηποτε δουλεια, θα εισαι παντα ο "ξενος", ο 'αθηναιος" ο "εξυπνακιας" καλοπερασακιας που ηρθε εδω επειδη τα βρηκε σκουρα, ο βλαχοκομματισμος και η κομματικη πολωση εντονα και αν τολμησεις ποτε και πεις την οποια γνωμη σου δημοσιως ευκολα στιγματιζεσαι απο τους ντοπιους ακαματους βλαχο-κομματοσκυλους ως "Φασιστας" η δεν ξερω και εγω τι αλλο. Θ σε διαβαλουν δε τοσο πολυ στους υπολοιπους που δεν θ βρισκεις μητε στασιδι στην εκκλησια. Παιδια λυπαμει αλλα εγω αυτα βιωσα και αυττα θα πω και λυπαμαι να χαλαω τη "σουπα' και το παραμυθακι μερικων, αλλα επαρχιακο "παραδεισο" δεν ειδα και αν υπαρχει καπου αλλου να μου το πειτε να ερθω και εγω,διοτι καλυτερα στην αθηνα με τους πακιστανους και λοιπους γαθρο-βρωμιορηδες παρα με τετοιους "ελληνες" καιτετοιο περιβαλλον πιστεψτε με...!