Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

9 υπουργοί εξωτερικών θα συζητήσουν το νέο Σύνταγμα της ΕΕ στο Βερολίνο


Ειδησεογραφικό ιστολόγιο The Trumpet

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αρχίσει να συζητάει για ένα νέο Σύνταγμα", δήλωσε στις 9 Μαρτίου σε μια συνάντηση ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στην Κοπεγχάγη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle. Εννέα χώρες-μέλη της ΕΕ...
αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στην συζήτηση γύρω από αυτή τη νέα ιδέα στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο αναφέρει ως πηγή έναν ανώνυμο διπλωμάτη της ΕΕ.

"Οφείλουμε να ανοίξουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή πολιτική", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Westerwelle. "Έχουμε ανάγκη από περισσότερο αποτελεσματικές δομές λήψης αποφάσεων".

"Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα", είπε ο Γερμανός υπουργός. "Έχουμε ήδη μια αποτελεσματική συνθήκη (της Λισαβόνας), αλλά έχουμε ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα, αφού έχουν διαμορφωθεί νέα κέντρα εξουσίας στον κόσμο".

Ωστόσο, αρκετά κράτη της ΕΕ διαφωνούν με την ιδέα. Η Βρετανία, π.χ., προέβαλε βέτο στο σχέδιο της Γερμανίας να επιβάλει την επιτήρηση των προϋπολογισμών των χωρών-μελών, η οποία προβλέπεται από ένα άρθρο της συνθήκης. Σύμφωνα με άρθρο του Reuters, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Δανία είναι οι 9 χώρες που σύντομα πρόκειται να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο επί του θέματος στο Βερολίνο. Άλλες χώρες, ωστόσο, έχουν επικρίνει την ιδέα. Ενδεικτικά, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Carl Bildt, δήλωσε: "Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή η συζήτηση γύρω από ένα νέο Σύνταγμα".

Εδώ, στο ιστολόγιο "The Τrumpet", είχαμε προβλέψει εδώ και καιρό το γεγονός ότι η Γερμανία θα ηγούνταν της κίνησης υπέρ μιας πιο ουσιαστικής "ολοκλήρωσης", καθώς επίσης προβλέψαμε ότι δεν θα ήταν όλες οι χώρες πρόθυμες να την ακολουθήσουν. Τελικά, είναι 10 οι χώρες που τάσσονται υπέρ μιας πιο ουσιαστικής "ολοκλήρωσης" και μιας κοινής κυβέρνησης. Χώρες όπως π.χ. η Βρετανία και η Σουηδία, δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή την κίνηση.
 Πηγή
kostasxan