Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Οκτώ «Μαύρα Γεράκια» στο αεροδρόμιο Λάρνακας


ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ
Οκτώ ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα τύπου Black Hawk προσγειώθηκαν χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στα πλαίσια νέας προγραμματισμένης άσκησης του.... ισραηλινού στρατού στην περιοχή.
Χθες εξάλλου, στα πλαίσια της ίδιας άσκησης, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα ισραηλινών μαχητικών πάνω από τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα οκτώ ισραηλινά ελικόπτερα Black Hawk, που περιπολούσαν στην περιοχή, προσγειώθηκαν λίγο μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στο πλαίσιο της άσκησης.Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, αφού αιτήθηκαν, έλαβαν άδεια από την πολιτική αεροπορία ώστε να διενεργήσουν τις προγραμματισμένες τους ασκήσεις στον κυπριακό εναέριο χώρο και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Πληροφορίες του Sigmalive αναφέρουν ότι η αύξηση της κινητικότητας από πλευράς Ισραηλινών που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες έχει εντατικοποιηθεί, πιθανόν να σημαίνει ότι αναμένονται σύντομα θετικές εξελίξεις και καλά νέα αναφορικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης και το φυσικό αέριο.
Εν τω μεταξύ, σχεδόν καθημερινά το Ισραήλ εκτελεί περιπολίες πάνω από την Κύπρο, με σκοπό τον έλεγχο και την ασφάλεια της περιοχής.Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ κάθε τέτοια ενέργεια από μέρους του Ισραήλ στέλνει σαφέστατα μηνύματα τόσο στην Τουρκία, όσο και στην κυπριακή κοινή γνώμη, για τις προθέσεις του Ισραήλ για διαφύλαξη της ασφάλειας στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι από την ημέρα έναρξης της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, οι περιπολίες και η παρουσία του Ισραήλ στην περιοχή της Κύπρου είναι έντονη.Αποτέλεσμα της έντονης παρουσίας των Ισραηλινών στην περιοχή είναι οι συχνές προσγειώσεις ελικοπτέρων τόσο του ιδίου τύπου, Black Hawk δηλαδή, όσο και Apache στο αεροδρόμιο της Λάρνακας
Πρόκειται γι' άλλη μια υπενθύμιση από το Ισραήλ προς την Τουρκία, ότι δηλαδή η Κύπρος δεν είναι μόνη της σε αυτόν τον τομέα.Ο Αδάμος Ασπρής, εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας HERMES που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια της Κύπρου, κληθείς να σχολιάσει την προσγείωση των ισραηλινών μαχητικών ελικοπτέρων στον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας, δήλωσε ότι «θέματα που καλύπτονται από το στρατιωτικό απόρρητο ή αμυντικές συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν σχολιάζονται από τις Αρχές των Αεροδρομίων».
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/447362