Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Παρεμβάλλεται τελικά το GPS στα αμερικάνικα “εξυπνα όπλα” κι αεροσκάφη που έχει η Ελλάδα;



(σ.σ.netakias. Με το παρόν άρθρο θέλω να καλωσορίσω το αρχαιότερο αμυντικό περιοδικόΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ στο χώρο των blogs. Με την κίνηση αυτή θα είναι πολύτιμος σύμμαχος μας στο διαδικτύου, στο μέλλον. Η σπουδαιότητα του άρθρου έγκειται στο γεγονός ότι τα αμερικάνικα “εξυπνα όπλα” κι αεροσκάφη που έχει η Ελλάδα, βασίζονται πολύ στο GPS για να βρουν τον στόχο, τυχόν παρεμβολή τους θα τα αχρηστεύει!). Σύμφωνα με δημοσιεύματα του.... νοτιοκορεατικού Τύπου, αμερικανικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών RC-7B, που λάμβανε μέρος σε κοινές ασκήσεις δυνάμεων της Νοτίου Κορέας και των ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο, χρειάστηκε να επιστρέψει στη βάση του, 45 λεπτά μετά την απογείωσή όταν το σύστημα ναυτιλίας που βασίζεται σε GPS δέχθηκε παρεμβολές και κατέστη αναξιόπιστο.
 
Τα δημοσιεύματα επικαλούνται απόρρητη αναφορά του νοτιοκορεατικού Υπουργείου Άμυνας, ενώ αναφέρεται ότι παρεμβολές GPS δέχθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις και πλοία του ναυτικού της Ν. Κορέας. Υποστηρίζεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει ένα εποχούμενο σύστημα παρεμβολής GPS με εμβέλεια 50-60 km, ενώ σταθεροί σταθμοί παρεμβολών μπορούν να αχρηστεύσουν GPS σε αποστάσεις πάνω από τα 100 km. Αν και τα νοτιοκορεατικά δημοσιεύματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα καθώς έχουν πολλές φορές αποδειχθεί ανακριβή, τίθεται το ερώτημα εάν τελικά το σύστημα GPS μπορεί να παρεμβληθεί, καθώς τότε μια πλειάδα όπλων και συστημάτων που βασίζονται πάνω του καθίστανται αναξιόπιστα.
Στο παρελθόν ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρχε ρωσικό σύστημα που μπορούσε να παρεμβάλει την λήψη GPS τοπικά ή να υποβαθμίσει την ακρίβειά της για στρατιωτική χρήση με την εκπομπή παρεμφερών σημάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως η αποτελεσματικότητα εκείνων των συστημάτων ήταν τοπική, σε αποστάσεις λίγων χιλιομέτρων από το σημείο ενδιαφέροντος. Ανέπτυξε η Βόρεια Κορέα σύστημα πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας και μάλιστα κατευθυντικό;
Το θέμα της εξάρτησης οπλοσυστημάτων από GPS το είχαμε θίξει και εδώ υπό το πρίσμα του αμερικανικού ελέγχου του, αλλά ίσως τελικά έχει και άλλες διαστάσεις.

1 σχόλια:

Παπαφλεσας είπε...

Φυσικα ολλα πουφτιαχνουν οι Αμερικανοι τα κανουν ετσι οστε να μπορουν να επεμβουν γρηγορα σε κατι που δεν τους αρεσει! Μαλακες ειναι; Ποθ ειναι τα Ρανταρ που εφεβραν και θα εφτιαχναν Ελληνες επιστημονες; Δεν τους αφηνει η Ελλαδα να κανουν κατι τετειο για να αγοραζουμε απο αλλους καινα τα ακριβοπληρονουμε.