Σχέδιο πρωτοφανούς φορολογικής αφαίμαξης 800.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών μελετά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ
για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 15% ή 20%, όμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις εταιρίες. Προβλέπει επίσης την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο τον προσδιορισμό ελάχιστων ορίων φορολογητέων εισοδημάτων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους! Οι αλλαγές αυτές εξετάζεται να εφαρμοστούν το 2012 κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων της χρήσης του 2011.
για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και την αυτοτελή φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 15% ή 20%, όμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις εταιρίες. Προβλέπει επίσης την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο τον προσδιορισμό ελάχιστων ορίων φορολογητέων εισοδημάτων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους! Οι αλλαγές αυτές εξετάζεται να εφαρμοστούν το 2012 κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων της χρήσης του 2011.
Σύμφωνα με εισηγήσεις-σοκ που μελετά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών:
1) Τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, συναθροιζόμενα με τυχόν λοιπά εισοδήματά τους από άλλες πηγές (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 15% ή 20% και πάντως ίδιο μ’ αυτόν που θα ισχύει για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δηλαδή για τις Ανώνυμες Εταιρίες, τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης, τις Ομόρρυθμες και τις Ετερόρρυθμες Εταιρίες! Αυτό σημαίνει ότι για τους φορολογούμενους με ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ, το οποίο διαμορφώνεται σε 12.000 ευρώ ειδικά για όσους είναι ηλικίας μέχρι 30 ετών. Ο φόρος εισοδήματος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος, με συντελεστή 15% (εάν η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά στη μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων από το 20% στο 15%) ή 20% (εάν αποφασίσει να διατηρήσει το συντελεστή στο επίπεδο αυτό και για τα νομικά πρόσωπα).
2) Θα εφαρμοστούν «αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού ελάχιστων ορίων φορολογητέου εισοδήματος» για όλες τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, τις ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τέτοια κριτήρια θα είναι, για παράδειγμα, το πραγματικά καταβαλλόμενο ή το τεκμαρτό ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης ή η λεγόμενη μισθωτική αξία της επαγγελματικής εγκατάστασης, τα ελάχιστα όρια αμοιβών των μισθωτών απασχολούμενων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ., δηλαδή ποσά που θα προσδιορίζουν, για κάθε επιτηδευματία και ελεύθερο επαγγελματία, ένα μίνιμουμ εισόδημα βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος. Επιπλέον, το ύψος του ελάχιστου ορίου εισοδήματος θα προσαυξάνεται περαιτέρω με κριτήρια την εμπορικότητα της περιοχής στην οποία ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και με βάση τα έτη άσκησης και το είδος της δραστηριότητας. Εφόσον το δηλούμενο, βάσει λογιστικού προσδιορισμού, εισόδημα του επιτηδευματία είναι μικρότερο από το ελάχιστο όριο εισοδήματος που θα προσδιορίζουν τα «αντικειμενικά κριτήρια», αυτός θα φορολογείται με βάση το προσδιοριζόμενο από τα «αντικειμενικά κριτήρια» εισόδημα. Το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα «αντικειμενικά κριτήρια» θα συγκρίνεται τόσο με το δηλούμενο εισόδημα όσο και με το εισόδημα που θα προσδιορίζεται από τις νέες αυξημένες «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» (για κατοικίες, Ι.Χ. σκάφη κ.λπ.) και τις «δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» (έξοδα απόκτησης αυτοκινήτων κ.λπ.) του επιτηδευματία. Οποιο από τα τρία ποσά εισοδήματος είναι το μεγαλύτερο, θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, ο οποίος -όπως προαναφέραμε- θα γίνεται πλέον αυτοτελώς με συντελεστή 15% ή 20% και χωρίς να προβλέπεται πλέον αφορολόγητο όριο.
3) Παράλληλα με την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων, το υπουργείο Οικονομικών θα εξακολουθήσει να επιβάλλει και το τέλος επιτηδεύματος σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους. Σύμφωνα μάλιστα με την ισχύουσα νομοθεσία, το τέλος επιτηδεύματος θα είναι αυξημένο το 2012, καθώς θα ανέρχεται σε 500 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία που εδρεύει σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 400 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία που εδρεύει σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους και σε 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Ωστόσο, το τέλος επιτηδεύματος δεν θα επιβάλλεται επιπροσθέτως, αλλά θα συμψηφίζεται με το φόρο εισοδήματος της επιχείρησης ή του επαγγελματία. Στην περίπτωση που ο φόρος είναι μικρότερος από το τέλος επιτηδεύματος, η διαφορά δεν θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο. Ουσιαστικά δηλαδή το τέλος επιτηδεύματος θα λειτουργεί ως «ελάχιστος φόρος εισοδήματος» για όλους τους αυτοαπασχολούμενους!
Ο συνδυασμός των τριών προαναφερθέντων φορολογικών μέτρων αναμένεται να εξουθενώσει οικονομικά όσους μικρομεσαίους επαγγελματίες έχουν κατορθώσει να επιβιώσουν μέχρι σήμερα, μη επηρεαζόμενοι από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αναμένεται επίσης να επιταχύνουν το κλείσιμο των καταστημάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή πολύ κοντά στη χρεοκοπία και την πτώχευση, εξαιτίας της πρωτοφανούς ύφεσης την οποία έχει προκαλέσει η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.
“Τύπος της Κυριακής”
Πηγη
4 σχόλια:
Η χρήση του όπλου φαίνεται να είναι ανάποφευκτη.
Συνεχίστε έτσι απτόητοι εσείς και όπου να είναι έρχεται!
ρε μαλακες του ξυπολυτου μπορεις να του παρεις τα παπουτσια...? ε λοιπον θα παρετε ταρχ.....ια μας!!!
Τωρα ειναι που θα μηδενισουν τις αποδειξεις ολοι εναρχιδι καινα μυδι κανανε τον παπανδρεου.
τόσο μίσος έχει αυτή η κυβέρνηση για τους Έλληνες ;;;;
ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΠΟΛΎ ΚΑΛΆ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ''ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ '' ολοι επιβιώνουμε με το ζόρι.
τελικά ισως η μόνη μας επιλογή να είναι το ''δεν πληρώνω''και δεν πληρώνω γιατί ΔΕΝ ΕΧΩ , πολύ απλά...
Δημοσίευση σχολίου