Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Χίλαρι και εβραϊκό λόμπυ στην Αθήνα τον Φεβρουάριο


Στην Αθήνα θα βρεθεί η «σιδηρά κυρία» της αμερικανικής διπλωματίας, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Χίλαρι Κλίντον το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Η κα Κλίντον, η επίσκεψη της οποίας πραγματοποιείται τις ημέρες της ετήσιας συνόδου για την Ασφάλεια στο Μόναχο στις 4-6 Φεβρουαρίου, θα συνοδεύεται από 50μελή αντιπροσωπεία του.... εβραϊκού λόμπυ. Η παρουσία των εκπροσώπων του εβραϊκού λόμπυ στην Αθήνα αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της προσέγγισης Ελλάδας – Ισραήλ σε μια σειρά από τομείς. 
Όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές η παρουσία των 50 πανίσχυρων εκπροσώπων του εβραϊκού λόμπυ εντάσσεται στις συζητήσεις με επενδύσεις, πέρα από τους συμβολισμούς λόγους που επιβάλλουν την επίσκεψη στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Στην ατζέντα των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα θα συμπεριληφθούν θέματα αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και θέματα που άπτονται των συμφερόντων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών.

Εκτός όλων αυτών, όμως, η επίσκεψη Κλίντον εμπεριέχει πληθώρα συμβολισμών σε μία περίοδο που διαπιστώνονται τροποποιήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο, στο πλαίσιο της κρίσης που διαπιστώνεται στην ευρωζώνη, ενώ από ελληνικές διπλωματικές πηγές αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική δεδομένων των εξελίξεων σε γεωπολιτικό επίπεδο, σε μία περίοδο που η συζήτηση για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Νωρίτερα η κα Κλίντον θα επισκεφτεί την Τουρκία και την Βουλγαρία. Στην Τουρκία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν, όπως επίσης με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου. Τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Άγκυρα, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη η κα Κλίντον θα συζητήσει για τα ελληνοτουρκικά θέματα, για το Αιγαίο και για το Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν τους ανταγωνισμούς. Μάλιστα κατά την επίσκεψή της στην ελληνική πρωτεύουσα η κα Κλίντον θα συζητήσει και για το θέμα της ονομασίας της FYROM, αφού η επίσκεψή της πραγματοποιείται τις ημέρες που ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς θα συναντά στη Νέα Υόρκη τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων. Ταυτόχρονα η κα Κλίντον θα εκφράσει την στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την προσπάθεια που καταβάλλει για έξοδο από την κρίση.