Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η Μέρκελ θέλει να μας αλλάξει… το Σύνταγμα!


Η επιθυμία της Γερμανίας να παρεμβαίνει στην καθημερινότητα αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συνιστά καινοφανή πραγματικότητα. Κάποτε με τα όπλα, μετά την Ενοποίηση με την οικονομική δύναμη, το Βερολίνο επιθυμεί να θεωρείται (και να είναι) η πραγματική πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με κεντρικό επιχείρημα το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρώπης. Δηλαδή, ότι οι Γερμανοί… εργάζονται και πληρώνουν για να.....
περνάμε καλά όλοι οι υπόλοιποι.
Με αφορμή την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η Γερμανία έδειξε το πιο απεχθές αλλά και αντι-ευρωπαϊκό πρόσωπό της. Μια διαρκής διαπραγμάτευση, για να οδηγηθούμε τελικά σε συμβιβασμό, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει εξαρχής συμφωνία, και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Ειδικά στον χειρισμό του λεγόμενου «ελληνικού προβλήματος», το Βερολίνο έχει δώσει ρέστα, δυστυχώς όχι σε… οικονομική βοήθεια. Αν δεν υπήρχε η σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας και της Αγγέλας Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη θα τύπωνε ήδη (πληθωριστικά) ευρωομόλογα, που όμως θα αποτελούσαν τη λύση στο πρόβλημα.
Αυτή την τακτική ακολουθεί άλλωστε η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, και η υπερδύναμη έχει αποφύγει την ανάγκη δανεισμού περισσότερο από τα… 45 δισεκατομμύρια δολάρια που της χάρισε η Κίνα.
Οι πραγματικές στοχεύσεις της γερμανικής πολιτικής όμως, αποκαλύφτηκαν από όσα δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γερκ Ασμούζεν. Τι είπε ο υφιστάμενος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Ότι η Γερμανία δεν θα έχει ιδιαίτερη αντίδραση να προωθεί το σχέδιο που προβλέπει «ανώδυνο κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μέσω του δανεισμού της χώρας μας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με φτηνά επιτόκια.
Μόνο που… η Γερμανία να επιθυμεί να υπηρετηθούν συγκεκριμένοι όροι. Για παράδειγμα, να προβλεφθεί στο Σύνταγμα χωρών οι οποίες θα κάνουν χρήση της συγκεκριμένης βοήθειας, «εθνικό δημοσιονομικό πλαίσιο», που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις πολιτικές μόνιμης λιτότητας. Ή, πιο… light, της «δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Είδατε πως… αλλάζουν τα Συντάγματα χωρών όπως της Ελλάδας; Ούτε μισός πυροβολισμός δεν ακούγεται, στα πεδία των μαχών.


http://kostasxan.blogspot.com/2011/01/blog-post_9011.html