Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Ειρεσιώνη.Το "Χριστουγεννιάτικο" δέντρο των αρχαίων


Το σχόλιο μας είναι στο τέλος του άρθρου

Η Ειρεσιώνη (από το είρος = έριον, μαλλίον) είναι κλάδος αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λ.π., εκτός του μήλου και του αχλαδιού). Ήταν έκφραση ευχαριστίας για την γονιμότητα του λήξαντος έτους και παράκληση συνεχίσεως της γονιμότητας και.... ευφορίας και κατά το επόμενο έτος και ήταν αφιερωμένη στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).

Την εβδόμη ημέρα του μηνός Πυανεψιώνος (22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου), παιδιά των οποίων και οι δύο γονείς ζούσαν ,περιέφεραν την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας το φιλοδώρημά τους από τον νοικοκύρη ή την κυρά και όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε εκεί μέχρι την ιδία ημέρα του νέου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Άλλα παιδιά κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την θύρα του Ιερού του Απόλλωνος.

Ιδού ένα απόσπασμα από τα κάλαντα :
Η Ειρεσιώνη φέρνει κάθε τι καλό, σύκα και αφράτα ψωμάκια που μας τρέφουν και μέλι γλυκό και λάδι απαλό και ξέχειλους κύλικες με καλό κρασί για να μεθύσει και να
κοιμηθεί.

"Τα κλαδιά των δέντρων τα στόλιζαν με άνθη, ταινίες (κορδέλες), έρια (μαλλιά) και μικράς σφαίρας εκ μετάλλου, που παρίσταναν τους πλανήτας, τον Ήλιον και την Σελήνην." Ιστορία της λατρείας του Βάκχου. Χ. Ζανμέρ.
Εκτός από τα κλαδιά της ελιάς, περιέφεραν επίσης και κλαδιά Δάφνης προς τιμήν του Απόλλωνος στα Θαργήλια, εορτή που ετελείτο την Άνοιξη (27 Απριλίου – 26 Μαΐου), όπου πάλι έκαιγαν την παλιά Ειρεσιώνη και κρεμούσαν την νέα έξω από τις πόρτες τους.
Πρόγονος λοιπόν του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι η Ειρεσιώνη , όπου μέσω αυτής μεταδόθηκε το έθιμο του στολισμένου δέντρου στους βόρειους λαούς από τους Έλληνες ταξιδευτές, οι οποίοι ελλείψεως ελαιοδένδρων, στόλιζαν κλαδιά από τα δέντρα που εφύοντο στον κάθε τόπο.
Το έθιμο της Ειρεσιώνης καταδικάστηκε ως ειδωλολατρικό από το θεοκρατικό καθεστώς του Βυζαντίου και απαγορεύτηκε η τέλεσίς του. Αιώνες αργότερα το ίδιο έθιμο επανήλθε με την μορφή Χριστουγεννιάτικου και Πρωτοχρονιάτικου δένδρου από τους Βαυαρούς που συνόδεψαν τον Όθωνα στην Ελλάδα, ως δικό τους Χριστουγεννιάτικο έθιμο.
Παρ’ όλα αυτά, το έθιμο της Ειρεσιώνης υπήρχε πάντα στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων, γι αυτόν τον λόγο, το Χριστουγεννιάτικο δένδρο υιοθετήθηκε αμέσως.

(Πηγές : Λεξικό LIDDEL & SCOTT, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Φινέα Γιορτές Αρχαίων Ελλήνων, περιοδικό ΙΧΩΡ, Γ. Λεκάκης)

Σημείωση : Κότινος = αγριελαία – κοτινάς είναι ο καρπός του κοτίνου.
Κότινος ή Ειρεσιώνη - Κλάδος ελαίας στολισμένος με τούφες λευκού ερίου (μαλλιού) που έδιναν ακριβώς την εντύπωση του "βάμβακος". "Είρια από ξύλου", "δενδρόμαλλον"
Cotton ή coton διεθνώς σημαίνει το βαμβάκι, βαμβακερόν κ.λ.π
Στην Γερμανική είναι Baum-Wolle .Δηλαδή "έριον δένδρου". Ο συνειρμός είναι εκ του Κοτίνου : "είρια από ξύλου".

Τις ειρεσιώνες αφιέρωναν στη θεότητα, τη χορηγό των αγαθών της Γής και άλλοτε τις έβαζαν έξω από την πόρτα του ναού της για να επικαλεστούν τη συνδρομή της κατά του λιμού (της σιτοδείας), των επιδημιών ή άλλων θεομηνιών. Άλλοτε τις αναρτούσαν πάνω στις πόρτες των οικιών τους για να αποδώσουν ευχαριστίες στη θεότητα. Ειδικά στην Αθήνα, ορισμένες ειρεσιώνες αφιερώνονταν κατά τα Θαργήλια και Πυανέψια στον Απόλλωνα και τις Ώρες, σε έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του έτους που λήγει και παράκληση της συνέχισής της και κατά το επόμενο. Άλλοι αναφέρουν ότι τις περιέφεραν και τις κρεμούσαν προς τιμήν του "Ηλίου και των Ωρών"......

Σχολιασμός
1ον το χριστουγενιάτικο δέντρο, όντως μας ήρθε από τους βόρειους λαούς όπως είναι γνωστό.

2ον
Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ. . ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ!!

Γι αυτό πιστεύω και λέω πως ο χριστιανισμός πρεσβεύει την αρχαία ελληνική πίστη  πρεσβεύει τις άξιες της και είναι η συνέχεια της πίστης αυτής. Και όχι είναι κάτι ιουδαιοεβραικο που λένε μερικοί προπαγανδιστές...
Για να πίστευαν κάπου οι αρχαίοι Έλληνες κάτι ήξεραν.. γι αυτό και αναφέρονταν σε τριαδικό θεό...Γι αυτό και ο χριστιανισμός δεν συγκρούεται με τον τον ελληνισμό, όπως θέλουν να λένε κάποιοι.. αλλά είναι η συνύπαρξη του μαζί του και η συνέχεια του...Τώρα αν μερικοί οι παπάδες τα έχουν κάνει σκ@τα είναι και έχουν ξεφύγει από την πραγματική διδασκαλία, άλλη ιστορία αυτό...
Μην ξεχνάτε το σύμβολο του σταυρού στην Ελευσίνα ;-) Μην σας τα λέω όλα... ΨΑΧΤΕ!!!

Η άποψη αυτή αντιπροσωπεύει ΜΟΝΟΝ εμένα σε αυτό το blog και κανένα άλλο διαχειριστή.
Αγωνιστής.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΔΙΚΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΆΡΘΡΟ, ΤΟ ΈΛΑΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Λ, ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΘΕΩΝ(ΕΛ) ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ(ΠΑΤΗΡ-ΘΕΟΣ-ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ), ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΧΑΝ ΓΝΩΣΗ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤ' ΟΥΣΙΑΝ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΩΣ ΙΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ. ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΤΑ(4ος ΑΙΩΝΑΣ) ΚΑΠΟΙΑ "ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ" ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΠΕΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ(ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΌΧΙ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ), ΑΠΟΣΚΟΠΩΝΤΑΣ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΣΕ ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΜΙΞΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ"..." ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ, ΔΙΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΌΠΟΙΟΥΣ ΕΒΡΑΪΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΆΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ "ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ...-ΤΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΙΓΜΑ". ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ....

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει αφού φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε Λιακόπουλο για να πάρουμε απαντήσεις...Δε λέω σε πολλά πράγματα σε θέματα θρησκευτικής παράδοσης συμφωνώ, από την άλλη όμως σφαγές Ελλήνων από "χριστιανούς" έγιναν, όπως έγινε και καταστροφή ναών μνημείων και βιβλίων της αρχαίας Ελλάδας και αυτό δεν μπορεί να το διαψεύσει κανείς.

Ανώνυμος είπε...

Μην προσπαθείτε να βάζετε γέφυρες μεταξύ του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού. Η Ιστορία έχει γραφτεί , δεν αλλάζει. Επίσης αν δεν μπορείτε να σπάσετε το προσωπικό σας matrix λόγω του ότι από μικρά παιδιά υπάρχει αυτή η προπαγάνδα-προσυλητισμός-αποχαύνωση-χειραγώγηση, μην μπερδεύεται το Φως -Ελληνισμό με το Σκοτάδι -Χριστιανισμό. Άλλωστε όλα τα χριστιανικά κείμενα όπως και οι πατέρες της ορθοδοξίας καταριούνται συνέχεια τους Έλληνες..........

Ανώνυμος είπε...

ΘEE MOY ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ? ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΤΟΥΒΛΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΨΕΥΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ? ΞΥΠΝΑΤΕ ΖΩΑ.