Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ελληνική «σφραγίδα» σε αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα του Κρεμλίνου


Ασανσέρ στο Κρεμλίνο της Μόσχας, το οποίο μάλιστα έχει το ασυνήθιστο ύψος των 4,6 μέτρων, εγκατέστησε η εταιρία ανελκυστήρων Kleemann, με έδρα το Κιλκίς, βάζοντας ελληνική «σφραγίδα» στο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, που στεγάζει το γραφείο του Ρώσου Προέδρου. Ο ειδικός ανελκυστήρας, που ξεπερνά τις καθιερωμένες διαστάσεις, θα.... μεταφέρει υλικά για τα σκηνικά θεατρικών εκδηλώσεων, ομιλιών, συναυλιών κτλ.Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ειδικό υδραυλικό θάλαμο, με ωφέλιμο φορτίο 10 τόνων. Ήδη λειτουργεί εδώ και έναν μήνα μεταξύ τριών ορόφων, διανύοντας διαδρομή εννέα μέτρων. 

Το έργο, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, εκτιμάται ότι αυξάνει το κύρος της εταιρίας στη Ρωσία και ανοίγει τις πόρτες για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση και στις υπόλοιπες αγορές της περιοχής (π.χ. Ουκρανία, Μολδαβία), όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Kleemann, Νίκος Κουκούντζος, στη διάρκεια δείπνου εργασίας. 
Πάντως, η διοίκηση της εταιρίας δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο ίδρυσης θυγατρικής στη Ρωσία, όπου διαθέτει ήδη γραφείο αντιπροσωπείας (Μόσχα). 
Στο μεταξύ, μέσα στο 2011 η Kleemann βάζει «πλώρη» για περαιτέρω επέκταση στην αγορά της Κίνας, όπου ήδη διαθέτει γραφείο στη Σαγκάη και θυγατρική στο Χονγκ Κονγκ (που ενδέχεται να λάβει μελλοντικά τη μορφή holding). 
Η μορφή που θα λάβει η συγκεκριμένη επέκταση δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά το ενδιαφέρον της εταιρίας για την κινεζική αγορά είναι αυξημένο, καθώς στη χώρα εγκαθίστανται ετησίως 270.000 ανελκυστήρες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο όλων των υπόλοιπων χωρών του κόσμου μαζί (130.000)! 
Η Kleemann εκτιμάται ότι θα κλείσει τη χρήση 2010 με μείωση ενοποιημένου τζίρου κατά 6%, στα 90 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της πτώσης των εγχώριων πωλήσεων του ομίλου κατά περίπου 18%, η οποία αντισταθμίζεται σημαντικά από την άνοδο των εξαγωγών της (+6%). 
Στόχος της εταιρίας είναι, όπως σημείωσε ο κ. Κουκούντζος, «ό,τι χάνεται από την ελληνική αγορά να λαμβάνεται από τις ξένες». 
Για το 2011, ο κ. Κουκούντζος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η πτώση τζίρου από τις εγχώριες πωλήσεις θα συνεχιστεί με μείωση της τάξης του 18%, η οποία όμως θα είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του οικοδομικού κλάδου πανελλαδικά (γύρω στο 25%).
Η εταιρία ίδρυσε εντός του 2010 γραφεία στη Μόσχα, το Μπόχουμ και την Οξφόρδη, ενώ πρόσφατα εγκαινίασε αντίστοιχες υποδομές και σε Ντουμπάι και Πολωνία. Η δε θυγατρική της Τουρκίας έκλεισε τη φετινή χρήση με τζίρο αυξημένο κατά 30%.