Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος εκ των έσω και ο νόμος Αβέρωφ….


Ολόκληρο το μεταπολιτευτικό πολιτικό μας σύστημα, με την μορφή του δικομματισμού που έχει, δηλαδή με τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία), καθώς και τα άλλα κόμματα ως περιφερειακά του στηρίγματα, διέπεται και συγκρατείται από έναν βασικό φυσικό και ταυτόχρονα πολιτικό νόμο, τον γνωστό νόμο Αφέρωφ. Ο νόμος αυτός λέει ότι «το αρνί που φεύγει από το μαντρί, το τρώει ο λύκος».
Πράγματι, η μεταπολιτευτική μας ιστορία δικαίωσε και ενίσχυσε αυτό το νόμο, καθόσον όσα....
πολιτικά «πρόβατα» επιχείρησαν να βγούν από τα κομματικά μαντριά και να κάνουν αλλαγή στο πολιτικό σύστημα εκ των έσω, τα έφαγε ο «λύκος». Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και γνωστά σε όλους και δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε ξεχωριστά.
Όλα αυτά τα ξεκομμένα πολιτικά «πρόβατα», είτε τα έφαγε οριστικά ο «λύκος», είτε επανήλθαν στο σύστημα (άσχετα σε ποιο κόμμα προσκολλήθηκαν μετά), πλήρως πλέον ευθυγραμμισμένα με το σύστημα και τις ανάγκες του.
Αξίζει να αναφερθούν τα τελευταία παραδείγματα του κ. Δημαρά, της κ. Μπακογιάννη, του…. κ. Κουβέλη και του κ. Καρατζαφέρη. Ενδεχόμενη νίκη του κ. Δημαρά θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση το νόμο Αβέρωφ και να δημιουργούσε κεντρόφυγες τάσεις, αλλά ο νόμος και πάλι επιβεβαιώθηκε. Τα χαμηλά ποσοστά της κ. Μπακογιάννη στις δημοσκοπήσεις, καθώς και του κ. Κουβέλη, επιβεβαιώνουν το νόμο Αβέρωφ. Το παράδειγμα του φερέλπιδος ΛΑΟΣ που τώρα δείχνει να συρρικνώνεται και να οδηγείται εκτός Βουλής,  επιβεβαιώνει επίσης το νόμο Αβέρωφ.
Το τελικό συμπέρασμα είναι πως, αλλαγή του πολιτικού συστήματος εκ των έσω θα μπορέσει να υπάρξει μόνο αν ανατραπεί ο νόμος Αβέρωφ, δηλαδή μόνο αν ευδοκιμήσουν με σοβαρή προοπτική πολιτικά πειράματα ανατροπής του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος εκ των έσω.
Φυσικά ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της κατάρρευσης του συστήματος, εκ των έξω, είτε από κάποια προοδευτικά πρόσωπα που κινούνται έξω από το σύστημα. Πολύ δύσκολο αυτό, χωρίς στήριξη κάποιων ΜΜΕ. Είτε από αυτοκατάρρευση του πολιτικού συστήματος, λόγω εκτάκτων γεγονότων.
Αυτό προσπαθεί να αποφύγει το «δύστυχο», αλλά καταστρέφει την κοινωνία.