Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

Die Zeit: «Η Κίνα αναλαμβάνει την Ελλάδα»


Anti-ntp:Το ΠΑΣΟΚ ρε παιδιά δεν έλεγε ότι η σύμβαση με την Cosco είναι απαράδεκτη;;;; ή έχουμε τρελαθεί εδώ στην anti-ntp και θυμόμαστε αλλα;;;


Ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα κάνει δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», υπό τον τίτλο «Αναλαμβάνει η Κίνα», σχετικά με την παγκόσμια επενδυτική εκστρατεία της Κίνας και τη συστηματική αγορά εταιριών και υποδομών.
Όπως επισημαίνει η ...
...εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος αναζητά σωτήρες για τη χώρα του. Η οικονομική κατάσταση είναι δραματική και δεν μπορεί ούτε με το πακέτο διάσωσης να αλλάξει. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξουδετερώσει το συντομότερο το αρτηριοσκληρωμενο και αντιπαραγωγικό σύστημα και γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως χρήματα.
«Οι Κινέζοι, με την ανθηρή τους οικονομία, διαθέτουν χρήμα και μπορούν πολλά να προσφέρουν» τονίζει το δημοσίευμα και προσθέτει πως τον Ιούνιο ο αντιπρόεδρος Zhang Dejiang ήρθε στη Αθήνα προκειμένου να υπογράψει το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη.
«Δεν ωφελεί» δηλώνει ο Θ. Πάγκαλος, «να επιχειρήσει κανείς να προστατεύσει στρατηγικούς κλάδους της βιομηχανίας από τους ξένους επενδυτές, όπως είχε ζητήσει η Angela Merkel. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό».
Ο Yu Yongding, υψηλόβαθμος σύμβουλος του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει πως «Η κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μας έδωσε την απρόσμενη ευκαιρία» και εκφράζει την ελπίδα ότι «και άλλες χώρες θα μιμηθούν το παράδειγμα της Ελλάδας. Θέλουμε να βοηθήσουμε όλες τις χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση, δεν γινόμαστε όμως φορτικοί».
«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να δεχτεί οποιαδήποτε επένδυση. Κινέζων, Ρώσων, Αράβων. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, το χρήμα όμως προέρχεται από «κλειστές» κοινωνίες» δηλώνει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, που διατυπώνει φόβους ότι η πατρίδα του «απομακρύνεται από την Ευρώπη και είναι ευάλωτη», αναφέρει η Die Zeit.
Οι Έλληνες επείγονται περισσότερο από τους Κινέζους.. Ο Πάγκαλος θα έδινε ευχαρίστως και τους χρεωμένους ελληνικούς Σιδηρόδρομους στους Κινέζους, όμως ούτε ο ίδιος δεν είναι σίγουρος για την αποδοχή μια και, όπως ο ίδιος λέει, «αυτούς κανείς δεν τους θέλει».
Η εφημερίδα καταλήγει υπογραμμίζοντας πως το ένα πράγμα πάντως που δεν φοβάται πλέον η ελληνική κυβέρνηση είναι η οργή της κοινής γνώμης, η οποία όλο και υποχωρεί όσο πιο πιεστική γίνεται η ανάγκη αναζήτησης κεφαλαίων. «Σε εποχές κρίσης δεν έχει κανείς άλλη λύση από το πραγματοποιήσει ανοίγματα» υποστηρίζει με τη σειρά του και ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με ξένους επενδυτές υπουργός Χ. Παμπούκης, που εκθειάζει ως πρότυπο τη συμφωνία με την κινέζικη Cosco.