Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

Συλλογές υπογραφών κατά της "κάρτας του πολίτη"


Στις 12/7/2010 στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μαρούσι ,πραγματοποιήθηκε ομιλία του Π. Σαράντη Σαράντου της οποίας κεντρικό θέμα ήταν η στάση των Ορθοδόξων Χριστιανών εμπρός στην επερχόμενη "Νεο-εποχήτικη" λαίλαπα ,αρχής γενομένης απο την επιβολή της "Κάρτας του Πολίτη".
Πλήθος πιστών παρακολούθησε με ενδιαφέρον τα όσα είπαν .....
...ο π. Σαράντης και οι συν αυτώ π. Αθανάσιος Μηνάς και π. Γεώργιος Διαμαντόπουλος.
Ο π. Σαράντης έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην πνευματική προετοιμασία των πιστών με καθημερινή θερμή προσευχή και κομποσκοίνι ,όπως χαρακτηριστικά τόνισε,ώστε ελκύοντας δι΄αυτής την Θεία Χάρη, να αποκτήσουμε το απαραίτητο Ομολογιακό φρόνημα και την Ορθόδοξη διάκριση αντιμετωπίζοντας έτσι με ψυχική υγεία και θάρρος αυτά που έρχονται.
Αναφέρθηκε στον Απόστολο Παύλο και στις δοκιμασίες που υπέστη για χάρη του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού τονίζοντας ότι αν μιμηθούμε τον Άγιο Απόστολο τότε θα καταλήξουμε να βιώσουμε την συνεχή παρουσία και βοήθεια του Κυρίου μας χωρίς να σκεφτόμαστε απολύτως τίποτε άλλο αφού θα είμαστε πλήρεις απο αυτό το βίωμα της Θείας δοξολογίας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός της συλλογής 3.000.000 υπογραφών , δια των οποίων ο πιστός λαός ζητούσε τότε απο την πολιτεία την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ,με θέμα την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Το ότι αυτό το "όπλο" δεν χρησιμοποιήθηκε μετέπειτα απο την Ιεραρχία της Εκκλησίας δεν αναιρεί την σημειολογική αξία αυτής της κινητοποίησης και όπως χαρακτηριστικά είπε ο π. Σαράντης "δεν ξέρω τι συνέβη παραπίσω ή παραδίπλα και δεν χρησιμοποιήθηκε όπως έπρεπε" όμως η βούληση του πιστού λαού κατεγράφη και αυτό δεν άλλάζει.
Τον λόγο πήραν και οι παρευρισκόμενοι π. Αθανάσιος Μηνάς και π. Γεώργιος Διαμαντόπουλος οι οποίοι ταυτιζόμενοι με τις θέσεις του π. Σαράντη , αναφέρθηκαν μεταξύ των άλλων και στο πως ένας πιστός Ορθόδοξος δια του πνευματικού του αγώνα και της μιμήσεως του βίου των Αγίων της Εκκλησίας μας, θα αποκτήσει και το Ομολογιακό και Μαρτυρικό τους φρόνημα.
Όπως και ο π. Σαράντης έτσι και ο π. Αθανάσιος αναφέρθηκε στους π. Πορφύριο και π. Παϊσιο των οποίων η ζωή και οι λόγοι , όπως είπε, θα πρέπει να μας καθοδηγούν και να μας εμπνέουν.
Ο π. Σαράντης τελειώνοντας την ομιλία του και αφού αναφέρθηκε εν συντομία στην επιστολή του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος (βλέπε εδώ) τόνισε με έμφαση ότι είναι χρέος όλων μας να ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ "ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ" και να διατρανώσουμε αυτή την Ορθόδοξη αντίρρησή μας συμμετέχοντας στην "Πρωτοβουλία των Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης" η οποία έχοντας ως σημείο αναφοράς την προαναφερθείσα επιστολή θα αναπτύξει και στο διαδίκτυο μια κινητοποίηση συλλογής υπογραφών.
Κάλεσε όσους εκ των παρισταμένων επιθυμούν, να κάνουν την αρχή σε αυτή την "Πρωτοβουλία των Αντιρρησιών Ορθόδοξης Συνείδησης" δηλώνοντας με την υπογραφή τους την άρνηση αφ΄ενός να παραλάβουν στο μέλλον την "Κάρτα του Πολίτη" και την συμφωνία τους αφ΄ετέρου με τις θέσεις που έχουν εκφρασθεί στην επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο , η οποία και τους είχε διανεμηθεί πρίν την έναρξη της ομιλίας.
Ένας εκ των συνεργατών μας, εξήγησε στους παρευρισκόμενους ότι εντός των επομένων ημερών θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες 'ωστε να αναρτηθεί στο διαδίκτυο το κείμενο και το "πρότυπο" στο οποίο θα μπορεί όποιος επιθυμεί να συνυπογράφει την " Αίτηση προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος- Διακήρυξη προς τις αρχές της Πολιτείας- Έκκληση προς κάθε Έλληνα Ορθόδοξο και κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο" της "Πρωτοβουλίας Αντιρρησίων Ορθόδοξης Συνείδησης" η οποία βασίσθηκε στην επιστολή του π. Σαράντη Σαράντου.
Ο κόσμος αφού έλαβε απο τον π. Σαράντη απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσε, και λίγο πρίν την ολοκλήρωση αυτής της συνάντησης , με απίστευτη προθυμία υπέγραφε δηλώνοντας με θάρρος και Ορθόδοξο φρόνημα την συμμετοχή του σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Η αρχή της συλλογής υπογραφών εναντίον της επιβολής της "Κάρτας του Πολίτη" έγινε.
Απο εδώ και στο εξής είναι στο χέρι μας να δείξουμε και εμπράκτως την προαίρεσή μας ώστε με την δύναμη του Κυρίου Ιησού Χριστού , αυτή η πρωτοβουλία να έχει αποτέλεσμα κατα το θέλημά Του.