Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ενδείξεις κινδύνου Κυπροποίησης της Θράκης


"...Η αλήθεια είναι ότι, αν δεν αλλάξουμε τακτική, η Θράκη μας κινδυνεύει μακροπρόθεσμα να οδηγηθεί σε «Κυπροποίηση», δηλαδή να συνδιοικείται άτυπα με την Τουρκία κι αυτό γιατί ολιγώρησαν οι κυβερνήσεις μας αλλά και γιατί μερικοί αιρετοί αξιωματούχοι στη Θράκη..."



Του Δημήτρη Γαρούφα
Η χώρα βιώνει δεινή οικονομική κρίση που καλύπτει την επικαιρότητα κι έτσι μένουν στο περιθώριο άλλες ειδήσεις για εξίσου σοβαρά προβλήματα που στο μέλλον θα αντιμετωπίσει η χώρα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τοπικό κανάλι της Ξάνθης καθιέρωσε δελτίο ειδήσεων στα «πομακικά», γεγονός που ..
....προκάλεσε την αντίδραση δημοτικού συμβουλίου κωμόπολης κατοικούμενης από Πομάκους που ζήτησαν τη διακοπή αυτού του δελτίου και την αντικατάστασή του με δελτίο ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα…
Για τον άσχετο παρατηρητή είναι παράδοξο να εμφανίζονται αξιωματούχοι Πομάκοι να ζητούν να μην εκφωνείται δελτίο ειδήσεων στη γλώσσα που μιλούν, αλλά για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» είναι γνωστό ότι η Τουρκία μέσω του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής υποθάλπει αυτές τις αντιδράσεις θέλοντας να καθιερωθεί η τουρκική ως η μόνη γλώσσα όλων των μουσουλμάνων, κάτι που το επέτυχε σε σημαντικό βαθμό λόγω ολιγωρίας του ελληνικού κράτους.
Με το θέμα της Θράκης και των επιδιώξεων της Τουρκίας σε αυτήν ασχολήθηκα από 20ετίας και σχετικά κείμενά μου περιέχονται στο βιβλίο μου με τίτλο «Οραμα και στρατηγική για τον Ελληνισμό στα Βαλκάνια» που εκδόθηκε το 1996. Επισκέφθηκα τα Πομακοχώρια, μα κυρίως συζήτησα με Βούλγαρους διπλωμάτες, πολιτικούς και πανεπιστημιακούς που μου παρουσίασαν μια άλλη διάσταση του θέματος: υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία μακροπρόθεσμα θα ζητήσει αυτονομία της ευρύτερης περιοχής της Θράκης (ελληνικής και βουλγαρικής) που οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι.
Στη Βουλγαρία είχαν πετύχει ποσοστό 7% των Πομάκων να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, ενώ ποσοστό 40% είχε εκβουλγαριστεί λόγω γλωσσικού ιδιώματος και φοβούνταν ότι η ελληνική προσπάθεια για αναγέννηση της παράδοσης των Πομάκων θα δυσκολέψει τη δική τους προσπάθεια εκβουλγαρισμού. Για την τακτική της Αγκυρας δημοσιεύτηκε στη βουλγαρική εφημερίδα «168 ώρες» στις 23-4-92 μια συγκλονιστική συνέντευξη- καταγγελία του Ν. Γκέντσεβ, ιστορικού- πρ. πρύτανη του Πανεπιστημίου Σόφιας για το πώς η Τουρκία εκτουρκίζει τη βουλγαρική Θράκη…
Η αλήθεια είναι ότι, αν δεν αλλάξουμε τακτική, η Θράκη μας κινδυνεύει μακροπρόθεσμα να οδηγηθεί σε «Κυπροποίηση», δηλαδή να συνδιοικείται άτυπα με την Τουρκία κι αυτό γιατί ολιγώρησαν οι κυβερνήσεις μας αλλά και γιατί μερικοί αιρετοί αξιωματούχοι στη Θράκη για να κερδίσουν τις εκλογές κάνουν υποχωρήσεις φτάνοντας μέχρι του σημείου να ζητούν κρυφά τις ευλογίες του τουρκικού προξενείου… Η Ελλάδα έμπρακτα διασφάλισε την ισότητα χριστιανών και μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών στη Θράκη, γι' αυτό τίποτα δεν έχει να φοβηθεί και γι' αυτό είναι εγκληματικό να επιτρέπει σε κάποιους εγκάθετους της Αγκυρας να τρομοκρατούν τους μουσουλμάνους.

* Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΣ είναι δικηγόρος