Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

Υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης


ΥΠΕΡ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η υπόθεση της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη πρέπει να επιλυθεί προτού το θέμα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς...

...που σε ερώτηση σχετικά με τη σχολή είπε πως «στην Τουρκία υπάρχουν πολίτες με διαφορετική πίστη» και πρόσθεσε: «Εμείς ως κράτος πρέπει να απαντήσουμε στα αιτήματα αυτά. Πρέπει να πούμε ναι στα δίκαια αιτήματα των πολιτών μας που έχουν διαφορετική πίστη, προσεγγίζοντάς τα ως θεμελιώδη δικαιώματα. Διότι εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση μόνο των μουσουλμάνων.

Εάν έχουν ελλείψεις ως προς το να μαθαίνουν και να ακολουθούν τη θρησκεία τους, εάν έχουν τέτοια αιτήματα, η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα αιτήματα αυτά».

«Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή ως σχολή που θα εκπαιδεύει κληρικούς» είπε ο Αρίντς.

«Κάνουμε κάποιες προετοιμασίες. Ίσως στο εσωτερικό να μας επικρίνουν. Κάποια κόμματα θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας, αλλά δεν έχει σημασία, τόνισε ο Αρίντς.

Το 1971 το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει άρθρα του τότε νόμου περί ιδιωτικών σχολών, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η λειτουργία των ιδιωτικών ανώτερων σχολών. Στη συνέχεια το τουρκικό Υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε το παραπάνω τμήμα της Θεολογικής Σχολής στο πλαίσιο των σχολών αυτών και τερμάτισε τη λειτουργία του.

Όμως, δεν έχει πλέον ισχύ το νομικό πλαίσιο που είχε λάβει υπόψη του το Συνταγματικό Δικαστήριο το 1971, δηλαδή το Σύνταγμα, ο νόμος περί ιδιωτικών σχολών και το νομικό πλαίσιο των ανώτερων και ανώτατων σχολών.

Το νέο νομικό πλαίσιο επιτρέπει τις ιδιωτικές ανώτερες σχολές. Επιπρόσθετα πέρα από τη Συνθήκη της Λωζάννης που προβλέπει ελευθερία θρησκείας και εκπαίδευσης, το κύριο νομικό πλαίσιο είναι πλέον αυτό που σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσει η σχολή μέχρι το 2011, θα υπάρχει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.


troktiko.blogspot.com