Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Για «διεθνές ολιγοπώλιο» των οίκων αξιολόγησης κάνει λόγο ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ


Anti-ntp:Μόνο να μιλάει ξέρει.. σιγά μην κάνει τπτ.. αφού και αυτός μεσα στο σύστημα της Νέας τάξης είναι...





Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επέκρινε το «ολιγοπώλιο» των τριών διεθνών οίκων αξιολόγησης σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται την Τρίτη στη γαλλική εφημερίδα Liberation και τάχθηκε, έμμεσα, υπέρ της δημιουργίας ενός αντίστοιχου ευρωπαϊκού οίκου...




«Είναι κατά τα φαινόμενα σκόπιμο να μην συνεχιστεί να υπάρχει ένα διεθνές ολιγοπώλιο των τριών οίκων», είπε στη γαλλική εφημερίδα, χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στην πρόταση για τη δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης με αυστηρά ευρωπαϊκή δομή.

Οι τρεις μεγάλοι οίκοι (Fitch, Standard and Poor's και Moody's) επικρίθηκαν έντονα από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2007 και ακόμη, πολύ πρόσφατα με τις επιθέσεις τους όσον αφορά τις υποχρεώσεις ορισμένων κρατών της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Οι οίκοι αξιολόγησης γενικά έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω των χρηματαγορών. Αυτό αντιβαίνει στην οικονομική σταθερότητα», επισήμανε ο κ. Τρισέ.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει τους οίκους αξιολόγησης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, πρότεινε στις αρχές Μαΐου τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου, ο οποίος κυρίως θα αξιολογεί τα κρατικά χρέη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε επίσης υπέρ της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, όπως και η γερμανική με τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θα «εργαστεί από κοινού με τη Γαλλία» για να επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια «διάσπαση του ολιγοπωλίου των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης».