Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΛΥΣΗ Η Διζωνική ομοσπονδία


Anti-ntp:Εμ βέβαια τι θα έλεγε το λαμόγιο ο Πετσάλνικος που κάνει πλάτες στην κυβέρνηση...κρίμα και φαίνεται καλός ανθρωπάκος


«Η Ελλάδα θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ώστε να είναι λειτουργική και βιώσιμη», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος, ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

O κ. Πετσάλνικος είπε ότι είχε επισημάνει και στον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως μια τέτοια λύση θα ήταν και προς το συμφέρον...

...της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι καιρός πλέον οι προσπάθειες όλων, μέσα από ένα σοβαρό διάλογο, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς χρονικά τελεσίγραφα, να καταλήξουν στο να πέσει επιτέλους και το τελευταίο τείχος που υπάρχει σε ευρωπαϊκό χώρο.

Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι η συζήτηση με τον κ. Χριστόφια αναλώθηκε και σε λεπτομέρειες και σε εξελίξεις που υπήρξαν από την προηγούμενη συνάντησή τους τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα για το Κυπριακό.

Το πρόβλημα, πρόσθεσε, «για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό ολόκληρο αποτελεί το κατ' εξοχήν εθνικό θέμα, το θέμα δηλαδή της επίλυσης του Κυπριακού''.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον ενημέρωσε ''για τη συνέχιση των διαδικασιών και των συζητήσεων και με τον κ. Ερογλου''.

''Από τη δική μου πλευρά υπογράμμισα για μια ακόμη φορά ότι για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό, αμετακίνητα επιμένουμε στο στόχο ότι η λύση που θα πρέπει, μέσα από το διάλογο, να εξευρεθεί θα πρέπει να είναι μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, μια λύση που θα βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις αρχές και τις αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ΕΕ'', είπε ο κ. Πετσάλνικος.

Ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι μια τέτοια λύση είναι υπέρ του συμφέροντος και ωφελεί όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, προσθέτοντας ότι ''είναι και προς το συμφέρον και όλων των χωρών της περιοχής, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Τουρκίας''.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ''ο κ. Ερντογάν είχε απαντήσει σε όλα τα άλλα θέματα, απέφυγε όμως να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο θέμα του Κυπριακού''.

''Δεν μπορώ να εξάγω εγώ συμπέρασμα για ποιο λόγο το έκανε αυτό, αλλά εύχομαι και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν και συνολικά η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

«Ζούμε σε μιαν άλλη εποχή. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Τείχη, φανατισμοί, διαχωριστικές γραμμές και επιμονές στο παρελθόν εκτιμώ ότι δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τον 21ο αιώνα'', κατέληξε ο κ. Πετσάλνικος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ