Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Βούλγαρος Οικονομολόγος: ‘Να μην γίνει η Ελλάδα σαν τη Βουλγαρία’


Σόφια.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια επικίνδυνη θέση, το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 21%, και 40% από από τους άνεργους είναι νέοι. Η επιτυχία της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη διάσωση της και ο περιορισμός στον ...
προϋπολογισμό, δεν είναι αρκετά για να δώσουν λύση στην Ελλάδα», είπε στα βουλγαρικό ραδιόφωνο ‘Φόκους’, ο οικονομολόγος Μπογιάν Ντουράνκεφ, με αρμοδιότητα στην Παγκόσμια Οικονομία.

«Είναι, ωστόσο, δύσκολο να προβλέψουμε τι αποτέλεσμα θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και η επιστροφή στο τοπικό νόμισμα», δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι πολύ σύνθετο και δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για το πόσο η μικρή Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει λύση στο μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα».


«Έχει να επιλέξει ή την μέθοδο που ακολούθησαν οι ΗΠΑ, με πρόσθετες επενδύσεις που θα ριχτούν για την ανάπτυξη της οικονομίας ή θα ακολουθήσει το λυπηρό φαινόμενο του ‘ράβε ξήλωνε’ μιας βιώσιμης δυστυχίας όπως της Βουλγαρίας, που είναι μια χώρα που βιώνει μέσα στη διαφθορά και χαρακτηρίζεται ως η πιο διεφθαρμένη χώρα, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες.

»Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι τεράστια και το πιο ενοχλητικό είναι ότι είμαστε (και οι δύο χώρες) κυριολεκτικά στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, όπου αναφύονται αυτά τα προβλήματα», είπε ο Βούλγαρος καθηγητής.
--
πηγή