Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΕΔΩΣΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ



ΑΠΟ 5 ΣΤΑ 30 (!) ΧΡΟΝΙΑ Ο ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Στη χορήγηση μιας ακόμα προκλητικής φοροαπαλλαγής(επί της ουσίας) προς τις τράπεζες προχώρησαν κυβέρνηση και τρόϊκα με το νέο μνημόνιο, επεκτείνοντας την ισχύ του αναβαλλόμενου φόρου από τα πέντε χρόνια που ισχύει σήμερα στα τριάντα, όσο δηλ. είναι και η διάρκεια των νέων ομολόγων που θα ισχύσουν κατά το PSI.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο, απαράδεκτο μνημόνιο που
κυρώθηκε την Κυριακή το βράδυ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τρόικα και Υπουργείο Οικονομικών έκαναν αποδεκτό το αίτημα των τραπεζών να επεκταθεί η δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη (αναβαλλόμενος φόρος) καθ' όλη τη διάρκεια «ζωής» των νέων ομολόγων, δηλαδή έως την 30ετία... Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον φορολογικό καθεστώς οι τράπεζες μπορούν να συμψηφίσουν ζημίες με μελλοντικά κέρδη 5ετίας. Δηλαδή και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στις τράπεζες, ελέω PSI, και φοροαπαλλαγές τους δίνονται για να μην πληρώνουν -σχεδόν καθόλου- φόρους.
Την ίδια στιγμή βέβαια κυβέρνηση και τρόϊκα ετοιμάζονται να «πετσοκόψουν» ή και να καταργήσουν πλήρως ότι έχει απομείνει από τις φοροαπαλλαγές των νοικοκυριών: έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων, δαπανών για φροντιστήρια και ενοίκια, ιατρικά έξοδα κτλ.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή. Οι φοροαπαλλαγές των ισχυρών αυξάνονται τη στιγμή που καταργούνται οι φοροελαφρύνσεις των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων. Αυτό όμως δεν λέγεται φορολογική πολιτική αλλά ληστεία. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι ένα:

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ;
eforiakoi.org