Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ιερή Δήλος.Το νησί της Ορτυγία



Η Δήλος είναι ένα μικρό νησί. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα πέντε χιλιόμετρα και το πλάτος του το ένα. Άνυδρος τόπος, δίχως πόσιμο νερό. Μολαταύτα οι άνθρωποι ζούσαν εδώ από την τρίτη χιλιετία π.Χ. Λεγόταν στην αρχαιότητα πως το ιερό νησί έπλεε στη θάλασσα μέχρι που ο Ποσειδώνας το ακινητοποίησε στηρίζοντάς το με πολύ γερούς στύλους.

«Ίητε Δήλιε Απόλλωνα.Τα σπαρμένα νησιά,με τα πλήθια ζωντανά,σπιτοχτίσαν και πήραν την ξακουστή Δήλο.Τους έδωκε ο χρυσομάλλης ο Απόλλωνας,της Αστερίας το κορμί κατοικιά τους».
Πίνδαρος, Παιάνας(Μετάφραση Παναγή Λεκατσά)

Ολόκληρο το νησί είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που μπορεί να.....
χωριστεί σε ομάδες μνημείων:

Το ιερό του Απόλλωνα.
Τη συνοικία της Λίμνης και τα μνημεία στη βόρεια περιοχή του ιερού.
η συνοικία του θεάτρου στη νότια πλευρά του ιερού.
Την περιοχή του όρους Κύνθου με τα ιερά διαφόρων θεοτήτων.

Το νησί της Ορτυγίας
Οι ανασκαφές στη Δήλο άρχισαν το 1873 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Από το 1904 έως το 1914 αποκαλύφθηκαν υπό τη διεύθυνση του M. Holleaux και χάρη στη γενναία επιχορήγηση του δούκα de Loubat τα σημαντικότερα τμήματα της
αρχαίας Δήλου.
Το αρχαίο όνομα του νησιού ήταν Ορτυγία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ κατέφυγε η Λητώ να γεννήσει τον Απόλλωνα και την Άρτεμη, για ν’ αποφύγει την οργή της θεάς Ήρας. Λέγεται πως το νησί ήταν μέχρι τότε ένα κομμάτι στεριάς «άδηλο» που έπλεε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με μια μυθολογική παραλλαγή, ο ίδιος ο Δίας παρακολούθησε από το όρος Κύνθος του νησιού τη γέννηση του Απόλλωνα, στον οποίο ήρθαν για να προσφέρουν δώρα νέοι και νέες από τη χώρα των υπερβορείων (τη μακαρισμένη χώρα όπου δεν υπάρχουν πόνοι και γερατειά), που έκτοτε αποτελούσε και την κατοικία του θεού για τους τέσσερις μήνες του χειμώνα, οπότε εγκατέλειπε τους Δελφούς.

Στο νησί γεννήθηκε και η Άρτεμη, σύμφωνα με μια παράδοση πριν από τον Απόλλωνα, ώστε μπόρεσε να βοηθήσει τη μητέρα της Λητώ να τον γεννήσει, ενώ σύμφωνα με μια παραλλαγή η Άρτεμη γεννήθηκε στην Ορτυγία, δηλαδή στη γειτονική Ρήνεια. Στο νησί αναφέρεται πως σταμάτησε και ο Θησέας επιστρέφοντας με τους νέους και τις νέες από την Κρήτη, αφού εξουδετέρωσε το
μινώταυρο. Και μάλιστα τίμησαν το Θεό Απόλλωνα με γιορτές και χόρεψαν γύρω από το βωμό του ένα χορό, το «γέρανο».
Ο ιστορικός Θουκυδίδης αναφέρει ως πρώτους κατοίκους του νησιού τους Κάρες. Τα αρχαιολογικό ευρήματα επιβεβαίωσαν την προϊστορική κατοίκηση του νησιού (3000 π.Χ.), ενώ βρέθηκαν κατάλοιπα Μινωικής και Μυκηναϊκής Περιόδου. Γύρω στο 1000 π.Χ. εγκαταστάθηκαν εδώ Ίωνες και το νησί αποτέλεσε το κέντρο, πολιτικό και θρησκευτικό, μιας αμφικτιονίας των νησιών του Αιγαίου, υπό την προστασία της Νάξου. Κάθε τέσσερα χρόνια τελούνταν εδώ τα Δήλια, μεγάλη γιορτή προς τιμή του Απόλλωνα, της Άρτεμης και της Λητώς που περιλάμβαναν θυσίες, χορούς και μουσικούς αγώνες. Στην αμφικτιονία εισχώρησαν και οι Αθηναίοι με πρόσχημα την ιωνική καταγωγή τους και κατόρθωσαν από τα μέσα του 6ου π.Χ. αι., οπότε και άρχισε η παρακμή των ιωνικών πόλεων, να επιβάλουν την κυριαρχία τους.

Την εποχή του Πεισίστρατου (540 π.Χ.) επέβαλαν και τον πρώτο εξαγνισμό στο νησί, απομακρύνοντας όλους τους τάφους από την περιοχή του ιερού. Στη διάρκεια των Περσικών Πολέμων το νησί δεν γνώρισε καταστροφές, όπως οι άλλες Κυκλάδες, και από το 478 π.Χ. αποτέλεσε έδρα της πρώτης Αθηναϊκής ή Δηλιακής Συμμαχίας. Εδώ βρισκόταν και το Κοινό Ταμείο της Συμμαχίας ως το 454 π.Χ. που μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Το 426 π.Χ. οι Αθηναίοι επέβαλαν δεύτερο εξαγνισμό του νησιού, απομακρύνοντας όλα τα οστά των νεκρών που είχαν ταφεί στη Δήλο, τα οποία και μετέφεραν στη γειτονική Ρήνεια. Έκτοτε απαγορεύτηκαν ο θάνατος και η γέννηση στο νησί.

Το νησί γνώρισε μεγάλη άνθηση στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και μέχρι το 168 π.Χ., οπότε ήταν ανεξάρτητο και αποτέλεσε κέντρο του Κοινού των Νησιωτών. Κατά την περίοδο αυτή, της λεγόμενης Δηλιακής Ανεξαρτησίας, το νησί στολίστηκε με μεγαλοπρεπή οικοδομήματα και πλούσια αφιερώματα. Από το 166 π.Χ. ως το τέλος του αρχαίου κόσμου, με απόφαση της ρωμαϊκής συγκλήτου, η Δήλος πέρασε στην κυριαρχία των Αθηναίων, οι οποίοι εξόρισαν τους κατοίκους και εγκατέστησαν δικούς τους κληρούχους. Κάτω από την προστασία της Αθήνας αποκτά ξανά σημασία σαν εμπορικό κέντρο του Αιγαίου.
Κατοικούσαν 30.000 άνθρωποι
Υπολογίζεται ότι γύρω στο 90 π.Χ. στο μικρό αυτό νησί, που δεν είναι παρά μια κουκίδα στο χάρτη της Μεσογείου, κατοικούσαν περίπου 30.000 άνθρωποι. Από τις αναθηματικές επιγραφές και τα ταφικά μνημεία της Ρήνειας φαίνεται ότι εκτός από τους Αθηναίους και τους Ρωμαίους, που αποτελούσαν την πλειονότητα του πληθυσμού, στη Δήλο κατοικούσαν άνθρωποι από την Πελοπόννησο, την κεντρική και δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία, τα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη και τον Εύξεινο Πόντο, την Ταυρική Χερσόνησο, την Τρωάδα, τη Μυσία, την Αιολίδα, την Ιωνία, τη Λυδία, την Καρία, τη Λυκία, τη Βιθυνία, την Παφλαγονία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Πισιδία, την Παμφυλία, την Κιλικία, τη Συρία, τη Μηδία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Κυρήνη, την Αραβία κ.ά.

Το 88 π.Χ. το νησί καταστράφηκε από τους στρατιώτες του Μιθριδάτη, οι οποίοι γκρέμισαν μνημεία, ναούς, αγάλματα, πήραν χρήματα από το ιερό και εξόντωσαν τους 20.000 κατοίκους. Το 69 π.Χ. νέα βαρβαρική επιδρομή υπό τον Αθηνόδωρο. Οι καταστροφές αυτές, που συνεχίστηκαν και στα επόμενα χρόνια από τους πειρατές, είχαν αποτέλεσμα να πληγεί η ειρηνική ζωή του νησιού και να ανακοπεί η εμπορική ακμή του. Στα τέλη του 2ου αι. μ.Χ. στο νησί δεν υπάρχει παρά μόνο ένας μικρός οικισμός, που κι αυτός εγκαταλείφθηκε τον 6ο αι. μ.Χ. Από τότε η Δήλος χρησίμευε για στέκι πειρατών και κουρσάρων, χώρο εξεύρεσης πρόχειρου οικοδομικού υλικού και εύκολη λεία των αρχαιοκάπηλων. Οι πρώτες επίσημες ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής άρχισαν το 1877 και ανέλαβαν να διευκρινίσουν τη σπουδαιότητα των ερειπίων.

«Άνακτα Φοίβε, όταν σε γέννησε η σεβαστή Λητώ,
τη φοινικιά αγκαλιάζοντας με τα λεπτά της χέρια
εκεί στην ολοστρόγγυλη λιμνούλα-
θεός από σένα πιο ωραίος δεν υπάρχει-
 Αποσπασμα άρθρου:
 apn.gr/travel

49 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελθέ μάκαρ Παιάν Τιτυοκτόνε Φοίβε Λυκορεύ
Μεμφίτ' αγλαότιμε ιήιε ολβιοδώτα
χρυσολύρη σπερμείε αρότριε Πύθιε Τιτάν
Γρύνειε Σμινθεύ Πυθοκτόνε Δελφικέ μάντι
άγριε φωσφόρε δαίμον εράσμιε κύδιμε κούρε
μουσαγέτα χοροποιέ εκηβόλε τοξοβέλεμνε
Βάκχιε και Διδυμεύ εκάεργε Λοξία αγνέ
Δήλιε άναξ πανδερκές έχων φαεσίμβροτον όμμα
χρυσοκόμα καθαράς φήμας χρησμούς τ' αναφαίνων
κλυθί μου ευχομένου λαών ύπερ εύφρονι θυμώι
τόνδε συ γαρ λεύσσεις τον απείριτον αιθέρα πάντα
γαίαν τ' ολβιόμοιρον ύπερθέ τε και δι' αμολγού
νυκτός εν ησυχίαισιν υπ' αστεροόμματον όρφνην
ρίζας νέρθε δέδορκας έχεις δε τε πείρατα κόσμου
παντός σοι δ' αρχή τε τελευτή τ' εστί μέλουσα
παντοθαλής συ δε πάντα πόλον κιθάρηι πολυκρέκτωι
αρμόζεις οτέ μεν νεάτης επί τέρματα βαίνων
άλλοτε δ' αυθ' υπάτην ποτέ Δώριον εις διάκοσμον
πάντα πόλον κιρνάς κρίνεις βιοθρέμμονα φύλα
αρμονίηι κεράσας παγκόσμιον ανδράσι μοίραν
μίξας χειμώνος θέρεος τ' ίσον αμφοτέροισιν
εις υπάτας χειμώνα θέρος νεάταις διακρίνας
Δώριον εις έαρος πολυηράτου ώριον άνθος
ένθεν επωνυμίην σε βροτοί κλήιζουσιν άνακτα
Πάνα θεόν δικέρωτ' ανέμων συρίγμαθ' ιέντα
ούνεκα παντός έχεις κόσμου σφραγίδα τυπώσιν
κλύθι μάκαρ σώζων μύστας ικετηρίδι φωνήι

Unknown είπε...

ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αχ....
Τόσο σπουδαία πολιτιστική-πολιτισμική παράδοση, τέτοιος πλούτος και αντί να την υμνήσουμε όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, και να δοξάσουμε τον Θεό, κοιτάμε να την "αναβιώσουμε" με μίσος απέναντι στην ελληνορθόδοξη συνείδηση του έθνους μας...
Στα κρυφά σχολειά, που οι σύγχρονοι εφιάλτες αφάνισαν (βλέπε ΣΚΑΙ), μάθαιναν τα παιδιά την μακραίωνη παράδοσή μας από αρχαιοτάτων χρόνων, ώστε να μην καταντήσουν εξισλαμισμένοι ραγιάδες...
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΡΕΕΕΕΕΕ!!!
Όμηρος, Θουκυδίδης, Πλάτωνας, Περικλής ...
Αριστοτέλης...
Μας δίδαξαν να μην είμαστε ιδιώτες-idiots, όπως επιτάσσει ο μονεταριστικός και απάνθρωπος νεο-φιλελευθερισμός και αντί να στραφούμε θετικά προς την παράδοσή μας, λιθοβολούμε την χριστιανική μας παράδοση, που συνέβαλε στην εθνική παλιγεννεσία επειδή το θέλει η νέα τάξη πραγμάτων!
Αντί να χαιρόμαστε για την παράδοσή μας, συμπεριφερόμαστε σαν κακομαθημένα ματαιόδοξα χαζό-περήφανα παιδάκια...
Ο Ελληνισμός, έδωσε τα φώτα της γνώσης και του πολιτισμού σε όλη την οικουμένη, μέσα και από σύγχρονους καλλιτέχνες όπως ο Παπαθανασίου, ο Σπανουδάκης κλπ...
Πολύ λυπήθηκα, που υπάρχουν συνέλληνες που αντί να καταλαβαίνουν τι δώρο έχουμε κληρονομήσει, κοιτάν να το αποδομήσουν επειδή ο μπάσταρδος ο έξ'αποδώ τους έχει καβαλήσει...
Είμαστε αδέρφια, και συμπεριφερόμαστε σαν κρεττίνοι!
Κρίμα!
Πολύ κρίμα!
Αγαπάω την Ελλαδάρα μου!!!!!!!!!!!!!
Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε!!!!!!
τι να πω;;;

Ανώνυμος είπε...

Ποιος παρασυρεται φιλε μου? Ο Όμηρος, Θουκυδίδης, Πλάτωνας, Περικλής ,Αριστοτέλης...μας δίδαξαν να μην είμαστε ιδιώτες-idiots.....Καποιοι ομως ,που ενω τους δεχονται ολοι χωρις εξαιρεση σαν σοφους απο την μια,απο την αλλη τους θεωρουν ιδιωτες.πως εξηγειται, αυτοι οι τοσο σοφοι κατα τα αλλα να επεσαν τοσο εξω στα θρησκευτικα τους πιστευω?
ΥΠΑΤΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ/ή δεν θέλω να συνεχίσω αυτό το αισχρό-εμφυλιακό γαϊτανάκι της αντιπαράθεσης.
Μην ξεχνάς αδερφάκι, πως ο ενσαρκωμένος λόγος Του Θεού, έφτασε στη γη 2000 χρόνια πριν...
Και ο Παπαδιαμάντης που υμνούσε την αρχαία ελληνική μας παράδοση, χριστιανός ήταν και μάλιστα με το προσωνύμιο "ο άγιος των γραμμάτων", αλλά δε νομίζω να υποτίμησε όλους αυτούς στους οποίους αναφερθήκαμε.
Για την Υπατία την αλεξανδρινή, ήταν κρίμα αυτό που έγινε, και άκρα αντιχριστιανικό.
Μακάρι να ζούσε ένας άγιος εκείνη την περίοδο εκεί κοντά και όλα θα ήταν διαφορετικά.
Ούτε τα συγχωροχάρτια και τις σταυροφορίες, υιοθετώ...
Κάποιοι από όσους αποκαλούνται/μαστε χριστιανοί κατά καιρούς κάνουμε λάθη τα οποία δεν θα πρέπει να βαρύνουν τον Μεγαλοδύναμο Θεό.
Με εκτίμηση..
Σε χαιρετώ

Ανώνυμος είπε...

Ευγε αυτή είναι αδελφοσύνη και επικοινωνία, πιστεύω σε κάτι άλλο από εσένα αλλά ψάχνω αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν , γιατί???... γιατί είμαστε ΑΔΕΛΦΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗ Η ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΗ ΕΒΑΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟΠΑΤΙΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ,ΜΟΛΙΣ ΤΗΣ ΔΟΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ.ΣΟΥΧΩ ΠΕΙ ΠΑΛΙΟΚΑΡΙΟΛΑ ΣΚΡΟΦΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ!!!ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ, ΑΜΕΣΩΣ ΑΝΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΗ, ΤΑΧΑ ΜΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΑΠΟΠΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΠΑΤΟΙ ΝΑ ΑΠΟΠΑΤΗΣΟΥΝ.μποχαααααααααααααα!!!!

ΠΟΛΥ ΕΒΡΑΙΚΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ!!!!!
ΡΕ ΟΥΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤΤ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι κάθεσαι και τσαμπουνάς ρέ φίλε:σε ποιούς απολογείσαι;Καλά που στο διάολο θυμήθηκαν την Υπατία για να ξερνούν συνεχώς αντιχριστιανισμό; Γιατί δε μιλάτε ρε παλιοκαθάρματα για την άλλη φιλόσοφο πανεπιστήμωνα,Ελληνίδα πριγκίπησα την Αγία Αικατερίνη, από την Αλεξάνδρεια; Ε; δεν άκουσα τίποτα!!! Απλά γιατί εκείνη τη σφάξατε εσείς παλιοξερατά του Διαβόλου.Με δικέ σας διαβολές δολοφονήθηκε εκείνη,Αλλά δεν σας συμφέρει σατανική παλιοσκατοφάρα.

Β Λ Α Χ Ο Σ

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχο άρθρο !
Η Δήλος θεωρώ ότι είναι ο πιο ιερός τόπος στη χώρα μας, ίσως περισσότερο και από τους Δελφούς. Είμαι ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ που είμαι Ελληνίδα ! Όσο και να θέλουν να μας αποσυντονίσουν ΑΔΕΛΦΙΑ η καρδιά μας πάντα θα χτυπά ΕΛΛΗΝΙΚΑ !! (Δεν έχω καμμία σχέση με Λιακόπουλο).
Αφήστε τη σκέψη σας ελεύθερη, εμείς πάντα θα είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ !!

ΜΙΑ ΜΑΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Δεν απολογούμαι, απλά θεωρώ πως οι Ο Θεός, είναι αρκετα ισχυρός για να χρειαστεί να τον αντικαταστήσουμε εμείς με τα χέρια μας.
Τα όσα αναφέρεις για την Αγία Αικατερίνη είναι ενδεικτικά, απλά θεωρώ -ίσως κάνω λάθος- πως δεν χρειάζεται να μπούμε σε μια διαδικασία βίαιων αντιπαραθέσεων, γιατί δεν προσφέρει τίποτα απολύτως.
Πολλοί ειδωλολάτρες, όταν ανακάλυψαν το μεγαλείο Του Θεού επέστρεψαν στο αληθινό φως, και αυτό δεν έγινε με τη βία!
Η Υπατία, ήταν ευφυέστατη μεν-πλανεμένη δε, αλλά από όσα λίγα γνωρίζω για τη χριστιανική αλήθεια, η λύση δεν είναι οι δολοφονίες.
Αυτό νομίζωωω

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικὰ εἶμαι ὑπερήφανος γιὰ ὅλες τὶς γενεὲς τῶν Ἑλλήνων, ἀπὸ τὰ βάθη τῆς ἱστορίας μέχρι καί τώρα.Συναισθάνομαι τὸ καθῆκον μας ὠς φωτοδότες τῆς οἰκουμένης μὲ φιλοσοφία,ἀρετή, καὶ πάνω ἀπό ὅλα τὴν Ἀλήθεια τοῦ Θεοῦ.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε ΕΤ1!

Ανώνυμος είπε...

8¨32 Σ'ευχαριστώ!! Πολύ ωραία ιδέα ο ύμνος του Απόλλωνα, μια και το άρθρο αναφέρεται στο ιερό νησί όπου γεννήθηκε!! Όταν το επισκέφτηκα για πρώτη φορά ένοιωσα σαν να βρισκόμουν σε άλλο κόσμο. Όμορφο, ειρηνικό, καθαρό, εξαγνισμένο!!

Σχεδόν συμφωνώ με όλους εκτός από τους 10¨47 και 10¨54. Άνθρωποι σαν κι αυτούς διώχνουν τους Χριστιανούς από τον Χριστιανισμό!!!

Ανώνυμος είπε...

1:26 Αυτό σε πείραξε εσένα για να φύγεις από τον Χριστιανισμό; η Αλήθεια;Δεν σε κρατάει κανένας με το ζόρι,άσε που δεν είσαι, τέλως πάντων,όστις θέλει πίσω μου ελθείν είπε ο Κύριος.Άντε να εξαγνιστείς σε κανένα αρχαιοελληνικό κομπογιανίτικο (βλέπε πλάτωνα) Ιερό και περίμενε να σε σώσει ο απόλωνας τρομάρα σου.
Τέτοιους σαν εσένα θέλει το ευαγές ίδρυμα ΣΟΡΟΥ,και της σιωνίστριας Διαμαντοπούλου. Οι υπόλοιποι Έλληνες τόσα χρόνια δεν γνωρίζαμε την Δήλο,τους Δελφούς,τα Πάταρα,Τη Δοδώνη,την Απολωνιάδα,Δεν Μαθαίναμε Αρχαία Ελληνικά,ΛΑΤΙΝΙΚΑ και Ιστορία,περιμέναμε τους σιωνιστές,του μασόνους και τους κουμουνιστοπροοδευτικούς, να μας την μάθουν.Τι να πεί κανείς για την κατάντια σας.
ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ο μέγας Βασίλειος που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πατέρες της Ορθόδοξης πίστης, ΕΙΧΕ σπουδάσει την Αρχαία Φιλοσοφία και γλώσσα και ΗΤΑΝ γνώστης των Ελληνικών γραμμάτων και τεχνών. Όχι μόνο δεν ήταν πολέμιος αλλά γνώστης. Άλλο πράγμα η αρχαιοελληνική λατρεία και άλλο οι αρχαίες ελληνικές τέχνες, επιστήμες και η φιλοσοφία η οποία ήταν συνεχώς αναβαθμιζόμενη και ποτέ λιμνάζουσα. Αυτές αποτέλεσαν το γόνιμο έδαφος και καλλιέργησαν τις ψυχές των Ελλήνων που στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού βρήκαν πλήρη εφαρμογή οι ιδέες τους για αγάπη, αλτρουισμό, συμπόνοια, κατανόηση και κάθε είδους αρετής. Οπότε δεκτό κάθε σχόλιο για τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες των Αρχαίων προγόνων μας αλλά όταν το πάτε όλοι εσείς σε θέματα λατρείας Θεών τότε ΟΛΟΙ καταλαβαίνουμε ότι κάτι πονηρό γίνεται.

και πάλι καλημέρα σε όλους σας!

Ανώνυμος είπε...

προς 10:54!
Βρε ανιστορητε κομπλεξικε ανθρωπε!Ζοριστηκες που αναφερθηκε ο ανθρωπος στην Υπατια?Το καταλαβενω!Το κλειστο σου μυαλουδακι δεν μπορει να λειτουργησει κανονικα λωγο παροπιδων!Η Αγια Αικατερινη και η Υπατια ειναι το ιδιο προσωπο!Δεν το ηξερες?Και πριν αρχισεται τις μαλακιες παρατηρηστε λιγο τα κοινα στοιχεια!

1ον Και οι δυο ητο Ελληνιδες,
2ον Κατοικουσαν στην Αλεξανδρεια την ιδια χρονικη περιοδο
3ον Ητο επιστημων,φιλοσοφοι,γενικοτερα τον γρασμματων
4ον Βρηκαν τραγικο θανατο,σχεδον με τον ιδιο βαναυσο τροπο
5ον (εδω ειναι το τρικ) Η Υπατια ειχε το προσονυμιο "Αικαθερινη" λογω της αποφασης της να παραμηνει παρθενα και να αφιεωσει τον εαυτο της στα γραμματα!

μη μου πεις τωρα οτι δεν το βλεπεις...........?????????

Αλλα ειμαι σιγουρος οτι θα με βγαλετε 12θεοδαιμωνοπαγανιστη!Δεν με πειραζει να μου προσαψεται οτιδηποτε!Να ανοιξετε τα ματακια σας και τα μυαλουδακια σας θελω και αντιληφθειτε μερικα πραγματα!

Φιλικα παντα,ενας συνΕλληνας!

Ανώνυμος είπε...

9;23 ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΗΛΙΘΙΟ ΤΟΥΒΛΟ,ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ.ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΠΕΣ ΜΟΥ ΜΟΝΑΧΑ ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΒΡΗΚΕΣ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ, ΣΟΥ ΒΛΑΜΕΝΕ.ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ, ΑΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.ΑΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ,ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΧΘΡΟΙ.
Β Λ Α Χ Ο Σ

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, συνεχίστε να φαγώνεστε. Άλλωστε δεν έχουμε κανένα άλλο πρόβλημα να λύσουμε, παρά μόνο το θέμα της θρησκείας. Όλα τα άλλα τα έχουμε λυμένα εδώ και καιρό. Προσέξτε γιατί με τα μυαλά που κουβαλάτε μας βλέπω σε λίγο όλους να προσκυνάμε τον Αλλάχ θέλουμε δεν θέλουμε με όλους αυτούς τους λαθρο που μας κουβάλησαν εδώ. Οπότε μη τσακώνεστε. Σε λίγο την ίδια θρησκεία θα έχουμε όλοι οι Έλληνες!!!! Μουσουλμάνοι!!! Γι'αυτό ξεκολήστε να δούμε τι θα κάνουμε με τα σοβαρά θέματα. Νεφέλη

Ανώνυμος είπε...

Μερικοι λεν οτι ειναι χριστιανοι,δικαιωμα τους να δηλωνουν οτι θελουν ,καλα θα κανουν παντως να μην δειχνουν τοσο υπερβαλοντα ζηλο γιατι προδιδεται η υπερβαλουσα βλακεια τους. Ειναι ντροπη να λογιζετε καποιος Ελληνας κα να ειναι φορεας τοσης κουταμαρας.

Ανώνυμος είπε...

Χριστιανοι!!! Οχι ολοι βεβαια ,γιατι τοση χαζομαρα ? εισαστε ντιπ για ντιπ βλαμενοι ,κριμα τα παιδια . Τι φανατισμος ειναι αυτος ρε παιδια ,και εμεις Ελληνες ειμαστε.Επιβεβαιωνεται με αυτον τον τροπο οτι μαλλον εχουν δικιο αυτοι που λενε για τις συστηματικες δολοφονιες κατα αλλων Ελληνων,μονο και μονο επειδη δεν ηταν χριστιανοι.Αν αυτη ειναι η θρησκεια σας να την χαιροσαστε.!!
Πυθοκτονος

Ανώνυμος είπε...

Επιμένω πως σε λίγο θα προσκυνάμε τον Αλλάχ με το σπαθί στον σβέρκο, αν δεν βάλουμε μυαλό. Ξυπνήστε!!! Νεφέλη

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Εκεί που μιλούσαμε ήρεμα πετάχτηκαν τα παγανιστικά τσουτσέκια και οι ζηλωτές του χριστιανισμού και το ξεφτιλίσανε το θέμα...
Είμαι χριστιανός στη πίστη, έλληνας και χαίρομαι γι αυτό!
Αλλά, αν δεν ξυπνήσουμε θα γίνουμε σύντομα Καμπούλ εδώ μέσα γιατί αγνοούμε την χριστιανική αρετή και την αρχαιο-ελληνική παιδεία...

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να μην εχω "ορθη γραφη" φιλτατε ΒΛΑΧΟ.....αλλα τουλαχιστον εχω "ορθη σκεψη"!Δεν ξερω ποσο μαλακας μπορει να εισαι αλλα εχει "κοσμικες διαστασεις" το μεγεθος σου!Διαβασε ρε πανηλιθιε την ιστορια της Υπατιας,και στην συνεχεια διαβασε και το συναξαρι της Αγιας Αικατερινης και ελα να τα ξανασυζητησουμε........!
Αντε γιατι μας εχεις βγαλει απο τα ρουχα μας.....παντογνωστη!Και θα ηθελα να μου πεις αν εχεις ακουστα και την Αγια Υαλια.....(λεω τωρα εγω)!

ο 9:23

Ανώνυμος είπε...

καταρχην χαλαρώστε λίγο όλοι! άλλο πράγμα ο φανατισμός και άλλο οι διαφωνίες! προς τους αρχαιολάτρες έχω να πω το εξής. Δεν δικαιώνεστε αν κάποιος εδώ μέσα αγριεύει με τις προκλητικές θέσεις σας και τις απόψεις σας περί Χριστιανισμού και πίστεως. Το να αλλοιώνετε την ιστορία έχει φυσικό επακόλουθο τα δυσμενή σχόλια εναντιον σας που μπορεί να μην είναι τόσο χριστιανικά ας πούμε, αλλά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Και εσείς ήρθατε στο σπίτι του Εσταυρωμένου Κυρίου μας να μιλήσετε για τις σφαγές των Χριστιανών, αν έχετε το Θεό σας!!! Άρα ειναι ανθρώπινο το να ακούτε την κατσάδα σας. Ξαναλέω μπορεί να μην είναι τόσο ορθόδοξη είναι όμως ανθρώπινη και ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει και κάνει, όχι ο Θεός μας και η πίστη μας όμως που είναι σαφής! Αγαπάτε αλλήλους! Και όποιος από εσάς παέι σε κάποιον ιερέα να μιλήσει με καλή διάθεση ξέρει ότι αυτός ακόμα και αν επιμένει στις απόψεις του θα αντιμετωπιστεί με γλυκήτητα και σύνεση και όχι όπως εδώ. Βέβαια και εκείνος άνρωπος είναι και ανάλογα με τις αντοχές του θα πράξει. Μην προκαλείτε λοιπόν για να μην τα ακούτε γιατί όλα έχουν το μέτρο τους. Εσείς θα κάνετε όμως παρατήρηση περί φανατισμού όταν οι αρχαιολάτρες έκαναν ανθρωποθυσίες, μεθύσια. όργια και φόνους χωρίς έλεγχο από κανέναν και μάλιστα στο όνομα των θεών που απαιτούσαν αίμα; Για μαζευτείτε λοιπόν λιγάκι και τρέξτε σε καμία χρονοπύλη να χωθείτε όσο είναι νωρίς γιατί μπορεί μετά η συμπαντική ολότητα του απολλώνιου φωτός να σας πάρει και να σας σηκώσει και να βρεθείτε παρέα με μαύρες οντότητες σε εξώκοσμα μέρη.

1.44 ανεξιθρησκεία έχουμε λεβέντη μου, που ζεις; σε έβαλε φυλακή κανένας που πιστεύεις στο απολλώνιο φως; οι δύο που σε κυνηγάνε μέρες τώρα, ναι αυτοί με τα άσπρα που κρατάνε ένα ωραίο παλτό, δεν είναι αστυφυλακες! από αλλού είναι!

Νεφέλη, δεν προσκυνήσαμε τον Αλλάχ άλλοτε που ήταν στο σβέρκο μας. Τώρα θα τον προσκυνήσουμε; Όσο κοντά μας φέρνει η Ελλάδα τόσο μας απομακρύνουν τα υποχθόνια πιστεύω σας και η ύπουλη συμπεριφορά σας! Σας περιμένουμε όλους να επιστρέψετε ή να γνωρίσετε την Αλήθεια για να γίνουμε αδέρφια αλλά εκπτώσεις δεν γίνονται στα πιστεύω μας. Πιο καλά στο Ζάλογγο και πάλι για την πίστη μας παρά με συμμάχους τους άθεους και τους Αντίχριστους! "Η ταν ή επί τας" αλλά και "εν τούτω + νίκα"

Ανώνυμος είπε...

Μου αρεσε το σχόλιο 4.00!

Ειδικά σε ό, τι αφορά την ανεξιθρησκεία...
Εδώ γελάνε!
Καταρχήν, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στο άρθρο 13 του καταστατικού χάρτη της πολιτείας και μάλιστα ανήκει στις λεγόμενες μη αναθεωρητέες διατάξεις, στον λεγόμενο σκληρό πυρήνα του συντάγματος.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί προέκταση της φράσης του Ιησού: "όστις θέλει οπίσω μου ελθείν..."
Συνεπώς, ανοήτως κάποιος φίλος σχολίασε: "ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΡΑ"...
Ποιος άραγε σε ενόχλησε για τα πιστεύω σου;
Επιπλέον, το χριστιανικό πολίτευμα, είναι το πλέον φιλελεύθερο και ειδικά οι γυναίκες θα έπρεπε να το υπερασπίζονται, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε καταστάσεις καταπίεσης, όπου η μπούργκα ή η κλειτοριδεκτομή, συνιστούν το αποτέλεσμα ενός ποινικού-εκδικητικού καθεστώτος με φονταμενταλιστικά κύταρρα.
Η χριστιανοσύνη, είναι αγαπητική, διδακτική, συγχωρητική και ουδέποτε -παρά τους κατά καιρούς φανατισμένους, που παράφρασαν το χριστιανικό μήνυμα-, στηρίχτηκε σε ...εξισλαμισμούς,ή ανθρωποθυσίες.
Η Αρχαία Ελλάδα, αποτελεί φάρο αρετής σε ό, τι αφορά τα γράμματα, τις επιστήμες, τις τέχνες, τον πολιτισμό και καύχημα των ελλήνων.
Αλλά, οτιδήποτε ξεφεύγει αυτού του πλαισίου είναι επικίνδυνο, ανίερο και μυρίζει από ...χιλιόμετρα, σαν προϊόν παραπλάνησης και που εν τέλει οδηγεί σε προβοκάτσια!

Ανώνυμος είπε...

Καλα ε εισαστε πολυ μαλακες .Για πια ανεξιθρησκεια μιλατε οταν με το που θα γεννηθης σε βαφτιζουνε χωρις να σε ρωτησουν,πηγαινεις στο σχολειο σου καινε τον εγκεφαλο οπως καψανε και τον δικο σας με τις μαλακιες των εβραιων γιδοβοσκων .Ο χριστιανισμός σήμερα καταρρέει σε όλη την Ευρώπη, στην Ελλάδα έχει ανεβεί στην πλάτη του Ελληνιστικού κινήματος και με το μαστίγιο του καβαλάρη φωνάζει: Εμπρός, πολεμείστε για την σωτηρία ...ΜΑΣ(!) Παλέψτε Έλληνες για να σωθεί ο ...χριστιανισμός (!!) Εάν χαθούμε εμείς θα ...χαθείτε και σεις(!!!). Τι συγκινητικό παραμυθάκι...
Υπατια

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ που με βρίζεις φίλε/η με το ψευδώνυμο Υπατία.
Έχω σαν άνθρωπος και εγώ πολλές αμαρτίες, και έχω ανάγκη από τη σπίλωσή σας, πίστεψέ με!
Μόνο μη χάνετε την υπομονή σας γιατί φαίνεται αυτό.
Καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε, εγώ είμαι άθεος η έστω αγνωστικιστής αν προτιμάτε. Δεν γουστάρω καμιά θρησκεία και κανέναν „σωτήρα“ στον σβέρκο μου. Παρακολουθώ τις συζητήσεις σας και πραγματικά είστε για γέλια και για κλάματα, εύχομαι μόνο μια φορά να μπορείτε να δείτε πόσο αναχρονιστικό και άλογο είναι αυτό που με τόση θέρμη και ζήλο πιστεύετε , δίχως τις χριστιανικές παρωπίδες σας. Σκεφτείτε μόνο πόσο αποκρουστικό σας φαίνετε το Ισλάμ, ε λοιπόν μπείτε για λίγο στην θέση τους, και αυτοί το ίδιο σκέφτονται για εσάς. Όλα είναι θέμα ανατροφής και διαπαιδαγώγησης, δεν υπάρχει αληθινή θρησκεία η αληθινός θεός, όλα είναι ανθρώπινες επινοήσεις για να ικανοποιήσουν την ανάγκη που έχουν κάποιοι να πιστεύουν σε κάτι. Δυστυχώς όμως όλες οι θρησκείες είτε λίγο είτε πολύ έγιναν μέσο άσκησης εξουσίας και ελέγχου και να η σημερινή κατάντια μετά από κοντά 2000 χρόνια χριστιανικής πλύσεως εγκεφάλου γέμισε η Ελλάδα χριστιανούς Γενίτσαρους που με τόσο μένος στρέφονται κατά την πιστή και τα ιδανικά των αρχαίων προγόνων τους.
Επίσης είναι υποκριτικό και ηλίθιο να αποκαλείτε τους δωθεκαθειστες οι αρχαιολάτρες Εβραιοσιωνιστες , από την στιγμή που ο ίδιος ο χριστιανισμός πηγάζει από την ιδία την ιουδαϊκή θρησκεία, αυτό που κάνετε είναι σχιζοφρένεια, πως μπορείτε την μια στιγμή να μισείται τους Εβραιοσιωνιστες και την άλλη να εξυμνείται τον Αβραάμ τον Ισαάκ τον Δαβίδ την Σάρα, τον Γιουσουφ (Ιωσήφ) την Μυριαμ (Παναγία) τον Τζεσουά (Ιησούς), τον Σαούλ (Παύλος) κ.λ.π είναι άκρως υποκριτικό και σχιζοφρενές, κανονικά θα έπρεπε να τους αγαπάτε αφού αυτών τις εικόνες φιλάτε στις εκκλησίες σας

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 12.02, αν πίστευα αυτά που λες τώρα θα ήμουν ένα ανάλγητο ανθρωπάκι χωρίς στόχους στη ζωή..
Η πίστη Στον Χριστό, είναι βιωματική καθαρά και δεν αναλύεται με αλγορίθμους.
Επίσης αυτά που υποστηρίζεις, σε πολλούς ίσως προκαλούν κλαψίγελο, αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία.
Δικαίωμά σου να πιστεύεις όπου θες, ή να μην πιστεύεις,,,
Αλλά μη νομίζεις πως κατέχεις τη μια και μοναδική αλήθεια, γιατί αυτό αποτελεί ένδειξη επιπολαιότητας!

Ανώνυμος είπε...

Λάθος φίλε μου, την μια και μοναδική αλήθεια εσείς συνέχεια διατυμπανίζετε συνεχώς ότι κατέχετε, εγώ ουδέποτε υπαινίχτηκα κάτι τέτοιο. Εγώ είμαι ήσυχος με την συνείδησή μου και δεν έχω κανένα πρόβλημα να μην πιστεύω πουθενά, και στόχους έχω στην ζωή μου και μια χαρά περνάω έχοντας τριγύρω ανθρώπους που με αγαπούν και με σέβονται.
Εγώ αγαπώ την φύση και τον άνθρωπο, πράγματα υπαρκτά που τα ζω καθημερινά και όχι κάποιον αμφιλεγόμενο ιουδαϊκό Γιαχβέ η τον υιό του Τζεσουά που δεν τον έχω δει ποτε στην ζωή μου και ούτε πρόκειται και που έχετε την απαίτηση να τον αγαπάμε να τον φοβόμαστε και να τον προσκυνάμε κιόλας.
Σέβομαι την πίστη του καθενός άλλα όταν αυτή γίνεται οργανωμένο έγκλημα - μαφία όπως η εκκλησία της Ελλάδος, που σε αυτή σε μεγάλο μέρος χρωστάμε την σημερινή μας κατάντια - απαγορεύσεις κάψιμο βιβλίων και ανθρώπων στην πυρρά, υποχρεωτικούς νηπιοβαπτισμούς, απαγόρευση της φιλοσοφίας και εν γένει της επιστήμης, κατεδάφιση ναών και αγαλμάτων – έργων τέχνης, κτίσιμο ακόμα και σήμερα πάνω σε αρχαιότητες και μάλιστα με υλικά των αρχαίων ναών, απομύζηση της ελληνικής οικονομίας, χλιδάτη προκλητική και ακόλαστη ζωή του παπαδαριού – ε τότε αυτή θα με βρίσκει απέναντί της….

Ανώνυμος είπε...

Έλα τώρα, μην υποκρίνεσαι..
Ούτε εγώ είμαι φαν της θεσμικής δομής της εκκλησίας, αλλά έχει βοηθηθεί επίσης πολύς κόσμος.
Η μισή αλήθεια μου προκαλούσε πάντοτε απέχθεια.
Με ενοχλεί και το καρακιτσαριό των γάμων και η χλιδή.
Μου αρέσουν τα ταπεινά εκκλησάκια και οι αγνοί μοναχοί.
Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
Τη μοναδική αλήθεια, την ανακαλύπτεις βιωματικά, ούτε κατήχηση κάνω ούτε με προσηλυτισμό πείθεται κανείς φίλε, να είσαι σίγουρος γι' αυτό.
Και είπα πως υποκρίνεσαι, καθώς δεν έχετε τόσο ήσυχη συνείδηση και θέλετε να πείσετε τους έλληνες πως είναι..βλήματα που πιστεύουν Στον Θεό.
Αγωνιάτε, εμμένετε χωρίς σταματημό και μάλιστα επίμονα.
Αν έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας, αυτό θα φανεί...
Αλλά είναι οργανωμένο το "έγκλημα"
(μεταφορικά μιλώ).
Καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι επιλέον, γιατί πρέπει να διευκρινιστεί...
Προσωπικά, δεν είμαι θρησκόληπτος, ούτε ψώνιο, ούτε επιδιώκω αντιπαραθέσεις.
Διαπιστώνω όμως, με μεγάλη μου απογοήτευση μια συστηματική προσπάθεια από ορισμένους, να συκοφαντηθεί η ορθοδοξία, ειδικά σε μια περίοδο που τα προϊόντα της ηθικής μας κατάρρευσης είναι πιο ορατά παρά ποτέ.
Έχω αφιερώσει ώρες από τον χρόνο μου, να σχολιάζω πράγματα που με προβληματίζουν, σαν έναν μέσο νέο άνθρωπο και τίποτα παραπάνω.
Όλοι εσείς, όσοι είστε και όποιοι είστε, που θέλετε να μην είναι χριστιανική χώρα η πατρίδα μας, παραθέτετε αποσπάσματα, ενίοτε ογκώδη γύρω από τις γραφές, αραδιάζετε διάφορα επιχειρήματα λες και είναι εφικό σε ένα blog ενημέρωσης και σχολιασμού, να τετραγωνίσουμε τον κύκλο.
Ή θεωρείτε πως είναι αδυναμία η μη απάντηση, όταν πια όλη αυτή η ιστορία καταντάει κουραστική.
Έχω συμπεράνει πως κάνετε προπαγάνδα και μάλιστα μαύρη προπαγάνδα, άλλοτε με εύσχημο τρόπο και άλλοτε με ύβρεις.
Για να περάσετε τι;;;
Την αγάπη για την αρχαία ελλάδα;
ή μήπως το μίσος σας απέναντι Στον Ιησού και στην ορθοδοξία;
Μάλλον το δεύτερο.
Γιατί έτσι και αλλιώς, ως έλληνες αγαπάμε τον πολιτισμό μας, άρα δεν καίγεστε γι' αυτό.
Σταματάω λοιπόν να ασχολούμαι περαιτέρω, θα ενημερώνομαι απλώς από το αντι-ντπ, γιατί δεν έχω καμία όρεξη να συζητάω τα αυτονόητα, ούτε τις ανησυχίες όσων δεν αγαπάν την ελληνορθοδοξία.
Άλλωστε, αν γουστάρετε να αντιπαρατεθείτε ή να ενημερωθείτε, υπάρχουν τεράστια πνευματικά αναστήματα στο Άγιο Όρος, ιδού λοιπόν η Ρόδος-ιδού και το Πήδημα!
Μην χάνετε το καιρό σας με προπαγανδιστικά σχόλια, γιατί μάλλον το αντίθετο πετυχαίνετε.]
Ειδικά σε ό, τι με αφορά, πείστηκα ακόμα πιο πολύ για την χριστιανική αλήθεια εξαιτίας του συστηματικού μίσους που διασπείρεται κατα καιρούς από όποια κατάσταση ευνοϊκή βρεθεί χώρος για κάτι τέτοιο.
Τόσο πολύ λοιπόν φοβάστε Τον Χριστό;
Τι είσαστε, δαιμονισμένοι;;;
Έλεος επιτέλους!

Ανώνυμος είπε...

Αυτά περί υποκρισίας και χριστιανικής ψυχολογίας να τα πεις αλλού σε εμένα δεν πιάνουν, δεν μπορείς ούτε στο ελάχιστο να ξέρεις το πώς νιώθω και αισθάνομαι εγώ, για αυτό σου λέω άσε καλύτερα τα δήθεν μου λείπει κάτι και αγωνιώ και δεν έχω ήσυχη την συνείδηση μου και παπαριές, αυτά κάποτε τα λέγατε στον αγράμματο κόσμο για τους προσηλυτίσετε τώρα πλέον αυτά άλλο δεν πιάνουν και το ποίμνιο σας άρχισε να ξυπνά και αυτό είναι που σας κατατρομάζει και σας κάνει εσάς να αγωνιάτε, εγώ είμαι μια χαρά όπως σου είπα ήρεμος με την συνείδηση μου, ανακάλυψα την αλήθεια μέσω της επιστήμης μου της Αστροφυσικής, η γνώση φίλε μου είναι η αλήθεια, όταν καταλάβουμε επιτέλους το πόσο ασήμαντοι είμαστε στο άπειρο σύμπαν, το πόσο εύθραυστη και απειροελάχιστη μικρή είναι η Γή μας, τότε ίσως θα συνειδητοποιήσετε πόσο μάταιες και ανθρώπινες είναι όλες οι θρησκείες…
Σου συνιστώ να δεις το ακόλουθο βιντεάκι για να καταλάβεις τι εννοώ…
http://www.youtube.com/watch?v=Jc1U4T3kxdw&feature=fvsr

Ανώνυμος είπε...

Απολαύστε τον „Θεό“ Καρλ Σάγκαν, σε μουσική υπόκρουση του άλλου „Θεού“ Βαγγέλη Παπαθανασίου….

Pale blue Dot (γαλάζια τελεία)
http://www.youtube.com/watch?v=Jc1U4T3kxdw&feature=fvsr

Ανώνυμος είπε...

Αστροφυσικέ φίλε μου, το ύφος σου τα λέει όλα...
Σιγά, αυτό με απασχολεί νυχθημερόν να σε προσηλυτίσω, λες και είμαι εκπρόσωπος της εκκλησίας.
Και αυτό το φασιστικό στερεότυπο με τους αγράμματους πιστούς, ας σταματήσει σε παρακαλώ γιατί είναι πολύ φτηνό...
Δεν πιστεύω με βάση τη λογική, αλλά βωματικά.
Αυτό το πράγμα, εγγράμματε φίλε μου δύσκολα θα το καταλάβεις.
Επίσης, εκτός από τη νοητική ευφυΐα, υπάρχει και η πνευματική ευφυΐα για την οποία προϋποτίθεται η ταπείνωση.
Πράγμα ζόρικο για όλους μας...
Είναι αυτό που λένε: "βαριά η καλογερική"

Υ.Γ 10.07, ωραίος ο Παπαθανασίου, ασυζητητί...

Ανώνυμος είπε...

Καλά αφού θέλεις να μάθεις την αλήθεια, θα στο πω: Όλοι εμείς είμαστε στημένοι από τους εβροσιωνιστές – Μασόνους για να σπάσουμε τους δεσμούς του Νεοέλληνα με την ορθοδοξία, τα παίρνουμε αδρά από αυτούς για να σπέρνουμε διχόνοια και μίσος μεταξύ σας, επίσης μισούμε πολύ τον Τζεσουά γιατί μας πρόδωσε εμάς τους εβραιομασωνοσιωνιστές και πήγε με το μέρος των βρωμερών Ελλήνων και εκεί που προσκυνούσανε τα σιχαμερά είδωλά τους και ζούσαν στο σκοτάδι με τις φιλοσοφίες τους και τον άχρηστο πολιτισμό τους, ξαφνικά ξύπνησαν με το άγιο φως του πρώην δικού μας Γιαχβέ και έχουν τώρα αυτοί το πάνω χέρι στην οικουμένη και για προστάτη - νταβατζή τον πρώην Γιαχβέ μας, σας μισούμε ρε και για αυτό επικαλεστήκαμε τον Βεζελβουλ και τον Μπωθαμετ να σας κάψει άτιμη ράτσα. Επίσης είμαι τέκτονας 35 βαθμού για αυτό όχι πολλά μαζί μου μην σαν στείλω κάνα κακό πνεύμα….

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΡΩΝΙΑ
Το φύλο συκής της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού.
Ένδειξη αγωνίας και εκνευρισμού...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 10:16 μην παρεξηγήσε δεν απευθύνομε σε εσένα προσωπικά, αλλά δυστυχώς ο χριστιανισμός στο σύνολο του έχει μακρά ιστορία στον προσηλυτισμό, και που απευθυνόταν και απευθύνετε ακόμα κυρίως; Σε αγράμματους φτωχούς ανθρώπους οι οποίοι λόγω φτώχειας ήταν και είναι φυσικά αγράμματοι δεν φταίνε αυτοί, και αλλοίμονο δεν το εννοώ με την κακή την έννοια. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όσο περισσότερο μορφωμένος ένας λαός είναι, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό της Αθεΐας σε αυτόν.
Όσο για τα βιώματα που λες συμφωνώ, αλλά μην ξεχνάς ότι το μυαλουδάκι μας παίζει πολλά παιχνίδια και αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν πραγματικότητα δεν είναι κατά ανάγκη και πραγματικό. Το θέμα είναι πως θα ερμηνευτεί ένα τέτοιο βίωμα από τον καθένα, Άνθρωποι επιρρεπείς στην πίστη θα το αποδώσουν φυσικά άλλος στο Θεό άλλος στον Αλλάχ άλλος στον Βούδα και πάει λέγοντας.

Ανώνυμος είπε...

10:29 Χριστιανική ψυχολογία, χε χε. Δε φταίμε εμείς αν εσείς βλέπετε κάτω από κάθε πέτρα και μια συνομωσία κατά της ορθοδοξίας, έλεος πια όλος ο κόσμος έχετε την εντύπωση ότι σας μισεί θέλει το κακό σας και ασχολείται με εσάς…

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι φίλε 10.41, αλλά δεν πείθομαι
Και ας μην είμαι αγράμματος...
Παρεπιμπτόντως, σε κοινωνίες άθεες αναπτύσσεται ευκολότερα η υποκουλτούρα και το γνωστό star system, από τις καταστάσεις αυτές άλλωστε επιβεβαιώνεται του λόγου το αληθές.
Οι νοητικές λειτουργίες δεν συνδέονται με τη πίστη, αλλά οι πνευματικές.
Όπως υπάρχει η αγωγή της ψυχής (πχ μέσω της μουσικής, της ανάγνωσης, του κινηματογράφου ή άλλων οπτικών μέσων), έτσι υπάρχει και η αγωγή του σώματος πχ μέσω της διατροφής, της άθλησης κλπ...
Υπάρχει και η άσκηση του πνεύματος, αποκλειστικά και μόνο μέσω της ταπείνωσης. Εγώ σα νάρκισος που είμαι έφαγα πολλά -πνευματικά χαστούκια- για να συνειδητοποιήσω επίσης του λόγου το αληθές...
Ο Θεός, δεν είναι παρα-φυσική λειτουργία μηχνικού χαρακτήρα, συνδέεται -για μια ακόμη φορά θα το πω- με βιώματα...
Βλέπω παντού γύρω μου Τον Θεό, με την έννοια πως οι παραβολές Του, η ζωή Του, το σκεπτικό των γραφών ξεδιπλώνεται θαυμαστά (και όχι ταχυδακτυλουργικά, όπως πολλοί νομίζουν) στην καθημερινότητα την ίδια.
Άστο, είναι ολόκληρη κουβέντα φίλε και δεν είμαι σε θέση να σε καλύψω επαρκώς.
Έχε όποια άποψη θες, μη φανταστείς όμως πως οι άνθρωποι είναι τόσο ενδοσκοπικοί και άοσμοι, ώστε να παραμυθιάζονται ελαφρά τη καρδία σε κάτι που στο κάτω-κάτω της γραφής, από λογικής πλευράς φαντάζει τουλάχιστον ανισόρροπο.
Σε καταλαβαίνω, αντιλαμβάνομαι τι εννοείς αλλά προσπάθησε και εσύ να καταλάβεις, ή έστω να ανεχθείς.
Αυτά...

Ανώνυμος είπε...

όχι 10.45, αυτή η εμηνεία είναι ολότελα δική σου, πλασμένη από τη δική σου οπτική.
Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα πράγματα όπως νομίζει αυτός πως του ταιριάζουν καλύτερα.
Δεν έχει καμία σχέση αυτό που σχολίασα με αυτό που λες.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να μην το λες εσύ άλλα έχω βαρεθεί να το ακούω κυρίως σε αυτό το μπλοκ από θρησκόληπτους, ότι και καλά όλοι βάλλονται κατά της ορθοδοξίας και βλέπουνε παντού συνωμοσίες. Εντάξει ούτε και εμένα με πείθεις τι να κάνουμε τώρα; Ο καθένας έχει την δική του άποψη για τον κόσμο. Θα συμβούλευα εσένα και όλους τους Ορθόδοξους και μη, Χριστιανούς να μην είστε τόσο φανατικοί με την θρησκεία σας, να σηκώνεται και λίγο κριτική η καλαμπούρι, δεν είναι κακό, αλλιώς θα πρέπει να σας φωνάζουμε Χριστιανοταλιμπαν από εδώ και στο εξής…ε να βάλουμε και εμείς καμιά ταμπελίτσα δεν πειράζει ε;

Ανώνυμος είπε...

Στο 10:45 δεν κατάλαβες τι θέλω να πω, εννοώ ο λόγος που γίνομαι ειρωνικός καμιά φορά είναι αυτός και όχι επειδή το έγραψες εσύ. Άντε καληνύχτα και αύριο πάλι Γιαχβέ θέλοντως…

Ανώνυμος είπε...

12.19
Δεν φανατίζομαι φιλαράκι, αν και -εν μέρει- έχεις δίκιο.
Εσύ απλά θες να κάνεις ρόμπα όσους πιστεύουν, και κάνετε το άσπρο-μαύρο, αυτό είναι όλο.
Δεν είναι πως δεν πιστεύεις σε κάτι ή έστω πιστεύεις σε κάτι διαφορετικό και το υποστηρίζεις, με επιχειρήματα
Αν επρόκειτο για κάτι τέτοιο, σιγά τα ωά!
Απλά μισείτε τη χριστιανοσύνη και προσπαθείτε συστηματικά να την απαξιώσετε με κάθε τρόπο.
Τώρα αν κάπου έγινε κάποιο καλαμπούρι, να πω ναι...
είμαστε μούχλες και θρησκόληπτοι!
Αλλά αδερφέ, από τα σχόλιά σας μόνο μίσος και διάθεση αντιπαράθεσης προκύπτουν.
Αν δεν το καταλαβαίνεις αυτό, τι μπορώ να πω;
Κάνε όπως νομίζεις, δικαίωμά σου.
Τώρα αυτό με το να σε πείσω, δεν το κατάλαβα...
Σου έκανε κανείς κατήχηση;
Όχι βέβαια!
Και επειδή όντως κούρασε το πράμα, ρίξε και ένα ακόμα "Γιαχβέ", να με κάνεις ...σκόνη!
Χαλαρώστε λίγο!
Αν πια το να διαβάζεις μια ανάρτηση θρησκευτικού περιεχομένου και να κάνεις ένα σχόλιο ικανοποίησης, κατάνυξης, αγάπης κατάντησε ποινικό αδίκημα, τότε ναι, είμαι φανατικός.
Τα διαβαζα αυτά περί συκοφάντησης και λοιδωρίας απέναντι στο χριστιανισμό ανά τους αιώνες και τα θεωρούσα γραφικότητες.
Να, που τελικά έκανα λάθος!
Και όντως κοντέψατε να με κάνετε φανατικό, μιας και ξενέρωσα με το συστηματικό μίσος και το δηλητήριο που χύνετε ύπουλα.
Λάθος μου, και το κόβω...
Θα μείνω απλά στο ευλαβικό κομμάτι, στο οποίο βοηθήσατε έτσι και αλλιώς να ενισχυθεί αδέρφια.
Καλη σας νύχτα!
Και ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 2:01 κοίταξε εν μέρει έχεις δίκαιο, δεν είναι το μίσος εναντίον του Χριστιανισμού δεν θα το έλεγα έτσι, αλλιώς θα έπρεπε να μισώ τους γονείς μου οι οποίοι είναι πιστοί όπως και οι περισσότεροι συγγενείς μου άλλωστε, μην το βλέπετε έτσι, αλλά η αντιπαράθεση σε μια συζήτηση δυστυχώς είναι αναμενόμενη διότι δεν μπορείτε να καταλάβετε πως υπάρχουν Άνθρωποι που δεν έχουν ανάγκη να πιστεύουν κάπου. Έχω βαρεθεί να ακούω τα σχόλια και το δικό σας το δηλητήριο περί των Άθεων των Αρχαιολατρών και όποιων γενικά τυχαίνει απλά να μην είναι Χριστιανός ορθόδοξος, εσείς μπορεί να μην το βλέπετε λόγω των χριστιανικών παρωπίδων αλλά καταντάτε ρατσιστές. Αρκεί να διαβάσει κανείς τα τόσα άρθρα περί Αθείας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για να δει τι μίσος και χολή ρίχνουν οι οπαδοί της αυτοαποκαλούμενης „Θρησκείας της αγάπης“ εναντίον μας.
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις πόσο μισαλλόδοξοι και φανατικοί είστε οι περισσότεροι από εσάς. Η Μητέρα μου ήταν μια Κυριακή στην Εκκλησία και κουβεντιάζανε με μια άλλη γυναίκα το θέμα των σεισμών στην Ιαπωνία, και γυρνάει και λέει εκείνη η Γυναίκα στην Μητέρα μου το εξής: Καλά να πάθουνε τους τιμώρησε ο Θεός επειδή προσκυνάνε τα είδωλα. Όλο συμπτωματικά διαβάζω σήμερα στο μπλοκ ότι καταστράφηκε το εργοστάσιο στην Ιαπωνία που έφτιαχνε τα τσιπ για την κάρτα των πολιτών για την Ελλάδα, πληροφορία που την εκμυστηρεύτηκε ένας αγιορείτης Πατέρας. Τώρα δηλαδή εμείς πρέπει να χαρούμε και να πούμε ότι τους τιμώρησε ο Θεός; Άλλον τρόπο δεν βρήκε ο παντοδύναμος για να καταστρέψει τα τσιπάκια από να στείλει έναν φονικό σεισμό και να σκοτώσει μαζί με τα τσιπάκια και εκατοντάδες αθώους Ανθρώπους;
Που είναι λοιπόν η Θρησκεία της αγάπης; Να είστε βέβαιοι ότι ένας Άθεος ποτέ δεν θα μιλούσε έτσι για τους σεισμοπαθείς συνανθρώπους του, εκτός αν ήταν μισάνθρωπος. Εδώ όμως τι βλέπουμε υγιείς Ανθρώπους τυφλωμένοι από την πίστη τους να χαίρονται για το πάθημα του συνανθρώπου τους μόνο και μόνο γιατί εκείνος τυχαίνει να έχει μια άλλη θρησκεία, αν είναι δυνατόν.

Ανώνυμος είπε...

Αλλά οι χριστιανοί από την αρχή τι έκαναν; Ότι κάνουν και οι μουσουλμάνοι σήμερα. Προσπάθησαν να επιβληθούν σε όλο τον κόσμο φέροντας και καλά το μήνυμα του ενός και μοναδικού αληθινού Θεού (ε καλά ποιος οπαδός μιας θρησκείας δεν λέει ότι ο δικός του Θεός είναι ο αληθινός;) Ακολουθώντας πιστά λοιπόν τις προσταγές του μισάνθρωπου Σαούλ απλώθηκαν σαν καρκίνος σε όλη την οικουμένη καταστρέφοντας ότι όμορφο και αληθινό είχε δημιουργήσει ο άνθρωπος ως τότε μέσω του ελληνικού πολιτισμού. Στην αρχή διώκονταν από τους Ρωμαίους γιατί όπου και αν εμφανίζονταν έφερναν προβλήματα και αναταραχές (όχι ότι οι Ρωμαίοι ήταν αθώοι) αλλά γρήγορα πήραν τα ινία της εξουσίας και έγιναν από διωκόμενοι διώκτες. Με λύσσα και απύθμενο μίσος στράφηκαν προς κάθε τι Ελληνικό η εθνικό όπως το ονόμαζαν τότε. Έκαψαν ρήμαξαν ισοπέδωσαν. Δια πυρός και σιδήρου λοιπόν κύριοι γίναμε Χριστιανοί και αυτό είναι μια ιστορική αλήθεια και επιτέλους σταματήστε να υποκρίνεστε, ας βγει λοιπόν ένας από εσάς και να το παραδεχτεί επιτέλους και να ζητήσει συγγνώμη για όλα τα βάρβαρα εγκλήματα του Χριστιανισμού κατά της ανθρωπότητας και μιλώ για τον χριστιανισμό στο σύνολο του, τα περισσότερα εγκλήματα έγιναν στις αρχές πριν διασπαστείτε σε χιλιάδες αιρέσεις. Και φτάνουμε στην σημερινή εποχή να βλέπουμε τους άλλοτε διώκτες του ελληνισμού να τρέφονται ακόμα σε βάρος του ελληνικού λαού να προκαλούν με τα σκάνδαλα και την χλιδή τους και να προσπαθούν να μας πουλήσουν το παραμύθι του Ελληνοχριστιανισμού. Για αυτό αγαπητέ, όπως σου είπα και παραπάνω, δεν μισούμε τον Χριστιανισμό αλλά τον απεχθανόμαστε γιατί είναι μια υποκριτική και μισαλλόδοξη θρησκεία.

Ανώνυμος είπε...

Αν εσείς σαν Χριστιανοί μένατε μόνο στην διδασκαλία του Ιησού δηλ. ήσασταν όντως σεμνοί και ταπεινοί και αγαπούσατε αλλήλους τότε ναι ο κόσμος θα σας αγαπούσε και θα σας σέβονταν. (Αν και εγώ προσωπικά βρίσκω την διδασκαλία του Ιησου ανούσια και κόντρα στην φύση του Ανθρώπου). Μερικοί αλλά λίγοι δυστυχώς, έτσι ζούνε και όντως είναι καλοί άνθρωποι, αλλά καλούς ανθρώπους συναντάς παντού ανάμεσα ακόμα και στους Άθεους όσο και αν αυτό σας ακούγετε περίεργο. Δέστε για παράδειγμα του Βουδιστές. Έβλαψαν ποτέ κανέναν; Επέβαλλαν ποτέ σε κανέναν τα πιστεύω τους; Έκαψαν βιβλία ρήμαξαν ισοπέδωσαν ναούς αλλόθρησκων; Όχι βέβαια για αυτό και ο περισσότερος κόσμος τους συμπαθεί και τους σέβεται. Το ίδιο ισχύει και για τις παγανιστικές θρησκείες, και για την θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 11.52, σε παρακαλώ!
Σέβομαι τις αντιλήψεις σου, αλλά μην κρίνεις επιδερμικά την χριστιανοσύνη και μην μένεις σε ιδεοληψίες ή στερεότυπα αναφορικά με τη συμπεριφορά των πιστών.
Χωρίς να αναφέρομαι σε εσένα, η γενίκευση είναι αρχή φασισμού.
Ο Ιησούς είχε αυτή τη διδασκαλία, που είναι διαχρονική, αυτές τις παραβολές, τα θαύματα, την πορεία που αποτέλεσαν φάρο για τους επόμενους.
Η διαχείριση αυτού του υπερπολύτιμου θησαυρού, είναι καθαρά ανθρώπινη υπόθεση στο πλαίσιο της ανόθευτης βούλησης, που μας επιφύλαξε ο Θεός.
Όσοι είχαν ταπείνωση, πέτυχαν πνευματικά-όσοι ήταν ψώνια και θρησκειοκάπηλοι συνέβαλαν στη κακή εικόνα της χριστιανικής πίστης.
Τώρα τι θες να σου πω και εγώ;;;
Ποιος θαρρείς είμαι;
Ένας απλός σχολιαστής και τίποτα περισσότερο.
Πιστεύω συνειδητά Στον Χριστό ως φορέα της μόνης και μοναδικής αλήθειας, αλλά δεν θεωρώ ...μιάσματα όσους έχουν άλλη αντίληψη, άλλη προσέγγιση.
Ας μην κάνουμε το άσπρο-μαύρο προκειμένου να διαιωνίζεται μια αντιπαράθεση που φτάνει στο παράλογο πλέον.
Έχουμε εκ θεμελίου διαφορετική αντίληψη για Τον Χριστό, αλλά είμαστε συνάνθρωποι και αυτό δεν αλλάζει.
Χαίρομαι αν έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου, πίστεψέ με για πρώτη φορά στη ζωή μου είμαι απόλυτα σίγουρος για Αυτόν στον οποίο πιστεύω, η πορεία θα δείξει ποιος έκανε λάθος.
Καλό απόγευμα φίλε μου και ας ηρεμήσουμε λίγο!