Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Θα ήθελα Αντώνη να σε πιστέψω αλλά ………


Γράφει ο Κλεισθένης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ. «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες».
Είναι γνωστό ότι στην πολιτική «ποτέ μη λες ποτέ».
Το ποιος θα κυβερνήσει και με......


ποιους δεν είναι θέμα δηλώσεων αλλά θέμα της λαϊκής ετυμηγορίας.

Μια απλή ανάγνωση των δημοσκοπήσεων μας δίνει σαν
αποτέλεσμα την μη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ.

Αυτό προ της ακυβερνησίας προϋποθέτει κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι πιθανοί συνδυασμοί δεν είναι πολλοί.

Αν υποθέσουμε ότι πρώτο κόμμα στις εκλογές όποτε και αν γίνουν είναι το ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι ούτε η Ντόρα θα μπει στη βουλή ούτε ο Κουβέλης θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιο ή κάποια κόμματα. Σήμερα μια πιθανή ψηφοδοτική βοήθεια του ΠΑΣΟΚ προς το κόμμα του Κουβέλη ή της Ντόρας για να μπουν στη βουλή είναι αδύνατη, δεν υπάρχουν περιθώρια. Θα συνεργαστεί με το ΛΑΟΣ, αντέχει το βαθύ ΠΑΣΟΚ μια τέτοια συνεργασία; Μάλλον όχι. Θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με το ΚΚΕ; Με δεδομένες τις θέσεις του αντιπροέδρου Πάγκαλου και πολλών άλλων για τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο. Το άθροισμα των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλειοψηφικό. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας. Τα παραδείγματα άλλων περιπτώσεων σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη δείχνουν ότι όπου συμμετείχε ΚΚ σε κυβέρνηση καταποντίστηκε. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει. Άρα με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα δεν σχηματίζεται κυβέρνηση παρά μόνο με τη ΝΔ.

Αν υποθέσουμε ότι πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, θα σχηματίσει κυβέρνηση με το ΛΑΟΣ; Με τα άκρα; Σύμφωνα με τον Καραμανλή. Κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο και το άθροισμα των ποσοστών δεν δίνουν πλειοψηφία. Θα συμπεριληφθεί και το κόμμα της Ντόρας αν μπει στη βουλή; Επιστημονική φαντασία.

Θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αδιανόητο.

Επειδή όμως στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τις πολλαπλές εκλογές δεν τις αντέχει η οικονομία ούτε η τρόικα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση με τα δεδομένα της κάλπης.

Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές δηλαδή πολιτικές που πρεσβεύει και η ΝΔ διευκολύνει την σύμπραξη. Το πρόβλημα είναι με ποιο τρόπο θα το επικοινωνήσουν στους πολίτες. Επί της ουσίας δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στο τι πρέπει να γίνει σχετικά με το χρέος και την οικονομία. Είναι και τα δύο κόμματα υπέρ του μνημονίου με διαφοροποιήσεις λαϊκής κατανάλωσης. Το ασαφές της ΝΔ περί άλλου μείγματος πολιτικής δεν είναι ουσιαστική διαφορά μιας και το άλλο μείγμα πολιτικής θα εφαρμοστεί κάτω απ’ το μνημόνιο και τις εντολές της τρόικα. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει το μνημόνιο. Με τα δεσμά του μνημονίου και τον στραγγαλισμό της οικονομίας απ’ αυτό δεν μπορεί να αλλάξουν και πολλά στον τομέα της οικονομίας.

Έχω ξαναγράψει ότι πιθανή συνεργασία των δύο κομμάτων με πρωθυπουργό Βενιζέλο ή Αβραμόπουλο είναι εφικτή. Αν δεν μπορέσουν να επικοινωνήσουν μια τέτοια λύση και να έχουν την αποδοχή των πολιτών ίσως επιχειρηθεί μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό κάποιον εξωκομματικό που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και απ’ τα δύο κόμματα και ίσως και από άλλα μικρότερα. Η λύση θα φαίνεται σαν λύση ανάγκης και εθνικής συνεννόησης.

Το βασικότερο όλων είναι να τηρηθεί το μνημόνιο. Μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους θα διευκολύνει τη σύμπραξη αλλά όχι για πολύ καθώς το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι δικομματικό ή διπολικό όπως παρουσιάζεται σήμερα. Μόλις τα κόμματα αντιληφθούν ότι υπάρχουν οικονομικά περιθώρια για την γνωστή τακτική τους (την εξυπηρέτηση των «κολλητών») τότε η «εθνική» συνεννόηση θα πάει περίπατο και ο σκληρός κομματισμός θα επανέλθει δριμύτερος. Το σύστημα έχει τη δύναμη να επιβιώσει. Οι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι χωρίς άλλη διέξοδο. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι πολιτικοί και γι’ αυτό προχωρούν ακάθεκτοι στις αντιλαϊκές πολιτικές τους αδιαφορώντας για τον λαό που οδηγείται σε φτώχεια και εξαθλίωση. Ο λαός μουδιασμένος αντιδρά με μεγάλη «επαναστατικότητα»;;; πετώντας γιαούρτια και γιουχάροντας μετατρέποντας την οφειλόμενη πολιτική διαμαρτυρία σε εκδηλώσεις εξέδρας ποδοσφαιρικού αγώνα. Ούτως ή άλλως σήμερα «άρτον και θεάματα» μας προσφέρουν, «ολίγον άρτον» για να μην πεθάνουμε της πείνας και «θεάματα» (γιαουρτώματα) για να ξεχνάμε γελώντας το χάλι μας.

Με τέτοιου επιπέδου αντιδράσεις θα χωνέψουμε και την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και θα χάψουμε την «εθνική» συνεννόηση που θα μας σερβίρουν.

Υγεία να ‘χουμε για να παρακολουθούμε αδιάφοροι την χώρα μας να καταστρέφεται.

http://ideopigi.blogspot.com

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ; ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ. ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΖΗΤΟΥΝ; ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τώρα συγκυβέρνηση δεν έχουν, τι έχουν; Η ΝΔ μέσο Λυκουρέντζου είπε ότι δεν ζητάνε εκλογές και θα ήθελαν πολύ το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει τις πολιτικές της...άκουσον άκουσον αντιπολίτευση.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο τα παρουσιάζεις. Τα βασικά σημεία είναι 2:
1. Από τις εκλογές βγαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να το αποκλείσουμε μιάς και οι πολίτες αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο των μεταξύ των κομμάτων συνενοήσεων. Σε αυτή την περίπτωση βλέπω αυτοδυναμία της ΝΔ. Ο λόγος είναι ότι όπως λέει και η Ναόμι Κλέιν στο βιβλίιο της "Το Δόγμα του Σοκ" το σχέδιο ξεπουλήματος μίας χώρας (λέγε με ΔΝΤ) πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα για να πιάσει. Όσο καθυστερεί η κοινωνία προλαβαινει να οργανώσει την άμυνά της και να αντεπιτεθεί με την πρώτη εκλογική ευκαιρία. Η επιλογή της ΝΔ στηρίζεται στο ότι είναι πιο εύκολος στόχος από πλευράς συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης άρα και για να ελεγχθεί λαϊκά από ότι το μεταλαγμένο ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ.
2. Δεν βγαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πάμε σε διερευνητικές επιστολές όπου η ΝΔ δεν σηναινεί οπότε πάμε σε νέες εκλογές όπου πλέον θα βαρύνει το δίλημα της ακυβερνησίας στο εκλογικό σώμα και έχουμε πάλι επικράτηση αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό γιατί οι αμφιταλαντεόμενοι ψηφοφόροι, βλέποντας έμπρακτα πλέον την φθορά της κυβέρνησης του ΓΑΠ δεν θα έχουν λόγο να προσπαθήσουν για κάτι που πεθαίνει. Θα προτιμήσουν κάτι που αφήνει ελπίδα ζωης δηλ. Σαμαρά.

Ανώνυμος είπε...

Αυτόνομες κυβερνήσεις στην Ελλάδα τέλος, αρκετές ευκαιρίες είχαν τα 2 κυβερνητικά κόμματα και απέτυχαν σε όλες τις περιπτώσεις παταγωδώς.

Κυβερνήσεις συνεργασίας με πολιτικές πλατφόρμες σύγκλισης όπως γίνετε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
έστω και υποτυπώδης...ισχυρό ΠΑΣΟΚ ή ισχυρή ΝΔ έχει τα αποτελέσματα που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρονια.(Σκάνδαλα, μίζες, υπερκοστολογήσεις, δουλειές του ποδαριού κλπ)

Όσο πιο πολλά κόμματα καταφέρουν να μπούνε στην Βουλή τόσο το καλύτερο ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τα πολιτικά τους προγράμμτα.

Ανώνυμος είπε...

*Θα προτιμήσουν κάτι που αφήνει ελπίδα ζωης δηλ. Σαμαρά.*

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

http://www.youtube.com/watch?v=gyvw45hKIi0

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥ. ΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΙ Η Ν.Δ. ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ.