Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ!


Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΠΟΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΤΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ!

Υπό την εποπτεία (κηδεμονία) των διεθνών δανειστών της θα τελεί η Ισπανία μετά την ανακοίνωση του προγράμματος διάσωσης των...
ισπανικών τραπεζών, διευκρίνισαν τη Δευτέρα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσαν σήμερα ότι, όπως και στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, η τρόικα θα εποπτεύει τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας.

Οι δηλώσεις τους έρχονται να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, που επιμένει ότι το πρόγραμμα δεν συνοδεύεται από όρους αντίστοιχους με αυτούς που συνοδεύουν τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Στην ουσία και η Ισπανία τίθεται σε ένα είδος βαρύτατης κηδεμονίας από ένα είδος τρόικας, η οποία συμπληρώνεται με την ήδη υπάρχουσα δημοσιονομική επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ουσία, μία-μία οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης θα καταστούν ένα είδος επιτηρούμενων «προτεκτοράτων» της ΕΕ, η οποία αναδεικνύεται σε ένα ολοκληρωτικό υπερεθνικό μηχανισμό ισοπέδωσης και διάλυσης των εισοδηματικών, εργασιακών και κοινωνικών κεκτημένων σε όλη την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός διαμορφώνει μέσω της ευρωζώνης τη δική του μεγάλη νομισματική φυλακή επικυριαρχίας και καταλήστευσης.

«Φυσικά θα υπάρξουν όροι», δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser. «Όποιος δίνει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν», πρόσθεσε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει πλήρως στην εποπτεία του ισπανικού προγράμματος, παρόλο που δεν χορηγεί πόρους και οι τράπεζες που θα λάβουν βοήθεια οφείλουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, συνέχισε.

Το ΔΝΤ θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει τους όρους για τη στήριξη του ισπανικού τραπεζικού τομέα, αλλά ο τελευταίος λόγος για το θέμα ανήκει σε εμάς, δήλωσε από την πλευρά του ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν. Ο κ. Αλταφάζ διευκρίνισε ότι, τόσο ως προς την εκτίμηση των αναγκών της Ισπανίας, όσο και ως προς τη θέσπιση των όρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι «το ισπανικό κράτος λαμβάνει τα δάνεια, η Ισπανία θα είναι υπεύθυνη για αυτά... Θα υπάρχει ομοίως μία τρόικα. Φυσικά θα υπάρχει εποπτεία ώστε να διασφαλισθεί ότι το πρόγραμμα τηρείται, αλλά αυτό αφορά μόνο την αναδιάρθρωση των τραπεζών». Τα δημοσιονομικά της Ισπανίας βρίσκονται ήδη υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, που προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ δηλώνει σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο ότι τα δάνεια για τη διάσωση των τραπεζών της θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της Ισπανίας και ζήτησε πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαδικασία εποπτείας. «Είναι σημαντικό για την Ολλανδία να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην όλη διαδικασία: εξέταση του επίσημου αιτήματος, καθορισμός των όρων και διαδικασία επιτήρησης», γράφει στην επιστολή του.

ΓΙΑ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΟΥΝΤΟΥ» ΜΙΛΑ Ο ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ

Την πεποίθησή του ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών «δεν θα αποδώσει», εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτζ επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης δραστικότερων μέτρων. «Το σύστημα λειτουργεί ως εξής... η ισπανική κυβέρνηση διασώζει τις ισπανικές τράπεζες και οι ισπανικές τράπεζες την κυβέρνηση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Στίγκλιτζ, σύμφωνα με το Reuters.

Σε περίπτωση που η Μαδρίτη ζητήσει τελικά ολόκληρο το ποσό (100 δισ.) της προβλεπόμενης "βοήθειας", τότε η χώρα θα αυξήσει το χρέος της κατά 10% του ΑΕΠ της, το οποίο ήδη αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, να ανέλθει στο 80% του ΑΕΠ το 2012, έναντι του 68,5% που ήταν στα τέλη του 2011. Αυτό θα καταστήσει δυσκολότερο τον δανεισμό της κυβέρνησης από τις αγορές, υποστηρίζει ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη στιγμή που οι ισπανικές τράπεζες, περιλαμβανομένης και της Bank of Spain, αποτελούν τους βασικούς αγοραστές του ισπανικού χρέους υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση να στραφεί τελικά για βοήθεια στα ίδια ιδρύματα που τώρα διασώζει. «Πρόκειται για οικονομικό βουντού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στίγκλιτζ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, ενώ προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο «δεν πρόκειται να λειτουργήσει και δεν λειτουργεί».

Αντ' αυτού, συνέχισε ο διάσημος οικονομολόγος, η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις συζητήσεις για κοινό τραπεζικό σύστημα. «Δεν υπάρχει τρόπος με τον οποίο μια οικονομία η οποία εισέρχεται σε ύφεση να μπορεί να στηρίξει πολιτικές αποκατάστασης της ανάπτυξης χωρίς κάποιο είδος Ευρωπαϊκού συστήματος», ανέφερε.

FITCH: ΣΤΑ 60 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας των ισπανικών τραπεζών καλύπτει και το χειρότερο σενάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, που εκτιμά πως οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών φθάνουν τα 60 δισ. ευρώ.

Η Fitch, που μείωσε την Παρασκευή κατά τρεις βαθμίδες το αξιόχρεο της Ισπανίας από «Α» σε «ΒΒΒ», εκτίμησε ότι το σχέδιο βοήθειας καλύπτει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίσης των ισπανικών τραπεζών, ακόμη σε ένα ακραίο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα χρειάζονταν 100 δισ. ευρώ. Ο οίκος αξιολόγησης προσθέτει ότι αν καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον ισπανικό τραπεζικό τομέα και να μειώσει το βάρος της αναδιάρθρωσής του, το σχέδιο αυτό θα συμβάλει θετικά στην αξιολόγηση της χώρας.


Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της Iskra, παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.



ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την πρόθεσή της να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας της υπογραμμίζει η Μαδρίτη σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας, δύο ημέρες μετά τη συμφωνία για το σχέδιο στήριξης των ισπανικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η ισπανική κυβέρνηση εφαρμόζει πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και θα συνεχίσει το πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του χρέους της ύψους 86 δισ. ευρώ για το 2012.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε σήμερα ότι η Ισπανία είναι περισσότερο πιθανό να αντλήσει κεφάλαια από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης -τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)- παρά από τον τρέχοντα μηχανισμό -το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν το Σάββατο να δανείσουν στην Ισπανία ποσό έως 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προβληματικών τραπεζών της. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το ακριβές ποσό της βοήθειας και το αν αυτή θα προέλθει από τον EFSF ή από τον ESM, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

«Ο ESM είναι πιο πιθανή επιλογή από τον EFSF...Ο ESM είναι σχεδόν από κάθε άποψη πιο αποτελεσματικός από τον EFSF», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, Μάρτιν Κότχαουζ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερ είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η χρονική στιγμή που θα επιλέξει η Ισπανία να καταθέσει το επίσημο αίτημα για βοήθεια θα καθορίσει από πιο ταμείο θα προέλθουν τα χρήματα.

Η Κομισιόν για την Ισπανία
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε πως η απόφαση του περασμένου Σαββάτου αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές για την αποφασιστικότητα προάσπισης της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, επαναλαμβάνοντας πως η στήριξη αυτή επικεντρώνεται στις ανάγκες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν τόνισε ακόμη ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια, στην οποία δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, που θα έχει, όμως, εποπτικό ρόλο, μπορεί να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε αρνητικά σενάρια και να καμφθούν οι όποιες αμφιβολίες, παρέχοντας ασφαλές περιθώριο αντίδρασης. Ερωτηθείς αν αυτό το ποσό καλύπτει και τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, o A. Αλταφάζ τόνισε, χωρίς να αναφερθεί ρητά στην Ελλάδα, ότι η απόφαση αφορά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και τα πιο αρνητικά.

Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή αναμένει τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων για τις πραγματικές ανάγκες του τραπεζικού τομέα και στη συνέχεια είπε πως, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη γνωστή η οικονομική στήριξη που θα χρειαστεί η Ισπανία, στόχος της ευρωζώνης ήταν να στείλει αποφασιστικό μήνυμα.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη για τις ισπανικές τράπεζες θα επηρεάσει το ύψος του δημοσίου χρέους, καθώς πρόκειται για δανεισμό, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο έλλειμμα της χώρας, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για ένα ζήτημα το οποίο εξετάζει πάντως η Eurostat.

Την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την στήριξη των ισπανικών τραπεζών χαιρέτισε σήμερα η Κίνα, εκτιμώντας ότι μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

«Χαιρετίζουμε τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από κοινού από την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών», δήλωσε ο Λιου Γουεϊμίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Το επιτόκιο των δεκαετών ισπανικών ομολόγων διαμορφώθηκε σήμερα το πρωί κάτω από το όριο του 6% (στο 5,978%). «Είναι μία καλή είδηση για το τραπεζικό σύστημα, ακόμη και αν μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση χρέους/ΑΕΠ για την Ισπανία. Η αντίδραση θα είναι θετική βραχυπρόθεσμα στην αγορά χρέους και η απόφαση αυτή μπορεί να ενισχύσει την διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου», εξηγούν οικονομολόγοι της BNP Paribas.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές έδειξαν ελαφρά τάση απομάκρυνσης από τους λιγότερο ριψοκίνδυνους τίτλους, προς τους οποίους κατευθύνονται μαζικά όταν αυξάνεται η ανησυχία για την ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 1,375% από 1,328% που ήταν το βράδυ της Παρασκευής.

Από την πλευρά της η ιρλανδική κυβέρνηση εκτίμησε ότι η βοήθεια που πέτυχε η ισπανική κυβέρνηση για να ανακεφαλαιοπηθούν οι εμπορικές της τράπεζες «δεν παρουσιάζει περισσότερα πλεονεκτήματα» σε σχέση με τον δικό της δανεισμό, ο οποίος συμφωνήθηκε στη διάρκεια του 2010.

«Η συμφωνία που πέτυχε η ισπανική κυβέρνηση είναι ελαφρώς διαφορετική από εκείνη που αφορoύσε την Ιρλανδία πριν μερικά χρόνια» η οποία δεν περιέλαβε την ανακεφαλαιοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών, τόνισε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι κάνοντας δηλώσεις σήμερα στο Δουβλίνο. «Η Ισπανία πρέπει να πληρώσει το ίδιο επιτόκιο με την Ιρλανδία» υπογράμμισε στις ίδιες δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. Η Ισπανία «θα έχει έναν εποπτικό μηχανισμό, θα δίνει λογαριασμό (...) τα τραπεζικά δάνεια για την Ισπανία ασφαλώς υπόκεινται σε όρους» συμπλήρωσε ο υφυπουργός των Οικονομικών Μπράιαν Χέις.

Τον Νοέμβριο 2010 το Δουβλίνο συνήψε εξωτερικό δανεισμό ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ με την ΕΕ και με το ΔΝΤ, την ώρα που το δημόσιο έλλειμμα της Ιρλανδίας μετά την ενίσχυση πολλών μεγάλων εμπορικών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια είχε πια εκτοξευτεί στο 32% του ΑΕΠ. Σε αντάλλαγμα, η ιρλανδική τότε κυβέρνηση (σήμερα αντιπολίτευση) δεσμεύθηκε στην υλοποίηση μιας σειράς από μέτρα για λιτότητα στο δημοσονομικό τομέα. Τον Απρίλιο, η τρόικα στην έκθεσή της για την ιρλανδική οικονομία επεσήμανε ότι επείγει τα μέτρα λιτότητας να συμπληρωθούν πλέον με μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

ΟΛΙ ΡΕΝ: ΧΩΡΙΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Η Ισπανία δεν θα πρέπει να εκπληρώσει νέους δημοσιονομικούς στόχους ή να εφαρμόσει νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής στήριξης για τις τράπεζές της, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Οι όροι που θα τεθούν θα εστιάσουν στο χρηματοοικονομικό και τραπεζικό κλάδο, δεν θα υπάρξουν νέοι όροι για τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο Όπως είναι ήδη γνωστό, η Μαδρίτη δεν θα κληθεί να εκπληρώσει νέους όρους σχετικά με τα δημοσιονομικά της, δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και εφαρμόζει σχετικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Πηγή: www.naftemporiki.gr 11/6/2012
iskra.gr