Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η οικονομική δικτατορία των τραπεζών επεκτείνεται μέσω της ισπανικής "διάσωσης" ενώ το σύστημα πάει να εκραγεί


Larouche PAC
16 Ιουνίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ο αμείλικτος αφανισμός των ελάχιστων υπολειμμάτων εθνικής κυριαρχίας των λαών της Ευρώπης -για να μην πούμε του κόσμου στο σύνολό του- προχώρησε κατά ένα ακόμη βήμα, μέσω του λεγόμενου "σχέδιου διάσωσης" του ισπανικού τραπεζικού...
συστήματος, όπως αυτό ανακοινώθηκε στις 9 Ιουνίου. Μετά από διαβούλευση με τους 17 υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, το Βασίλειο της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να λάβει δάνειο έως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.

Το ακριβές ποσό που θα λάβει η Ισπανία και οι όροι που θα συνοδεύουν τον δανεισμό αυτό θα καθοριστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και το ΔΝΤ, μετά την επίσημη παραλαβή της αίτησης που θα στείλει η Ισπανία. Το ποσό θα προέλθει είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είτε από τον (ακόμα στα σκαριά) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και θα διανεμηθεί μέσω του "Ισπανικού Ταμείου για την Ομαλή Αναδιάρθρωση των Τραπεζών" (FROB). Επομένως, η Ισπανία δεν έχει λάβει κανένα ποσό μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, η "βρετανική αυτοκρατορία" κάνει χρήση της ισπανικής ανακοίνωσης προκειμένου να προωθήσει τις επιδιώξεις της. Αυτό που επιδιώκεται πραγματικά είναι να εγκαταλείψουν τα έθνη της ευρωζώνης τα όσα τυχόν εναπομείναντα δείγματα εθνικής κυριαρχίας τους, έτσι ώστε οι τεχνοκράτες να είναι σε θέση να "επιλύουν" τις "τραπεζικές κρίσεις" μέσω της εξόντωσης των πληθυσμών, όπως γίνεται στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, George Osborne, κατέφυγε στις σελίδες της "Sunday Telegraph", προκειμένου να παραπονεθεί ότι η βρετανική ανάκαμψη "εξοντώνεται" από τα προβλήματα της ευρωζώνης" και ότι "η ευρωζώνη θα πρέπει να ακολουθήσει την "ανελέητη λογική" της νομισματικής ένωσης για πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση". Η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Osborne, χρειάζεται αυτή τη στιγμή... "τους περισσότερους από τους μηχανισμούς που κάνουν άλλα νομίσματα αποτελεσματικά: 1) Μεγαλύτερη υποστήριξη από τις ισχυρότερες οικονομίες, ώστε να βοηθηθούν οι πιο αδύναμες οικονομίες και να προσαρμοστούν. 2) Μεγαλύτερη συγκέντρωση πόρων, είτε μέσω κοινών ευρωομολόγων ή μέσω κάποιου άλλου μηχανισμού. 3) Μια κοινή βαλβίδα ασφαλείας για το τραπεζικό σύστημα μέσω μιας τραπεζικής ένωσης. 4) Τέλος, και κατά συνέπεια, πολύ πιο συλλογική εποπτεία της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής. (...) Εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο στο δρόμο της περαιτέρω πολιτικής ολοκλήρωσης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης την οποία θα κάνει αναγκαία η οποιαδήποτε επιτυχής λύση, συμπεριλαμβανομένης μιας ένωσης τραπεζών (...) Μια τραπεζική ένωση είναι μια φυσική επέκταση του ενιαίου νομίσματος. Ωστόσο", όπως κατέστησε σαφές ο Osborne, "η Βρετανία δεν θα λάβει μέρος στο εγχείρημα αυτό και οι Βρετανοί φορολογούμενοι δεν θα στηρίξουν οικονομικά τις τράπεζες της Ευρωζώνης".

    Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, δήλωσε στις 8 Ιουνίου ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς μια βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, η οποία θα συμπληρώσει τη νομισματική ένωση με μια οικονομική ένωση. Η Lagarde έκανε έκκληση για μια κεντρική εποπτεία των τραπεζών, μια αρχή εξυγείανσης των τραπεζών, καθώς και για ένα ενιαίο ταμείο ασφάλισης των καταθέσεων. "Αυτό σημαίνει πιο ουσιαστική και ισχυρή Ευρώπη, αντί μιας αδύναμης", τόνισε η Lagarde.

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Tim Geithner, σε δήλωσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για "την πρωτοβουλία της Ισπανίας να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα και για τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της να της παράσχουν υποστήριξη. Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι σημαντικές για την υγεία της οικονομίας της Ισπανίας και αποτελούν συγκεκριμένα βήματα στην πορεία προς την οικονομική ένωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα της ζώνης του ευρώ".

    Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κυκλοφόρησε επίσης ανακοίνωση εξ ονόματος της ομάδας G7, με την οποία χαιρετίζει "τα σχέδιο της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την ανακοίνωση τoυ Eurogroup ότι θα στηρίξει την αρχή της οικονομικής αναδιάρθρωσης, η οποία έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό στην Ισπανία. Τα μέτρα αυτά αποτελούν σημαντική πρόοδο, καθώς η ευρωζώνη κινείται προς τα εμπρός, για μια ουσιαστικότερη οικονομική και δημοσιονομική ένωση, προκειμένου να ενισχυθεί η νομισματική ένωση".

    Το περιοδικό "Der Spiegel" ανέφερε σε δημοσίευμά του το προηγούμενο Σάββατο ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Jose Manuel Barroso, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, επεξεργάζονται σχέδιο για μια "ουσιαστική δημοσιονομική ένωση". Σύμφωνα με το σχέδιο, τα κράτη μέλη δεν θα είναι πλέον σε θέση να δανείζονται από μόνα τους, αφού ο δανεισμός θα είναι δυνατός μόνο μετά από έγκριση της νέας αρχής της ευρωζώνης, και εάν το δάνειο εγκριθεί, θα εκδίδονται κοινά ευρωομόλογα, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται οι δαπάνες.

    Οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιδιώκουν την χρήση του ESM για την χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών, αλλά ΕSM δεν υπάρχει. Έτσι εξηγείται η (για κάποιους ακατανόητη) δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schäuble : "Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να επικυρωθεί σύντομα ο ESM".

Οι δηλώσεις αυτές καθιστούν σαφές ότι κάποιοι απαιτούν και προωθούν τον αφανισμό των εθνών-κρατών και την επιβολή ενός συντεχνιακού φασισμού.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι νεκρό και δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναζωντανέψει.

Οι λεγόμενες "διασώσεις" είναι συνώνυμες με τη γενοκτονία και την παγκόσμια φασιστική δικτατορία.
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους