Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Σαμαράς και Μόντι: Επιθυμούμε την υποταγή της Ελλάδας στο δημοσιονομικό σύμφωνο…


Μία νέα, πιο προσεκτική, ανάγνωση των δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά, στην προχθεσινή συνάντησή του με το Μάριο Μόντι...


Antonis Samaras: “As prime minister Monti indicated the Greece we want is a Greece that stays in the European Union, stays within the euro and is a Greece that will abide by the need to have a new structural policy, fiscal consolidation and at the same time have growth-oriented policies, also, that are of paramount importance  to our economy, as I have indicated.”

Δίνω τη μετάφραση στα έντονα γράμματα με την έννοια των λέξεων που χρησιμοποίησε, αφού υπάρχουν πολλές άλλες συνώνυμες στην αγγλική γλώσσα, με λεπτό, αλλά ουσιαστικά διαφορετικό εννοιολογικό περιεχόμενο. Δεν είναι η κατά λέξη μετάφραση, ούτε περιέχει τις συνηθισμένες λέξεις που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα από τους μεταφραστές των κυρίαρχων μέσων. Είναι μια μετάφραση που χρησιμοποιεί εκείνες τις ελληνικές λέξεις που αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο το νόημα.

Αντώνης Σαμαράς: «Η Ελλάδα (που θέλουμε εγώ και ο πρωθυπουργός κ. Μόντι) θα υποταχτεί στην ανάγκη για μια νέα δομή πολιτικής και στην ανάγκη για δημοσιονομική ενσωμάτωση…»

Άρα, οι Σαμαράς και Μόντι τι θέλουν από την Ελλάδα?

1. Να υποταχθεί σε μία νέα δομή πολιτικής, όπου μία κεντρική κυβέρνηση των Βρυξελλών θα καθορίζει τα πάντα (το όνειρο των ευρωπαίων φεντεραλιστών). Βέβαια ότι αυτή η πολιτική θα καθορίζεται από τον ασφυκτικό και  αποπνικτικό εναγκαλισμό της τόσο διαφορετικής και ισχυρής Γερμανίας, δεν φαίνεται να τους απασχολεί.

2. Να υποταχθεί στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας που υπαγόρευσε η κ. Μέρκελ σε όλη την Ευρώπη, ώστε να ενσωματωθεί και η Ελλάδα στα «ευρωπαϊκά» στάνταρντ που καθόρισε η Γερμανία.

Βέβαια, μετά από όλες αυτές τις δηλώσεις υποταγής, συμπληρώνει ότι πρέπει να προστεθούν στο σύμφωνο και πολιτικές προσανατολισμένες στην ανάπτυξη που είναι κυρίαρχης σπουδαιότητας για την Ελλάδα. Ο τρόπος που το λέει δείχνει με τον πιο φυσικό τρόπο ότι δεν έχει ιδέα τι θα μπορούσαν να είναι αυτές οι πολιτικές, πέραν από ένα απλό ευχολόγιο, οπότε περιμένει μήπως και το βρουν οι  εκλεκτοί φίλοι του στο ΕΛΚ.

Βέβαια το πώς θα μπορούσαν να συνδυαστούν κάποιες επιτυχείς πολιτικές ανάπτυξης σε περίοδο ύφεσης με το ασφυκτικό δημοσιονομικό σύμφωνο της κ. Μέρκελ είναι ένα θέμα στο οποίο ακόμα δε μπορούν να απαντήσουν ούτε και οι διάσημοι οικονομολόγοι του πλανήτη…
πηγη