Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Πρόεδρος ΔΣΑ Ιωάννης Αδαμόπουλος > Στον αέρα οι βουλευτές του Ιουνίου λόγω της... μη απογραφής


Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, όχι για πολιτικούς αλλά για διαδικαστικούς λόγους. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννης Αδαμόπουλος...η μη δημοσίευση των αποτελεσματων της τελευταίας απογραφής με βάση την ...
οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα έπρεπε να κατανεμηθούν οι 288 έδρες της επόμενης Βουλης ενδέχεται να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα προβλήματα καθώς οι τυχόν προσφυγές στο Εκλογοδικείο θα δημιουργήσουν ατέλειωτες καραμπόλες με δεκάδες ανακατανομές εδρών.

Βεβαίως ο αριθμός των εδρών που κερδίζει το κάθε κόμμα δεν αλλάζει, αλλά τα μόνον τα πρόσωπα.
Οπως είχε επισημάνει το iefimerida.gr από τις 9 Μαΐου, σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος, «ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.»

Η τελευταία απογραφή ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) την 24η Μαΐου 2011 – ημερομηνία η οποία επιβεβαιώνεται επίσημα από σχετικό Δελτίο Τύπου της ίδιας της Αρχής και αφού έχει ήδη περάσει το έτος από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της τελευταίας, τα αποτελέσματα της θεωρείται ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας θα έπρεπε να καθοριστεί με βάση το νόμιμο πληθυσμό των εκλογικών περιφερειών, όπως προέκυψε, σύμφωνα με την απογραφή αυτή.

Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εξαιρετικά σοβαρή συνταγματική παράλειψη, καθώς, έχουν γίνει ουσιώδεις μεταβολές στην κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή (2001), που κι εκεί υπάρχουν αλλαγές στον αριθμό των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΔΣΑ Ιωάννη Αδαμόπουλο δεν είναι «η πρώτη φορά, που πράξεις ή παραλείψεις της ΕΛΣΤΑΤ χρήζουν διερεύνησης και ποινικής αξιολόγησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σίγουρο πως θα γίνουν ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου, που ενδέχεται να οδηγήσουν όχι μόνο σε μαζική ανακατανομή των βουλευτικών εδρών σε μεγάλο μέρος εκλογικών περιφερειών αλλά και σε επαναπροσδιορισμό της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε κόμματος, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο ακόμα και την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την τότε Κυβέρνηση, και κατ' επέκταση την ίδια την κυβερνητική σταθερότητα.
πηγή