Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Σοκ:Συνταγματικό και νόμιμο το μνημόνιο με απόφαση τoυ ΣτΕ


Συνταγματικό και νόμιμο το μνημόνιο με απόφαση τoυ ΣτΕΣυνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το πρώτο μνημόνιο του 2010, εξέλιξη που πυροδοτεί την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, ο οποίος ετοιμάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χωρίς μάλιστα να αποκλείει και κατάθεση αίτησης για αναψηλάφηση της σχετικής δίκης.


Το πρώτο μνημόνιο κρίθηκε συνταγματικό από την πλήρη Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία δημοσίευσε σήμερα τις αποφάσεις της. Έτσι, απορρίφθηκαν οι προσφυγές που είχαν καταθέσει κατά του μνημονίου ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι και άλλοι φορείς.

Η απόφαση της Ολομέλειας ελήφθη σχεδόν κατά πλειοψηφία – υπήρξαν μειοψηφίες σε επιμέρους ζητήματα – και σύμφωνα με αυτή το μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, έτσι ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Όσον αφορά τη μη επικύρωση του Μνημονίου με νόμο, αυτή σύμφωνα με την Ολομέλεια, δεν παραβιάζει το άρθρο 36 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση το μνημόνιο «δεν αποτελεί διεθνή συνθήκη, διότι με αυτό δεν αναλαμβάνονται αμοιβαίες δεσμεύσεις των μερών που υπέγραψαν το κείμενό του στην αγγλική γλώσσα, ούτε, άλλωστε, προβλέπονται νομικά μέσα για τον εξαναγκασμό των ελληνικών αρχών στην πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του ή άλλου είδους νομικής φύσεως κυρώσεις, μέσω των οποίων θα επιτυγχανόταν εμμέσως ο ίδιος σκοπός, ούτε προκύπτει ότι τα υπογράψαντα το ανωτέρω κείμενο μέρη θέλησαν να προσδώσουν, κατ’ εξαίρεση, νομική δεσμευτικότητα στο κείμενο αυτό».

Επίσης, κρίθηκε ότι με την υπογραφή του μνημονίου και την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ’ άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας.

Για τις περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, επιδομάτων θερινών διακοπών, δώρων κατ’ επιταγή του μνημονίου, το ΣτΕ τις δικαιολογεί με το σκεπτικό ότι αυτές επιβλήθηκαν για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
πηγη

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γιατί ρε αδέρφια σας κάνει έκπληξη?

Μήπως το Σ.Τ.Ε. είναι κανένα ιδιωτικό ανεξάρτητο όργανο? Ή μήπως είναι ανωνυμη εταιρεία? Οχι βέβαια.

Δημόσιοι υπάλληλοι είναι, εντεταλμένοι της κάθε κυβέρνησης. Είναι εκεί για να διασφαλίζουν την επιβίωση του συστήματος. Οι πολιτικοί τους χρειάζονται και αυτοί χρειάζονται τους πολιτικούς.

Win-win situatio που λένε και τα αμερικανάκια.

Ανώνυμος είπε...

ο κ. κασιματησ ο συνταγματολογοσ εχει αλλη αποψη, την οποια την αναλυει με καθε λεπτομερια και επιχειρημα στο http://anti-ntp.blogspot.com/2012/02/blog-post_5354.html#comment-form

διετε το αξιζει

σωκρατισ

Ανώνυμος είπε...

Σωκράτη,

Ο κ. Κασιμάτης ήταν συμβουλάτορας και σφουγκοκωλάριος του Ανδρέα Παπανδρέου. Τώρα κατάλαβε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειον της Δανιμαρκίας?

Ανώνυμος είπε...

O Mπένυ εβαλε το δαχτυλο του και οπως συνηθιζει τοποθετησε δικους του δικαστικους για να βγαλουν την αποφαση που συμφερει εκεινον και τους ημετέρους του.
Παρομοια τακτικη ειχε ακολουθησει και στην υποθεση Πουλιανου με το σπηλαιο των Πετραλώνων.
Παρ' ολο που εχει βεβαρυμενο ποινικο μητρωο, καταφερε να το διαγραψει, να παρουσιαζεται λευκη περιστερα και να πολιτευεται.

Ανώνυμος είπε...

φιλτατε 10.24 το γνωριζω αυτο... ομωσ εγω τον ακολουθησα απο την επαγγελματικη του πλευρα, ωσ συνταγματολογοσ. ποιοσ αλλοσ γνωριζει τοσο καλα το συνταγμα μασ;; δεν ακολουθω με τισ πολιτικεσ του ιδεεσ... αυτη τη στιγη τα χρωματα και τα κομματα πρεπει να τα στειλουμε στο .... ειναι η αιτια τισ διχονοιασ μασ...
ακομα και οι 2 αυμβουλη που ειχαν στο πρωτο μνημονιο ειχαν πει οτι ολα ηταν ενταξει οσον αφορα το συνταγμα, αλλα το υπεγραψαν. σιγα μην κολωσουν τωρα που ολο το επιτελειο ειναι φτιαγμενο απο δικουσ τουσ ανθρωπουσ.
να σαι καλα
σωκρατισ

Ανώνυμος είπε...

Σωκράτη,

Ερχεται η ώρα τους. Πρέπει να είμαστε ψυχικά και πνευματικά έτοιμοι.

Να'σαι και εσύ καλά.

Μανώλης.

Ανώνυμος είπε...

Όλα είναι συνταγματικά ρε στην ΕΛΛΆΔΑ ΡΕΕΕΕΕ..
Ο Σπήλιος Λυβανος ο βουλευτής ντεεεε ξέχασε να δηλώσει 1.000.000 ευρώ,,, που έχει ΝΌΜΙΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ... ΚΑΤΆ ΤΑ ΆΛΛΑ ΖΗΤΆΝΕ ΝΑ ΦΈΡΟΥΝ ΌΣΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΆ ΈΞΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ!!!!!

ΡΕ ΧΩΡΙΣ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΕ ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ... ΆΛΛΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΆΝΕ ΌΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ 2000 Η ΤΡΊΑ ΧΙΛΙΆΡΙΚΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΏΣΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΏΝΟΥΜΕ
ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟΎ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΆΨΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΟΎΜΕ , ΌΤΑΝ ΛΈΩ ΝΑ ΤΟ ΚΆΨΟΥΜΕ ΔΕΝ ΛΈΩ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΆ ΚΤΉΡΙΑ Η ΜΑΓΑΖΙΆ , ΑΛΛΆ ΤΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΊΑ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΣΠΊΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΝΕΝΕΚΟΥΣ ΤΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

EINAI ΤΟΣΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΣΟ ΝΟΜΙΜΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ.ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ. ΕΔΩ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ,ΝΟΜΟΙ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΑΥΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2012/02/blog-post_3544.html

Αυτη ηταν η απαντηση των μαθητων στους "επισήμους" κλεφτες και προδοτες της πατριδος μας.
Παιδια, τα ιδια και χειροτερα να τους κανετε στις 25 Μαρτίου!

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε ξανά το κείμενο. Η απόφαση λέει ουσιαστικά ότι η δανειακή σύμβαση δεν έχει κυρωθεί από τη βουλή.Το μνημόνιο δεν είναι δεσμευτική σύμβαση επομένως δεν χρειαζόταν 180.
Αυτό ακριβώς λέει κι ο Κασιμάτης.
Η Βουλή ψήφισε τα μέτρα και όχι την σύμβαση επομένως καμμία δέσμευση δεν υπάρχει στην ουσία, είναι όλα στον αέρα.
Τώρα όμως......199......
Ελπίζω να έχουν ψηφίσει πάλι για άλλο πράγμα

Ανώνυμος είπε...

Μήπως πρέπει ν' αρχίσουμε να διαδηλώνουμε έξω από τα Ανώτατα Δικαστήρια;

“ ... Προτείνουμε στους Έλληνες να μαζευτούν έξω από τον Άρειο Πάγο, για να δώσουν ως κυρίαρχοι της Δημοκρατίας μας, “εντολή” τους στους δικαστικούς λειτουργούς. Να ορίσουν οι Έλληνες μια ημέρα “οργής” και να απαιτήσουν από τους δικαστικούς να κινηθούν με βάση τις “υποδείξεις” τους. Θεωρούμε ότι ο πιο αδύναμος “κρίκος” για την υπόθεση του ελληνικού χρέους είναι το “μαγείρεμα” της Goldman Sachs σ’ εκείνο το προφανώς παράνομο swap. Σ’ αυτήν την παρανομία εμπλέκονται οι πάντες και εκεί βρίσκεται η άκρη του νήματος που αφορά το εθνικό μας χρέος. Να απαιτήσουν εκατομμύρια Έλληνες να γίνει η διερεύνηση μιας παρανομίας, η οποία αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και τους διεθνείς επενδυτές. Έχει δικαίωμα να επέμβει η δικαιοσύνη, γιατί υπάρχουν οι λεγόμενες “αποχρώσες ενδείξεις” μεγάλης οικονομικής παρανομίας. Να κληθεί ο Παπαδήμος να μας “εκθέσει” τις γνώσεις του και τότε είναι βέβαιον ότι θ’ αρχίσουν να χτυπάνε οι “καμπάνες” για πολλούς.
…”ΔΕΝ ΦΕΥΓΩ” από τον Άρειο Πάγο, μέχρι να ξεκινήσει η εξέταση της υπόθεσης των “μαγειρεμάτων” της Goldman Sachs …Δεν φεύγω μέχρι να κληθεί ο Παπαδήμος να μας εξηγήσει τι έγινε. Να μας εξηγήσει, γιατί ένας απατεώνας κεντρικός τραπεζίτης, που “μαγείρευε” τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, “ανταμείφθηκε” με τόσο υψηλή θέση στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα του Εβραίου Τρισέ και των άλλων Εβραίων τοκογλύφων. Να μας εξηγήσει αυτός, ο οποίος “ξεγελούσε” τους επενδυτές, τον λόγο που όχι μόνον δεν τιμωρήθηκε, αλλά αντίθετα προστατεύτηκε από αυτούς. Να ανοίξουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, για να δούμε ποιοι τον “ευγνωμονούσαν” —και οι οποίοι βέβαια δεν ήταν οι Έλληνες—. Ραντεβού λοιπόν στον Άρειο Πάγο.