Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Κουτρουμάνης: «Το μνημόνιο είναι η μόνη επιλογή»


Κουτρουμάνης: «Το μνημόνιο είναι η μόνη επιλογή»Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης απηύθυνε έκκληση προς την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει το μνημόνιο, λέγοντας ότι έτσι διατηρούμε την ελπίδα να συντηρήσουμε, και αργότερα να βελτιώσουμε, την κατάσταση.


Η καταψήφισή του, προειδοποίησε ο κ. Κουτρουμάνης, θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών σε ποσοστά που θα αγγίζουν το 50% ή 60% μαζί με όλες τις άλλες συνέπειες της χρεοκοπίας.

«Καταλαβαίνουμε τι θα σήμαινε χρεοκοπία για τις συντάξεις του ΟΓΑ;», είπε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι ειδικά αυτές οι έτσι κι αλλιώς χαμηλές συντάξεις θα εξαφανίζονταν εντελώς.

«Πρέπει να αντέξουμε γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή, η ελπίδα όμως θα κρατηθεί ζωντανή αν κάνουμε και τα υπόλοιπα, καθώς έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο στον ελληνικό λαό και να μιλήσουμε για ανταγωνιστικότητα, για το επίπεδο των τιμών βασικών αγαθών, για το νέο μοντέλο ανάπτυξης και το κοινωνικό κράτος», υπογράμμισε.

Τόνισε, εξάλλου, ότι η τρόικα, «την οποία εμείς καλέσαμε στην Ελλάδα, δεν είναι η αιτία των προβλημάτων μας». Η χώρα είχε το μεγαλύτερο έλλειμμα, το δεύτερο σε ύψος δημόσιο χρέος της Ευρώπης και τεράστια προβλήματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είπε ο κ. Κουτρουμάνης.

Ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι τα μέτρα του νέου μνημονίου είναι σκληρά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει μια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας λόγω της μη εφαρμογής των νόμων.

Όπως είπε, τα σημεία συμφωνίας με την τρόικα αφορούσαν τις επικουρικές συντάξεις με τις απατήσεις τους να ξεκινούν από μειώσεις ύψους 35% και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Μέσα από τη διαπραγμάτευση φθάσαμε στο 15% για τις επικουρικές, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές, κάναμε λόγο για διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, ώστε να ελαφρυνθούν οι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών» είπε ο κ. Κουτρουμάνης.

Ανέφερε επίσης ότι τα άλλα κρίσιμα ζητήματα των κατώτατων μισθών, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του 13ου και 14ου μισθού παραπέμφθηκαν στη διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, αν γίνονταν δεκτές οι απαιτήσεις για μείωση των κατώτατων μισθών από 22-30% μαζί με την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης και του 13ου και 14ου μισθού θα μιλούσαμε για μείωση των αποδοχών σε ποσοστά πάνω από 40%.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η κατάργηση της μετενέργειας ενδιέφερε την τρόικα και ορισμένους επιχειρηματίες και διευκρίνισε ότι αυτή αφορά τους βασικούς μισθούς και τα 4 βασικά επιδόματα: οικογενειακό, σπουδών, επικινδυνότητας και ωριμάνσεων.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι οι απαιτήσεις αφορούσαν περικοπές ύψους 2,6 δισ. ευρώ για ταμεία και συντάξεις και ανέφερε ότι συζητάμε τώρα για 300 εκατομμύρια ευρώ, αποφεύγοντας έτσι τα χειρότερα.
πηγη

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΑ ΤΣΙΜΠΗΣΕΣ ΚΩΛΟΑΙΓΙΟΤΗ;;