Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Όλη η αλήθεια για την καρατόμηση της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και τις φήμες περί πραξικοπήματος


To άγνωστο παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής καρατόμησης της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της 1ης Νοεμβρίου και της διασποράς φημών περί επικείμενου “πραξικοπήματος”(1) έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσα από δύο δημοσιεύματα του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου. Το θέμα της αλλαγής των Αρχηγών των ....
Γενικών Επιτελείων ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Π. Μπεγλίτη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας τον περασμένο Ιούνιο. Για την πρόθεσή του αυτή ήταν ενήμερος ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όχι όμως και ο διευθυντής του ΥΕΘΑ Υποστράτηγος ε.α Ν. Τόσκας, ο οποίος και με αφορμή και άλλα συμβάντα υπέβαλε την παραίτησή του τον περασμένο Αύγουστο (2).

“Λίγες, όμως, ημέρες προτού ανακοινώσει το δημοψήφισμα και μεταβεί στις Κάννες, (σ.σ.. ο Γ. Παπανδρέου) αποκάλυψε στον εμβρόντητο Πάνο Μπεγλίτη ότι, για να σταθούν τα επιχειρήματά του περί της αναγκης δημοψηφίσματος στους ξένους ηγέτες, θα πρέπει να επικρέμεται η πιθανότητα ενός πραξικοπήματος στη χώρα μας!” (3)

Mε καταγεγραμμένες πλέον τις διαφωνίες των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων για τη Νέα Δομή Δυνάμεων, ορίστηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) στις 24 Οκτωβρίου και του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) στις 31, με σκοπό την επικύρωση των αποφάσεων για κατάργηση Μονάδων Σχηματισμών και Μείζονων Σχηματισμών, μετά από σχετική κατεύθυνση και εντολή του κ. Μπεγλίτη, όπως διαμορφώθηκε από “εξωθεσμικούς” παράγοντες και συμβούλους (4).
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) ζήτησε παράταση 20 ημερών και έλαβε ολιγοήμερη. Στη συνεδρίαση του ΑΣΣ στις 24 Οκτωβρίου με κύριο θέμα συζήτησης τη Μελλοντική Δομή Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, ο τότε Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης ζήτησε από τα μέλη να του υποβάλλουν εγγράφως τις απόψεις-προτάσεις τους, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση του ΓΕΣ στην επερχόμενη συνεδρίαση.
“Όλα τα μέλη του ΑΣΣ υπέβαλαν εγγράφως τις απόψεις-προτάσεις τους, πλην ενός, του Διοικητή του Γ΄ΣΣ, ο οποίος με έγγραφο της 25ης Οκτωβρίου ανέφερε ότι δεν είχε σχόλια, πράγμα που επανέλαβε και σε δεύτερο έγγραφο της της 1ης Νοεμβρίου 2011 (το πρωί της ημέρας που έγιναν οι Κρίσεις) μετά από επιμονή του Α/ΓΕΣ προς τον εν λόγω αντιστράτηγο, να υποβάλει τις όποιες προτάσεις του και τυχόν προβληματισμούς του επί του θέματος“. (5)


Τι είχε προηγηθεί εντωμεταξύ;
Στις 28 Οκτωβρίου ο τότε ΥΕΘΑ φέρεται να είπε στον τότε Διοικητή του Γ΄ΣΣ κατά τη συνάντησή τους στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης: “Σε λίγες ημέρες θα είσαι ο επόμενος ΓΕΕΘΑ. Θα κάνουμε κρίσεις καθώς υπάρχουν υπόνοιες για πραξικόπημα και η σημερινή στρατιωτική ηγεσία δεν μπορεί να ελέγξει τις κινήσεις” ενώ ο τότε Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος του απάντησε: “Εγώ είμαι στρατιώτης, κύριε υπουργέ, και θα πάω όπου με επιλέξει η στρατιωτική ηγεσία. Γι΄αυτό που λέτε δεν έχω τη παραμικρή ιδέα”. (6)
Η προγραμματισμένη για τις 4 Νοεμβρίου συνεδρίαση του ΑΣΣ δε πραγματοποιήθηκε ποτέ αφού, ως γνωστόν, την 1η Νοεμβρίου συνήλθε αιφνιαδιαστικά το ΚΥΣΕΑ εν μέσω πολιτικής κρίσης, το οποίο οδήγησε μεταξύ άλλων στην αποστρατεία 8 εκ των 10 μελών του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου και στη κατασυκοφάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Εν κατακλείδι:
“H επιλογή πάντως των νέων Αρχηγών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι το όνομα του νέου ΓΕΕΘΑ είχε διαρρεύσει με υπονοούμενα στην εφημερίδα “Ημερησία” από τις 22 Μαίου 2011! Επίσης η ιστοσελίδα “On Alert” προεξοφλούσε τα ονόματα των νέων Αρχηγών έναν μήνα νωρίτερα από τις κρίσεις, τις οποίες ανακοίνωνε κάθε φορά ότι θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα… Ποιος διέρρεε λοιπόν τα ονόματα και δημιουργούσε κλίμα; Προφανώς το περιβάλλον Μπεγλίτη. Γι΄αυτό ίσως ευχαρίστησε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του πρώτα από όλα τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ. Μια εβδομάδα αργότερα όμως, όταν όλος ο κόσμος είχε ξεσηκωθεί εναντίον του, κατήγγειλε ότι τον πολέμησαν δημοσιογράφοι και συμφέροντα. Πολύ καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο.” (7)
———————————————————————————————————————————————————


(1) Ακόμα και σήμερα ούτε ο Γ. Παπανδρέου ούτε ο Π. Μπεγλίτης δεν έχουν διαψεύσει τις φήμες αυτές ως όφειλαν.
(2) Ο Υποστράτηγος ε.α. Ν. Τόσκας βάλλει κατά πάντων σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο protagon.gr στις 22 Νοεμβρίου: “Οι δε κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες υπήρξαν άτολμες, αναποτελεσματικές να δώσουν κατευθύνσεις και να επιβάλουν αυτό που η κοινή λογική, τα υπάρχοντα χρήματα, το υπάρχον προσωπικό αλλά και οι πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας, επιβάλλουν.
Στις σημερινές συνθήκες είναι αναποτελεσματικοί και αυτοί που κινούνται στενά στα πλαίσια των μνημονίων και όσοι αρνούνται τις ορθολογικές αλλαγές που εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες. Οι συντηρητικές δυνάμεις αδράνειας (εντός ή εκτός Στρατού) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες όταν καλύπτουν την ιδιοτέλειά τους με το «εθνικό συμφέρον».”
(3) Κυριακάτικη Δημοκρατία, “Η «συνωμοσία» για το… πραξικόπημα (Μπεγλίτη κατά στρατηγών)”, 11 Δεκεμβρίου 2011, σ. 24. Ο ισχυρισμός περί πραξικοπήματος διατυπώθηκε πράγματι από το Γ. Παπανδρέου προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες, όπως αποκάλυψε ο Γάλλος δημοσιογράφος Jean Quatremer, συνεργάτης της εφημερίδας Liberation. Για περισσότερα βλ. Επιβεβαιώνεται ο αήθης ισχυρισμός Παπανδρέου εις βάρος των ΕΔ από τον Γάλλο δημοσιογράφο Quatremer
(4) Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία, “Κρίσεις εν μέσω κρίσης …χωρίς ευθυκρισία: Όλη η αλήθεια για τη διάλυση της Ιεραρχίας και τη συρρίκνωση των Ενόπλων Δυνάμεων”, τ. 23, Δεκέμβριος 2011, σ. 20

(5) ο.π.

(6) Κυριακάτικη Δημοκρατία, “Η «συνωμοσία» για το… πραξικόπημα (Μπεγλίτη κατά στρατηγών)”, 11 Δεκεμβρίου 2011, σ. 24

(7) Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία, “Κρίσεις εν μέσω κρίσης …χωρίς ευθυκρισία: Όλη η αλήθεια για τη διάλυση της Ιεραρχίας και τη συρρίκνωση των Ενόπλων Δυνάμεων”, τ. 23, Δεκέμβριος 2011, σ. 21


strategyreports