Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Θεαματικές αναπτύξεις νεφών στην Κάτω Σιλεσία



Anti-ntp:Να ναι καλα το ΗΑΑRP!
ImageΈνας ενδιαφέρον σχηματισμός νεφών έκανε την εμφάνισή του πάνω από τον ουρανό της Κάτω Σιλεσίας στην Πολωνία. Το νέφος αυτό παρατηρήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και τις φωτογραφίες δημοσίευσε η πολωνική ιστοσελίδαContact 24th. Πολλοί χαρακτήρισαν το φαινόμενο ως πυρηνικό μανιτάρι, ενώ υπήρξαν και άλλοι που το χαρακτήρισαν ως ... διαστημόπλοιο!Τους έχει κτυπήσει και τους Πολωνούς η κρίση στο κεφάλι!
Τελικά δεν ήταν τίποτα από αυτά, παρά μια.....

ανάπτυξη νεφών «cumulonimbus capillatus» ή Σωρειτομελανίες επί το ελληνικότερο. Η βάση του συγκεκριμένου νέφους ξεκινούσε από τα 2 χλμ. σε ύψος περίπου ενώ η οροφή του εκτιμήθηκε στα 10 με 12 χλμ.
Οι Σωρειτομελανίες είναι νέφη ογκώδη και πυκνά. Αν και η βάση τους σχεδόν ακουμπά στο έδαφος έχουν πολύ μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξη και ίσως την μεγαλύτερη όλων των ειδών των νεφών. Ένα τμήμα της κορφής τους παρουσιάζει οριζόντια ινώδη μορφή που μοιάζει με αμόνι κάποιες φορές. Η μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξή τους οφείλεται στα βίαια ανοδικά ρεύματα του αέρα, που ανυψώνουν τις κορυφές τους ακόμα και ως τα 15.000 μέτρα, εκτεινόμενα έτσι και μέσα στην τροπόπαυση.


Image
Image

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά είναι τα νέφη τα οποία δίνουν τις καταιγίδες (Cumulonimbus ή εν συντομία Cb). Ξεκινούν από απλά σύννεφα (Cumulus), αναπτύσσονται κατακόρυφα (Tower Cumulus) και όταν φτάσουν στην τροπόπαυση διαχέονται προς τα έξω μοιάζοντας με κουνουπίδι (Cb).