Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Εορτή της Αγίας Λυδίας της ΦιλιππισίαςΓιορτάζουμε σήμερα 20 Μαϊου, ημέρα μνήμης της Αγίας Λυδίας της Φιλιππισίας, ας πούμε λίγα λόγια:
O Απόστολος Παύλος ενώ βρίσκεται στην Τρωάδα αποφασίζει να πάει στο εκλεκτότερο τμήμα της Ευρώπης, τη Μακεδονία. Μαζί του παίρνει και τους συνεργάτες του, Τιμόθεο, Σίλα και Λουκά. Αποβιβάζονται στη Νεάπολη, σημερινή Καβάλα, κι από κει αναχωρούν για τους Φιλίππους. Έξω από την πόλη των Φιλίππων και κοντά στις όχθες του Ζυγάκτου ποταμού είναι ο τόπος προσευχής των Ιουδαίων. Στις συγκεντρωμένες εκεί γυναίκες ο Απόστολος Παύλος κηρύττει, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το Λόγο του Θεού. Ο γυναίκες ακούν με προσοχή και ευλάβεια τα λόγια του άγνωστου Ιουδαίου. Αλλά εκείνη που περισσότερο απ' όλες ενθουσιάζεται είναι η Λυδία. Μέσα της γίνεται ένας σεισμός. Η καρδιά της Λυδίας ήταν πάντα ανήσυχη. Δεν μπορούσε να λατρεύει θεούς και θεές που οργίαζαν μεταξύ τους. Έτσι οδηγήθηκε στον κήπο προσευχής των Ιουδαίων. Γνώρισε το νόμο του Ισραήλ και άρχισε μέσα της την αναζήτηση του Μεσσία. Και τώρα ακούει για πρώτη φορά τον Απόστολο Παύλο να μιλάει για το Λυτρωτή του κόσμου. Η Λυδία αποδέχεται χωρίς καμιά αντίρρηση τη νέα διδασκαλία. Πιστεύει στο Χριστό και δηλώνει κατηγορηματικά πως και αυτή θέλει να γίνει Χριστιανή. Και ο Απόστολος Παύλος ολοκληρώνει το έργο του, βαπτίζει τη Λυδία στα νερά του ποταμού Ζυγάκτου. Η πρώτη χριστιανή της Μακεδονίας πολιτογραφείται στη Βασιλεία των Ουρανών. Τώρα είναι το πρώτο μέλος της πρώτης Εκκλησίας της Ελλάδος. Η καρδιά της πλημμυρίζει από αισθήματα ευγνωμοσύνης προς αυτούς που άνοιξαν τα μάτια της ψυχής της και ζήτα να τους φιλοξενήσει στο σπίτι της. «Και τις γυνή ονόματι Λυδία, πορφυρόπωλις πόλεως Θυατείρων, σεβόμενη τον Θεόν, ήκουεν, ης ο Κύριος διήνοιξε την καρδίαν προσέχειν τοις λαλουμένοις υπό του Παύλου, ως δε έβαπτίσθη και ο οίκος αυτής, παρεκάλεσε λέγουσα· ει κεκρίκατέ με πιστήν τω Κυρίω είναι, εισελθόντες εις τον οίκον μου μείνατε· και παρεβιάσατο ημάς». (Πράξ. 16,14-15).

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος α'. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τὸν Θεὸν σεβόμενη διανοίας εὐθύτητι, τὸ τῆς χάριτος φέγγος διὰ Παύλου εἴσδεδεξαι, καὶ πρώτη ἐν Φιλίπποις τῷ Χριστῷ, ἔπιστευσας θεόφρον πανοικεῖ, διὰ τοῦτο σὲ τιμῶμεν ἀσματικῶς, Λυδία Φιλιππησία. Δόξα τῷ εὔδοκησαντι ἐν σοῖ, δόξα τῷ σὲ καταυγάσαντι, δόξα τῷ χορηγούντι διὰ σοῦ, ἠμὶν τὰ κρείττονα.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος


http://www.agioritikovima.gr/

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΡΕ ΒΡΟΜΩΠΑΠΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ! ΚΡΥΦΟΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ!!

Ανώνυμος είπε...

Μη δουν μερικοί ανάρτηση με άγιο να τη βρομίσουν.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε φιλε...οπου βρωμια και ακαθαρσια μαζι και ο πονηρος!!!ο οποιος εχει λησαξει γιατι βλεπει οτι ο Θεος ανοιγει σε πολλους τα ματια!!!Δοξα σοι ο Θεος ημων δοξα σοι!!!Η Αγια Λυδια ας μας σκεπαζει υπο την σκεπην της

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ 20 Μαΐου 2011 5:31 μ.μ.
===========================
Ήταν να μή ανοίξεις το στόμα σου, αλλά το άνοιξες κι΄έβγαλες την μαυρίλα τής ψυχής σου.

Σκέτη τσιμινιέρα σε βαπόρι πού καίει ακάθαρτο μαζούτ..

Τί έχεις αδελφέ;

Γιατί τόση οργή;

Γιατί γενικεύεις καί βρίζεις τούς πάντες καί τα πάντα;

Από πού έως πού, οί ιερείς του Θεού είναι Ιουδαίοι καί σατανιστές;

Κάποιες μεγάλες εσωτερικές αμαρτίες μού φαίνεται κατατρώγουν την ψυχή σου, καί σε καταδυναστεύουν και τα βλέπεις όλα μαύρα!

Ίσως να φοράς καί μαύρα!

Άντε με το καλό, βάλε καί καμιά καλή ιδέα στήν ψυχή σου για να δείς καί κάποια προκοπή, γιατί μ΄ αυτό το μίσος πού έχεις δεν σε βλέπω καί καλά...

Μάρκος

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΜΙΣΘΟΙ ....!!
ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ...

Ανώνυμος είπε...

Του ρασοφόρου σύντριψεν ο πέλεκυς κ'η αξίνα
τα μαγαλόχαρα είδωλα στα βάθη των ναών
των συντριμμένων η ψυχή δε χάθηκε μ'εκείνα,
φωτοπλανήτης έγινε στα χάη των ουρανών,
όσο που νέα ζωντάνεψεν αγαλματένια κρίνα
στου διαλεχτού το λογισμό,στους κήπους των σοφών.
Του ρασοφόρου ο πέλεκυς δε σύντριψε κ'η αξίνα
τα μαγαλόχαρα είδωλα στα βαθη των ναών.Κ Παλαμας
Ελληνας χριστιανος επιβληθηκε...
επιτελους ανοιξτε τα ματια σας...εβραιοι...

Ανώνυμος είπε...

Αγία Λυδία,η πρώτη Χριστιανή επί ευρωπαϊκού εδάφους.Σύντομα να ζήσουμε ξανά, τον εκχριστιανισμό της Ευρώπης.