Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Νέο ρεκόρ ΠΑΣΟΚ: Στις 1344 μ. το spread!!!



Νέο ιστορικό υψηλό καταγράφει το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων την Παρασκευή, ξεπερνώντας το επίπεδο των 1.300 μονάδων βάσης, μετά τις εντεινόμενες ανησυχίες γύρω από την ελληνική κρίση.


Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η διαχείριση του ελληνικού χρέους έχει προκαλέσει πονοκέφαλο και έντονες αντιπαραθέσεις στους κύκλους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, ενώ το Reuters αναφέρει ότι το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η εθελούσια διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες για το διάστημα 2011-2014....

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean Claude Trichet αντιτάχθηκε της ιδέας επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους καθώς, όπως δήλωσε, εάν συμβεί αυτό η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

Η ΕΚΤ «παίζει με τη φωτιά» αναφέρει η KBC, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της νομισματικής αρχής για τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που, όπως λέει, ανοίγουν μέτωπο με τις πολιτικές αρχές.

«Η εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει πιο έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, που θα μπορούσε με τη σειρά της να βλάψει τόσο τις οικονομίες της περιφέρειας, όσο και τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, άρα γιατί όχι και το ευρώ;… τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις ορισμένες φορές βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Το ελληνικό spread βρίσκεται στις 1.341 μονάδες βάσης, με άνοδο 54,37 μ.β., ενώ ανοδικά κινούνται τα spreads και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή «περιφέρεια».

Αναλυτικά, το spread των πορτογαλικών τίτλων βρίσκεται στις 609 μ.β. (+8,43), των ισπανικών στις 234 (+6,13) και των ιταλικών στις 166 (+1,63). Ανοδικά στις 738 μονάδες βάσης κινείται και το spread των ιρλανδικών μονολόγων (+4,92 μ.β.).

Παράλληλα, ανοδικά κινούνται σήμερα και τα πενταετή ελληνικά CDS διαμορφούμενα στις 1.465 μ.β.

Πηγή:www.capital.gr