Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Προεδρική Δημοκρατία στην Ελλάδα;



Ένα βιβλίο και μια εκδήλωση που θα συζητηθούν.

 «Δεν μου φταίνε οι θεσμοί ούτε τα πολιτικά συστήματα. Μου φταίει το δαιμόνιο που έχουμε να εξευτελίζουμε κάθε θεσμό και κάθε σύστημα και να σκεπάζουμε τα καμώματά μας με ρητορείες…»
Στη ρήση του Γιώργου Σεφέρη αναφέρεται ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, Καθηγητής Πολιτικών Θεσμών και συγγραφέας του ....
βιβλίου«ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ», με το οποίο έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την επιβίωση της χώρας να θέσει το ζήτημα της Προεδρικής Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Παπαζήση»,  έδωσε το έναυσμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ιδιαίτερα στον Έλληνα Πρόεδρο του τελευταίου Χάρη Οικονομόπουλο, να συνδιοργανώσουν μια συζήτηση θεσμικού και πολιτικού προβληματισμού με τις εξής θεματικές:
  1. Προεδρική Δημοκρατία: αποτελεί εφικτή και επιθυμητή προοπτική;
  2. Ποια θεσμική αρχιτεκτονική για την Προεδρική Δημοκρατία;
Η εκδήλωση που θα γίνει στη Παλαιά Βουλή την Πέμπτη 19 Μαίου 2011 στις 19.00, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον  καθώς  η σύνθεσή των Εισηγητών υπόσχεται  αρκετό πολιτικό σασπένς.
Εισηγητές θα είναι οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Φώτης Κουβέλης, Ανδρέας Λοβέρδος, Στέφανος Μάνος, Αλέκος Παπαδόπουλος, Χάρης Οικονομόπουλος και Γεράσιμος Μοσχονάς.
Θ ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Παναγιώτη Τσίρη, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου.