Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

“Όχι” από το υπουργείο Πολιτισμού στην παραχώρηση του Τζαμιού των Τρικάλων


20110315_Tzami

Κυριε των Δυνάμεων ζητήσανε το τζαμί Τρικάλων ! 
Μπορεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία της πόλης των Τρικάλων να είναι πολλά, ποικίλης φύσεως και κυρίως οικονομικά. Ωστόσο τον τελευταίο ενάμιση μήνα υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό θέμα που σχετίζεται με αίτημα του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών των Τζαμιών Δυτικής Θράκης για παραχώρηση του Τζαμιού του Οσμάν - Σαχ που βρίσκεται στα Τρίκαλα προκειμένου να κάνουν εκεί την προσευχή τους οι Μουσουλμάνοι.
Το αίτημα απευθύνονταν στο υπουργείο Πολιτισμού και.... Τουρισμού με κοινοποίηση και στο Δήμο Τρικκαίων ώστε στο χώρο του Τζαμιού, που βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου Τρικάλων, να γίνει προσευχή από Μουσουλμάνους στο πλαίσιο μεγάλης θρησκευτικής γιορτής για το Μουσουλμανικό στοιχείο.
Στο υπουργείο Πολιτισμού
Από πλευράς του Δήμου Τρικκαίων δεν υπήρξε καμία απάντηση στο αίτημα του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών των Τζαμιών Δυτικής Θράκης, καθώς κρίθηκε σκόπιμο το θέμα να παραπεμφθεί στα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού και Εξωτερικών δεδομένου ότι επρόκειτο για ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο από πλευράς της επίσημης πολιτείας. Έτσι η απάντηση ήταν αρνητική τόσο για την τέλεση των θρησκευτικών, όσο και των άλλων εκδηλώσεων που επιθυμούσαν οι Μουσουλμάνοι με την κατάθεση του αιτήματός τους.
Απευθύνθηκαν και αλλού
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα μέλη του συλλόγου των Τζαμιών απευθύνθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν Τζαμιά ζητώντας να τα χρησιμοποιήσουν για την τέλεση της προσευχής τους, ωστόσο και από εκεί έλαβαν αρνητικές απαντήσεις. Ειδικότερα είχε ζητήσει και το τέμενος Ζιντζίρλι, το οποίο βρίσκεται στις Σέρρες, αλλά και το τζαμί Ασλάν Πασά των Ιωαννίνων.
"Παραχωρήθηκε για συγκεκριμένες δραστηριότητες"
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας με χθεσινές του δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης ανέφερε ότι "διατυπώθηκε προς το Δήμο μας εδώ και ενάμιση μήνα περίπου ένα αίτημα, αλλά επειδή πρόκειται για σοβαρό θέμα που έχει και εθνικές διαστάσεις το διαχειρίστηκε το υπουργείο Πολιτισμού με το υπουργείο Εξωτερικών. Απ΄όσο γνωρίζω η απάντηση ήταν τελικά αρνητική από πλευράς πολιτείας. Αυτό καθώς το Κουρσούμ - Τζαμί παραχωρήθηκε στο Δήμο Τρικκαίων για συγκεκριμένες πολιτιστικές δραστηριότητες, σ' αυτές τις δραστηριότητες δεν ενέπιπτε το αίτημα των Μουσουλμάνων και προφανώς η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και υπουργείου Εξωτερικών θα εμπίπτει σ' αυτά τα πλαίσια".
Πάντως όπως και να έχει το όλο ζήτημα έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία, ενώ οι υπεύθυνοι του συλλόγου των Τζαμιών δεν αποκλείουν στο μέλλον να θέσουν εκ νέου το αίτημά τους.
Βαγγέλης Σαμαράς
εφημ. Πρωινός λόγος 


Διαβάστε περισσότερα: 
http://trikalagr.blogspot.com/2011/03/blog-post_5898.html#ixzz1GumcyOqT

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΗΓΑ 10ΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΕΙΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ.ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η Μ.ΑΣΙΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΑΚΡΟΥ ΣΑΚΡΟΥ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΠΑΝΩ ΣΑΥΤΑ,ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΤΖΑΜΙΑ Η ΜΟΥΣΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ.ΜΕΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΣΦΑΓΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ 20ΑΙΩΝΑ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΩ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΙΛΩ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΑ ΘΕΛΕΙ.ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΟΝΗΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ Μ.ΑΣΙΑ.Ο ΘΕΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Μ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΥΛΗ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ.Η ΔΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤ.ΘΡΑΚΗΣ ΖΟΥΝ ΣΑ ΠΑΣΑΔΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΤΑΝ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΜΕΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΔΕ ΘΑΠΡΕΠΕ ΚΑΝ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ.ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΟ,ΓΕΙΑ ΣΑΣ.