Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Μέχρι και τον θρησκευτικό πλούτο της Ελλάδας ρημάζουν - Κλεμμένες εικόνες από Ιερούς Ναούς και Μονές της περιοχής των Ιωαννίνων και της Ηπείρου σε γκαλερί του Λονδίνου



Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Λονδίνου, στο ξακουστό Νότιγνκ Χιλ γράφεται από την Τρίτη, το σοβαρότερο ίσως επεισόδιο στο σήριαλ των κλεμμένων εικόνων από Ιερούς Ναούς και Μονές της περιοχής των Ιωαννίνων και της Ηπείρου την τελευταία πενταετία. Μερικούς μήνες μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στα Γιάννινα, και του... τηλεοπτικού σταθμού ITV (Ιοannina Tv), ότι μία από τις εικόνες που.... είχαν αφαιρεθεί από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου βρέθηκε σε ένα παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι, όπου αγοράστηκε από ιδιώτη έναντι σχετικά μικρού τιμήματος, η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει, ότι πολλές από τις εικόνες που εκλάπησαν από το Ζαγόρι πωλούνται σε μία από τις πιο γνωστές Πινακοθήκες του κόσμου! 
Πρόκειται για την Temple Gallery, που βρίσκεται στο πάρκο του Νότινγκ Χιλ από το 1959 και η οποία λειτουργεί ως κέντρο μελέτης, αποκατάστασης και έκθεσης αρχαίων αντικειμένων και ιερών εικόνων!
Μέχρι την Πέμπτη, είχαν ταυτοποιηθεί πλήρως από την αρμόδια υπηρεσία της 8ης Εφορείας Αρχαιοτήτων στα Γιάννινα έξι (6) εικόνες και η διαδικασία συνεχίζεται.
Στην ιστοσελίδα της Πινακοθήκης μπορεί να εισέλθει οποιοσδήποτε από κάθε γωνιά του πλανήτη και να επιλέξει μία από τις εικόνες, που περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στην τρέχουσα συλλογή των «διαθέσιμων αποθεμάτων». 
Δίπλα σε κάθε εικόνα υπάρχουν στοιχεία για αυτήν, όπως από πού προέρχεται(;), οι διαστάσεις της, η χρονολογία δημιουργίας της και φυσικά η τιμή πώλησης.
Ο αρχικός εντοπισμός που έγινε από ιδιώτη, αφορούσε σε μία από τις εικόνες που εκλάπησαν από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βισικό, την Υπαπαντή. 
Πρόκειται για μία από τις εικόνες που είχε αναρτήσει η πρώην ΝΑΙ με πρωτοβουλία του Αλ. Καχριμάνη στην ιστοσελίδα της Νομαρχίας, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τον πλούτο που είχε αφαιρεθεί από τις εκκλησίες του νομού και ο οποίος είχε προηγουμένως αποτυπωθεί στο φωτογραφικό φακό.
Ο ιδιώτης που είχε δει τις φωτογραφίες, προχώρησε στη σύγκριση δύο φωτογραφιών, που του φαινόταν ίδιες. 
Η εικόνα της Υπαπαντής από το Βισικό, πωλείται από την Πινακοθήκη του Λονδίνου, έχοντας συντηρηθεί, όπως και όλες οι υπόλοιπες, με μεγάλη προσοχή και λεπτομέρεια, στην τιμή των 3.000 λιρών Αγγλίας!


Ανέλαβε δράση η Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας
Αμέσως ενημερώθηκε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, που ενημέρωσε σχετικά με την πληροφορία αυτή την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία έκανε την ταυτοποίηση πιστοποιώντας, ότι πρόκειται για την ίδια εικόνα! 
Σε συνεργασία με την πρώην ΝΑΙ και νυν Περιφέρεια Ηπείρου και τα πρόσωπα που είχαν ασχοληθεί ενεργά με την υπόθεση της αναζήτησης, μεταξύ αυτών και ο Αλ. Καχριμάνης, ακολούθησε αναλυτικός έλεγχος των εικόνων που διαθέτει στην κατοχή της η Πινακοθήκη και μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί άλλες έξι εικόνες που εκλάπησαν από το νομό Ιωαννίνων!
Η Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας ενημερώθηκε την ίδια στιγμή, και δόθηκε σήμα στην Ιντερπόλ και στη Σκότλαντ Γιάρντ, να δεσμευτούν οι εικόνες που υπάρχουν σήμερα στην Πινακοθήκη και να αναζητηθούν οι αγοραστές των εικόνων, που επίσης έχουν ταυτοποιηθεί! 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφ. "Ελευθερία", η έρευνα εξελίσσεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει με την διαδικασία ταυτοποίησης και άλλων εικόνων από τις τοπικές υπηρεσίες και τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας και το δεύτερο με τις ενέργειες της Βρετανικής Αστυνομίας και της Ιντερπόλ. 
Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των ερευνών και φυσικά για τον εντοπισμό των δραστών. Οι εικόνες είναι άριστα συντηρημένες και οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν, ότι έχουν αλλοιωθεί επιμελώς κάποια χαρακτηριστικά τους.


Ποιες εικόνες ταυτοποιήθηκαν 
Εκτός από την εικόνα της Υπαπαντής από το Βισικό, έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη: 
Η εικόνα της Γέννησης του Χριστού, με κωδικό Πινακοθήκης C 001, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου με τιμή πώλησης 3767 ευρώ.
Η εικόνα της Γέννησης του Χριστού, με κωδικό Ζ 037, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου, με τιμή πώλησης 6828 ευρώ. 
Η εικόνα της Σύναξης των Αρχαγγέλων, με κωδικό Z 111, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου και Κοίμησης της Θεοτόκου Ηλιοχωρίου, με τιμή 5710 ευρώ. 
Η εικόνα των Αγίων Πέτρου και Παύλου, με κωδικό C 082, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου, με τιμή πώλησης 5886 ευρώ. 
Η εικόνα της Γέννησης της Θεοτόκου, με κωδικό Α 063, που εκλάπη από τον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Βίκου, με τιμή πώλησης 2.237 ευρώ. 


Ελευθερία της Ηπείρου, Ρεπορτάζ: Αλ. Παπαδόπουλος
http://greeknation.blogspot.com/2011/03/blog-post_2577.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΛΙΒΕΡΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΣΩΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ.
ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΜΩΣ, 'ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ' Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΛΥΤΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ.
ΒΡΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΜΑΣ...

...ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ...

...ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ...


............ΕΥΖΩΝ............

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΜΕ ΤΙΣ ΕΒΡΑΙΟΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.

ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΩ ΤΑ ΦΩΤΕΡΑ ΜΟΥ.