Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Οι ακριβοπληρωμένοι Γερμανοί κριτικάρουν τους μισθούς των Ελλήνων


Οι ακριβοπληρωμένοι Γερμανοί κριτικάρουν τους μισθούς των ΕλλήνωνΗ ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων, δηλαδή των ισχυρών κεντρικών οικονομιών και των προβληματικών περιφερειακών, που υπάρχει ως οραμα στο μυαλό της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, αποτυπώνεται ιδανικά στην περίπτωση του ζητήματος των μισθών των Ελλήνων εργαζομένων, για τους οποίους η γερμανική πλευρά επιδιώκει τη μείωση με πρόσχημα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η Μέρκελ θεωρεί προφανώς ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι ακριβοπληρωμένοι, αλλά μία ματιά στην ίδια τη Γερμανία θα επιβεβαιώσει τις όχι και τόσο αγαθές προθέσεις της καγκελαρίου.
Την ίδια ώρα που οι επιχειρησιακές συμβάσεις απειλούν τις κλαδικές, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τους πενιχρούς μισθούς των εργαζομένων που απειλούνται διαρκώς από τον εφιάλτη της ανεργίας και του αδιεξόδου στην πληρωμή των βασικών τους αναγκών, το Νewpost "θυμήθηκε" πρωτοσέλιδο του δημοφιλούς γερμανικού περιοδικού "Stern" που καταγράφει τους βασικούς μισθούς στην κεντροευρωπαϊκή χώρα εν έτει 2007.
To περιοδικό αποκάλυψε τους μισθούς 100 εργαζομένων, οι οποίοι προκαλούν θλίψη σε όποιον Έλληνα τους δει. Ενδεικτικά, στη Γερμανία πριν από τέσσερα χρόνια ένας πυροσβέστης αμειβόταν με 3.537 ευρώ μηνιαίως, μία αεροσυνοδός με 5.100 ευρώ, μία καθαρίστρια με 1.129 ευρώ, ένας γιατρός με 4.369 και ένας δικηγόρος με πάνω από 5.500 ευρώ.
Ασφαλώς, οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και η ανυπαρξία παραγωγής δε συναντώνται στη Γερμανία της βαριάς βιομηχανίας και των πολυεθνικών κολοσσών. Από εκεί και πέρα, όμως, το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας είναι φαιδρό να δικαιολογεί την απαίτηση της Μέρκελ για περαιτέρω μείωση των μισθών των Ελλήνων, την ώρα που τα πάντα ακριβαίνουν και το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται. Παράλληλα, είναι προκλητικό να αξιώνει μία οικονομία μειώσεις μισθών σε μία άλλη, την ώρα που οι βασικοί τις μισθοί είναι όχι απλά διπλάσιοι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πολλαπλάσιοι.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Γιεργκ Άσμουσεν, οι οποίες απαιτούν ουσιαστικά τη μείωση του κόστους εργασίας στη χώρα μας πραγματικά προκαλούν ερωτηματικά για τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Οι χαμηλά αμοιβόμενοι εργαζόμενοι θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ή θα ωθήσουν στη μείωση της κατανάλωσης και στην περαιτέρω ασφυξία της αγοράς, παράλληλα με το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Το ερώτημα ήταν ρητορικό και τα συμπεράσματα δικά σας.

newspost.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ola auta se sunduasmo me tis times akomh kai twn pio vasikwn kai aparaithtwn aga8wn, opws ta eidh diatrofhs, pou parousiazoun diplasies kai pollaplasies times sth xwra mas(!)... kala ti nomizoun, pws eimaste oloi oi ellhnes latshdes kai vardunogiannhdes? ta lefta apo ta katoxika daneia pou einai oeo??